کد خبر : 739126 تاریخ : 1404/4/23 - 03:06
به قلم سردبیر شاخص فلاکت، ضریب جینی و فقر معنای فلاکت یعنی بدبختی، یعنی فرد یا یک گروه زندگی مناسبی ندارند و از رفاه و آسایش برخوردار نیستند.

دولت‌های رفاه و مدرن اولویتشان ایدئولوژی نیست بلکه اولویتشان رفاه و آسایش مردم است. به همین دلیل امید به زندگی، شاخص فلاکت و ضریب جینی در کشورهای پیشرفته پایین است، اما در کشورهای جهان سوم از جمله ایران وضعیت این شاخص‌ها مناسب نیست و نگران کننده است. بررسی‌های اقتصاددان‌ها نشان می‌دهد که از هر سه نفر ایرانی یکی از آن‌ها گرفتار مشکلات زندگی و فقر هستند. آمارهای رسمی نشان می‌دهد که چند میلیون ایرانی زیر خط فقر نسبی و شدید زندگی می‌کنند. بر این مشکلات اگر مشکلات زیست محیطی و آلودگی هوا را اضافه کنیم معلوم می‌شود که چقدر استاندارد زندگی در کشور پایین آمده است. علت این است که اولویت مسئولان اقتصاد، رفاه، آسایش، مقابله با آلودگی هوا و ترافیک نیست. بیشتر توجهشان به مبارزه با غرب، آمریکا و اسرائیل متمرکز است تا اقتصاد.
شاخص فلاکت در بهار ۱۴۰۴ به ۴۲.۲ درصد رسید. خوزستان با ۴۶.۶ درصد در صدر قرار گرفت.17 استان شاخصی بالاتر از میانگین دارند و خراسان جنوبی با ۳۷.۹ درصد، کمترین فلاکت را داشته است.
شاخص فلاکت مجموع نرخ تورم و نرخ بیکاری است. این شاخص دماسنج اقتصاد است که با نرخ بیکاری و نرخ تورم مرتبط دارد. شاخص فلاکت مهم است زیرا وضعیت رفاه با آن سنجیده می‌شود.
شاخص فلاکت از دو متغیر نرخ تورم و نرخ بیکاری تشکیل می‌شود و حاصل جمع این دو در جامعه شاخص فلاکت می‌شود. نرخ تورم سالانه و نرخ بیکاری فصلی، دو شاخصی که افزایش آنها باعث تأثیر منفی در زندگی افراد جامعه می‌گذارد. به همین دلیل اندازه شاخص فلاکت برای مسئولان مهم سرنوشت ساز است.
جدیدترین گزارش‌ مرکز آمار ایران نشان می‌دهدکه نرخ تورم سالانه در پایان خردادماه امسال 34.5 درصد و نرخ بیکاری فصلی بهار، برابر با 7.7 درصد بود. به این ترتیب، شاخص فلاکت کشور در بهار معادل 42.2 بوده است. این در حالیست که شاخص فلاکت در پایان سال 1403 معادل 40.3 درصد بود که نشان از افزایش در سه ماهه نخست سال جاری و دشوارتر شدن شرایط معیشتی است. یعنی در بهار امسال نسبت به مدت مشابه به سال قبل فقر بیشتر شده است.
خوزستان با تورم 35.6 درصدی و نرخ بیکاری 11 درصدی، شاخص فلاکت 46.6 واحدی را رقم زد که بیش از سایر استان‌ها بود. به عبارت دیگر، مردم استان خوزستان، در مقایسه با سایر استان‌ها نامناسب‌ترین وضعیت رفاهی را تجربه کردند.
14 استان که شاخص فلاکتی کمتر از میانگین را ثبت کرده‌اند، کمترین متعلق به خراسان جنوبی با نرخ تورم 31.9 درصدی و بیکاری 6 درصدی بوده که شاخص فلاکت معادل 37.9 درصد شده است. در استان‌های یزد و زنجان نیز شاخص فلاکت پایین بوده است.
*یعنی وضع این استان‌ها بهتر از 17 استان دیگر بوده است. در همین حال ضریب جینی که عددی بین صفر و یک است در سال گذشته 37/0 صدم بوده است. ضریب جینی هر چه به عدد صفر نزدیک باشد نشان از توزیع عادلانه و رفاه در جامعه است.
*موضوع دیگر اینکه میانگین معدل دانش‌آموزان در سطح متوسطه دوم 10.98 بوده که نشان دهنده افت تحصیلی است. وقتی سطح آموزشی پایین باشد بر توسعه و رفاه آینده کشور تأثیر می‌گذارد.
*آموزش و پرورش با خلق مدارس خصوصی در کشور که مغایر قانون اساسی است باعث شده تا آموزش در عمل طبقاتی شود، فرزندان پولدارها به مدارس خصوصی می‌روند و در دانشگاه‌های مهم دولتی پذیرفته می‌شوند. در مقابل فرزندان فقرا و کم درآمدها که در مدارس دولتی تحصیل می‌کنند و از ورود به دانشگاه‌های مهم بازمانده و به دانشگاه آزاد و دانشگاه‌های دیگر می‌روند. این یعنی بی عدالتی آموزشی.