کد خبر : 739153 تاریخ : 1404/4/24 - 13:11
طلا ۲۴ عیار برای سرمایه‌گذرای مناسب است؟ ؟ در بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری، طلا همواره به‌عنوان یکی از مطمئن‌ترین دارایی‌ها شناخته شده است. بااین‌حال، در بین انواع مختلف طلا، یکی از مهم‌ترین سوالاتی که اغلب ذهن سرمایه‌گذاران را به خود مشغول می‌کند این است که آیا طلا ۲۴ عیار برای سرمایه‌گذاری مناسب است؟!

طلای ۲۴ عیار که به عنوان طلای خالص نیز شناخته می‌شود، خلوص ۹۹.۹ درصدی یعنی نزدیک به صد درصد دارد و از لحاظ ارزش‌گذاری بالاترین رتبه را در بین دیگر انواع طلا داراست؛ طلایی که در قالب انس جهانی طلا یا به‌صورت فیزیکی، یکی از ابزارهای اصلی ذخیره ارزش و سرمایه‌گذاری است. به همین دلیل، در این مقاله قصد داریم به‌صورت جامع به بررسی ویژگی‌ها و مشخصات طلا ۲۴ عیار، روش‌های تشخیص آن و همچنین مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در این نوع طلا بپردازیم.

مشخصات و ویژگی‌های طلا ۲۴ عیار

طلای ۲۴ عیار به طلای خالص با درجه خلوص نزدیک به ۹۹.۹ درصد – یعنی تقریباً صد درصد! – گفته می‌شود. این نوع طلا هیچ‌گونه آلیاژ یا فلز اضافه‌ای ندارد، به همین دلیل بسیار نرم، شکل‌پذیر و درخشان است.

طلای ۲۴ عیار به دلیل خلوص بالا، بالاترین ارزش مالی را در میان انواع طلا دارد و معمولاً برای سرمایه‌گذاری – در قالب شمش طلا یا سکه – استفاده می‌شود، نه برای ساخت زیورآلات روزمره؛ چرا‌که به‌راحتی خراش برمی‌دارد و تغییر شکل می‌دهد.

جدول مشخصات طلای ۲۴ عیار

درصد خلوص

حدود ۹۹.۹ درصد

مقدار طلای خالص در یک گرم

تقریباً ۱۰۰۰ میلی‌قسمت طلا

رنگ ظاهری طلا

رنگ زرد بسیار روشن و درخشان

میزان سختی

بسیار نرم، مستعد خراش و تغییر شکل

کاربرد اصلی

سرمایه‌گذاری، تولید انواع سکه و شمش طلا

در ادامه برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های این نوع طلا را بررسی می‌کنیم:

مشخصات و ویژگی‌های طلا ۲۴ عیار

خلوص بسیار بالا

همان‌طور که در بخش‌های قبل مقاله نیز اشاره شد، طلای ۲۴ عیار دارای خلوص ۹۹.۹ درصدی است. به عبارتی دیگر، هر ۲۴ قسمت آن، تماماً از طلا تشکیل شده و هیچ‌گونه فلز دیگری در ترکیب آن به کار نرفته است.

رنگ و درخشندگی ظاهری

طلای ۲۴ عیار رنگ زرد بسیار براق و خالصی دارد که درخشندگی آن قابل مقایسه با انواع دیگر و عیارهای پایین‌تر نیست. همین امر نیز سبب شده است تا به‌راحتی از دیگر عیارها قابل تشخیص باشد. این رنگ روشن نشان‌دهنده خلوص بالای فلز است.

نرمی و انعطاف‌پذیری

یکی از ویژگی‌های مهم طلا ۲۴ عیار که آن را از دیگر عیارها و حتی دیگر فلزات تزئینی و گران‌بها متمایز می‌کند، نرمی بسیار زیاد آن است. همین خاصیت باعث می‌شود که برای ساخت زیورآلات چندان مناسب نباشد، چرا‌که در معرض خراش، خم شدن یا تغییر شکل به‌شدت آسیب‌پذیر و انعظاف‌پذیر است.

معمولاً برای ساخت طلاهای تزئینی و جواهرات، از عیارهای پایین‌تر طلا مثل عیار ۱۸ استفاده می‌شود که دارای فلزات دیگری نیز در ترکیبات خود هستند و سخت‌ترند.

مقاومت در برابر خوردگی

طلای خالص که آن را تحت عنوان طلای ۲۴ عیار نیز می‌شناسیم، در برابر اکسید‌شدن و زنگ‌زدگی بسیار مقاوم است، که آن را به گزینه‌ای بسیار مناسب برای نگهداری بلندمدت تبدیل می‌کند.

قیمت بالا

طبیعی است که قیمت طلا ۲۴ عیار به دلیل خلوص بالا، نسبت به سایر عیارها از جمله طلا ۱۸ یا ۱۴ عیار قیمت بیشتری دارد و نوسانات آن نیز بیشتر تابع بازارهای بین‌المللی است.

نحوه تشخیص عیار طلا

تشخیص صحیح عیار طلا برای هر سرمایه‌گذاری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. روش‌های مختلفی نیز برای بررسی و تأیید عیار طلا وجود دارد که در ادامه، چهار روش قابل‌استفاده در کشورمان را معرفی می‌کنیم:

نحوه تشخیص عیار طلا

بررسی مهر عیار

هر قطعه طلایی که در سطح بازار وجود دارد، در صورت رسمی بودن بازار و فروشنده و همین طور استاندارد بودن قطعه طلا، دارای یک مهر عیار (Hallmark) است. طلای ۲۴ عیار معمولاً با علامت ۹۹۹ مشخص می‌شود که این عدد نشان‌دهنده درصد خلوص طلا است و یکی از روش‌های راحت و سریع تشخیص عیار است.

تست اسید نیتریک و سنگ محک

یکی دیگر از رایج‌ترین روش‌های سنتی برای تشخیص عیار طلا، استفاده از سنگ محک و اسید نیتریک است. این روش عمدتاً در طلافروشی‌ها و بازارهای سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و از دیرباز نیز جزو روش‌های مرسوم و مورد‌اعتماد بوده است.

آنالیز اشعه ایکس توسط دستگاه XRF

روش دیگر سنجش عیار طلا، استفاده از دستگاهی به‌نام ایکس‌آر‌اف (XRF) یا به‌اصطلاح عیارسنج است. این دستگاه با استفاده از اشعه ایکس، ترکیب دقیق فلزات موجود در طلا را بررسی می‌کند و برای تعیین خلوص و عیار، یکی از دقیق‌ترین روش‌های موجود است. البته تهیه و استفاده از دستگاه ایکس‌آر‌اف هزینه بالایی دارد و معمولاً در آزمایشگاه‌ها و مراکز معتبر استفاده می‌شود.

بررسی وزن و چگالی

در‌نهایت، همان‌طور که می‌دانید طلای خالص دارای وزن مخصوص بالا و چگالی بیشتری نسبت به دیگر فلزات است. در همین راستا، برخی از سرمایه‌گذاران، فروشندگان حرفه‌ای یا متخصصان با استفاده از این ویژگی نیز قابلیت آن را دارند که عیار طلا را به‌طور تقریبی تخمین بزنند.

البته که روش آخر، خیلی دقیق و قابل اطمینان نیست و همواره ممکن است اندکی خطا در آن وجود داشته باشد. هرچند که دقت این روش در‌مورد طلای ۲۴ عیار معمولاً بالاتر از دیگر عیارها‌ست.

مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در طلا ۲۴ عیار

بدون شک، طلای ۲۴ عیار نیز مانند هر دارایی دیگری، به‌عنوان یک ابزار سرمایه‌گذارای معایب و مزیت‌هایی دارد. از دیرباز، این دارایی به‌عنوان یکی از امن‌ترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری مطرح بوده که در ادامه، مزیت‌ها و معایبش را بررسی می‌‌کنیم:

مزایای سرمایه‌گذاری در طلا ۲۴ عیار

  • حفظ ارزش دارایی به‌دلیل مقاومت در برابر تورم و کاهش ارزش پول
  • نقدشوندگی یا نقدپذیری بالا در بازارهای بین‌المللی و داخلی به‌دلیل خلوص بالا
  • قابلیت ذخیره‌سازی بلندمدت به‌ویژه در قالب شمش یا سکه بدون ریسک فاسد یا خراب شدن
  • قابلیت جابه‌جایی آسان به‌عنوان یک دارایی فیزیکی کوچک به‌ویژه در موقعیت‌های بحرانی و حساس
  • مقبولیت جهانی به دلیل شناخته‌شدن در همه کشورهای دنیا و برخورداری از استاندارد مشخص و بین‌المللی

معایب سرمایه‌گذاری در طلا ۲۴ عیار

  • عدم سوددهی مانند سهام یا ملک (البته در ایران سود‌ده است!)
  • نوسانات قیمتی که در کوتاه‌مدت ممکن است نزولی و کاهشی باشد
  • هزینه‌های نگهداری بالا به‌ویژه درصورتی‌که حجم آن بالا باشد
  • خطرات امنیتی طلای فیزیکی نظیر سرقت یا گم‌شدن
  • وجود برخی محدودیت‌ها مثل مالیات و قوانین