کد خبر : 739396 تاریخ : 1404/5/6 - 02:43
زهیر اصفهانی، استاد علوم سیاسی و تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت و گو با ستاره صبح تشریح کرد: جنگ ترکیبی علیه ایران/ هژمون قدرت، اقتصاد جامعه و قوای نظامی است زهیر اصفهانی با اشاره به سایه سنگین تنش نظامی بر فضای اختلافات هسته‌ای ایران و غرب گفت: نتیجه مذاکرات ایران و ترویکای اروپایی در استانبول با تنش و درگیری نظامی احتمالی در آینده ارتباط دارد. مذاکرات جدید ایران با اروپاییان با توجه به تمام جوانب و با فاصله‌ای کم از جنگ ترکیبی که علیه ایران انجام گرفت آغاز شده است.
ستاره صبح، فائزه صدر: نشست روز جمعه ایران با تروئیکای اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) و اتحادیه اروپا در کنسولگری ایران در استانبول به‌ مثابه نقطه عطفی در دیپلماسی هسته‌ای پس از حملات آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران بود. جنگ 12 روزه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا را متوقف و همکاری تهران با آژانس بین‌ المللی انرژی اتمی را تعلیق کرد. اگر چه روز جمعه نشست استانبول با توافق برای ادامه رایزنی‌ها پایان یافت، اما اختلافات عمیق ایران و غرب هم چنان پا برجاست. ستاره صبح در گفت‌وگو با زهیر اصفهانی، استاد علوم سیاسی و تحلیلگر مسائل بین‌الملل به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

زهیر اصفهانی با اشاره به سایه سنگین تنش نظامی بر فضای اختلافات هسته‌ای ایران و غرب گفت: نتیجه مذاکرات ایران و ترویکای اروپایی در استانبول با تنش و درگیری نظامی احتمالی در آینده ارتباط دارد. مذاکرات جدید ایران با اروپاییان با توجه به تمام جوانب و با فاصله‌ای کم از جنگ ترکیبی که علیه ایران انجام گرفت آغاز شده است.
وی گفت: ایران در ماجرایی ورود کرده و درگیر شده که باید تا پایان راه را برود و این اجازه را نخواهند داد که در میانه میدان از این مسیر پر تنش خارج شود. ایران در نقطه‌ای از دیپلماسی قرار دارد که می‌تواند ادامه گفت‌وگو های ایران و آمریکا با همان نتیجه باشد.
این استاد علوم سیاسی در رابطه با معادلات جهانی قدرت اظهار داشت: در این دنیا کشوری موفق خواهد بود که قدرتمند باشد. هژمون قدرت در اقتصاد جامعه و قوای نظامی است. ایران چه بخواهد و چه نخواهد باید بپذیرد که تحریم به اقتصاد ضربه زده است و وضعیت نامطلوب رشد اقتصادی در کشور ما از میزان تأثیر گذاریمان در سیاست جهان و منطقه کاسته است.
وی افزود: ابزار قدرت در دنیا اقتصاد قوی است ما مدتی است که ضرباتی می‌خوریم که به طور غیر مستقیم و مستقیم با وضعیت اقتصادی کشور مرتبط است.
این تحلیلگر سیاسی با تشریح نقش اقتصاد در نتایج جنگ‌ها و درگیری‌های نظامی خاطرنشان کرد: ترور فرماندهان و دانشمندان در جنگ 12 روزه نشان داد محیط رویارویی در میدان جنگ در حال گذار است. اگر زمانی نیروی انسانی و پیاده نظام حرف اول را در جنگ‌ها می‌زد امروز قدرت رسانه و ابزارهای الکترونیکی و سلاح‌های هوشمند حرف اول را می‌زنند اینجا مسئله به روز بودن است که با اقتصاد ارتباط دارد.
وی در ادامه افزود: آمریکا به عنوان ابرقدرت جهان در کنار ترویکای اروپا که هر یک از این کشورها جایگاه ویژه‌ای در دنیا دارند وضعیت را برای ایران به گونه‌ای ترسیم کرده‌اند که کار تهران سخت و پیچیده شده است.
این کارشناس روابط بین‌الملل با اشاره به لزوم ادامه داشتن گفت‌وگو میان طرفین اظهار داشت: دستگاه سیاست خارجی بدون اجازه رهبری برای مذاکرات نرفته است. اگر چه شروع مذاکرات به مذاق برخی از جریان‌های تندرو داخلی خوش نیامد، ولی عملاً ایران درون این ماجرا است و باید به گفت‌وگو ادامه داد و زمین بازی را از طرف مقابل گرفت غرب می‌خواهد با فرار ایران از میز مذاکره به فضای ایران هراسی بدمد. زهیر اصفهانی در پایان گفت‌وگو متذکر شد: ما در سال‌های گذشته از فرصت‌های بین‌المللی به خوبی استفاده نکردیم. صدماتی که نوبت به نوبت به محور مقاومت در لبنان، سوریه و عراق و... خورد و حتی از دست دادن سوریه به عنوان یک متحد استراتژیک پیام روشنی بود که توسط برخی نادیده گرفته شد.