کد خبر : 739146 تاریخ : 1404/4/24 - 11:31
علی ودایع، کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با ستاره صبح تشریح کرد: ضرورت دشمن شناسی و تحلیل تحولات داخلی و خارجی علی ودایع در ابتدای گفت و گو ضمن انتقاد از جریان کارشناسی در رسانه های داخلی گفت: ما در دشمن شناسی و تحلیل تحولات با ضعف مواجه هستیم. نوع نگاه و نقدی که نسبت به رفتار دشمن داریم عمدتا تحلیل هایی خطی است و مساله را تک مولفه مورد بحث و بررسی قرار می دهند.

ستاره صبح، مریم اسدی برون: مذاکره با آمریکایی‌ها کار آسانی نبوده و نیست. هر بار تیم دیپلماسی برای گفت‌وگو آماده می‌شود با موجی از خشم و اتهام زنی تندرو های داخلی روبه‌رو است. از سویی طرف مقابل نیز رو بازی نمی‌کند و با پیچیده کردن جریان مذاکرات یا عهد شکنی امکان ادامه دادن و به نتیجه رسیدن گفت‌وگو‌ها را مسدود کرده است. اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا به فضای بی اعتمادی دامن زده و ریسک شکست را در مذاکرات بالا می‌برد.

ستاره صبح در گفت‌وگو با علی ودایع، کارشناس مسائل بین‌الملل از نگاهی متفاوت به تحلیل وضعیت موجود پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

علی ودایع در ابتدای گفت‌وگو ضمن انتقاد از جریان کارشناسی در رسانه های داخلی گفت: ما در دشمن شناسی و تحلیل تحولات با ضعف مواجه هستیم. نوع نگاه و نقدی که نسبت به رفتار دشمن داریم عمدتا تحلیلهایی خطی است و مسئله را تک مؤلفه مورد بحث و بررسی قرار می‌دهند.
وی افزود: نگاهی که به مسئله وجود دارد عمدتا متاثر از حب و بغض شخصی است. البته ما می‌توانیم وجود این نقطه ضعف را درباره تمام موضوعات تأیید کنیم. اما امروز به مرحله برخورد رسیده‌ایم و حب و بغض‌ها از ناحیه خاکستری بیرون آمده‌اند و تحلیل از روی حب و بغض منجر به این شده که در فضای رسانه‌ای فاقد گفتمان باشیم.
ودایع در ادامه متذکر شد: برای اینکه در تحلیل رفتار دشمن به جمع بندی درست برسیم، باید یکان یکان متغییر‌ها را که داری منافع خاص خود یا تعارض منافع هستند در نظر بگیریم. متأسفانه فضایی که وجود دارد به کارشناس و تحلیلگر ما اجازه تنفس نمی‌دهد. به هر میزان که از فضای حب و بغض فاصله بگیریم و نگاهی علمی داشته باشیم تحلیل درستتری به ما ارائه خواهد داد.
این کارشناس سیاست خارجی با اشاره به پیش بینی پذیر بودن وقوع جنگ 12 روزه گفت: جنگ 12 روزه باید از یک هفته قبل از آغاز در رسانه های ما مورد بحث قرار می‌گرفت. اسرائیل حداقل 10 سال قبل از این حمله کار های لازم را شروع کرده بود. 8 سال پیش اسرائیل رزمایش هوایی بلوفلگ یا پرچم آبی را اجرا کرد و طی آن حمله به ایران را تمرین کرد. وی در این رابطه اضافه کرد: اگر تکه های پازل را کنار هم بگذاریم و نوع رفتار اسرائیل به ویژه رفتارش در 5 سال گذشته را رصد کنیم و سیاست اسرائیل بعد از طوفان الاقصی به وضوح نشان می‌داد که اسرائیل به دنبال جنگ مستقیم با ایران است. این تحلیلگر سیاسی شروط پیش بینی و تحلیل درست را اینطور دانست: جنگ 12 روزه متغیری به نام دونالد ترامپ در آن نقش داشت. متغیر بنیامین نتانیاهو یک بازی داشت و... بازیگران متعدد هستند و هر بازیگری نقش خود را دارد. هر میزان که تحلیل درست تری از این بازیگران داشته باشیم، پروژه نویسی یا پیش بینی پذیری بهتری نسبت به رفتار دشمن خواهیم داشت.
وی گفت: تا اینجا ترامپ از الگوریتم مرد دیوانه تبعیت کرده است. رفتار پارادوکسیکال متناوب ترامپ برای ایجاد آشوب فکری است. مؤلفه های رفتاری دونالد ترامپ بسیار زیاد است و تحلیل شخصیت وی با حب و بغض های معمول کار درستی نیست.
علی ودایع در پایان سخنان خود تاکید کرد: ترامپ به دنبال ایجاد آشوب فکری در ایران است. این آشوب فکری با اجتماعی سازی مذاکرات وضعیتی متفاوت ایجاد کرد. در سطح ساختار کلان، خرد و جامعه تأثیراتی آشوب وار مشاهده می‌شود. این خواسته آمریکا است و در ذیل آن دست برتر خواهد داشت.