کد خبر : 708383 تاریخ : 1404/3/4 - 11:42
عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپولتیک در گفت‌وگو با ستاره صبح: تصمیم نظام ادامه مذاکرات و توافق است عبدالرضا فرجی راد در رابطه با دلایل چالش برانگیز بودن دور پنجم مذاکرات گفت: امروز مشکلات آمریکا در مورد مذاکره و توافق بیشتر از ایران است. چند دلیل وجود دارد که یکی فعالیت قدرتمند و متمرکز لابی اسرائیل برای بی نتیجه گذاشتن مذاکرات است.

ستاره صبح، فائزه صدر: دور پنجم گفت‌وگو های ایران و آمریکا یکی از نفس گیر ترین جلسات مذاکرات بود. چرا که قبل از آغاز گفت ‌و گو ها، اظهارات جنجالی مقامات آمریکایی بازتاب رسانه‌ای گسترده‌ای داشت و خواستار غنی ‌سازی صفر در ایران شده بودند که واکنش طرف ایرانی را به همراه داشت. ایران تأکید کرد، غنی ‌سازی چه با توافق و چه بدون آن ادامه خواهد یافت. اگر چه شایعه به بن بست رسیدن مذاکرات از میان نرفته اما ادامه داشتن گفت‌وگو‌ها جای امیدواری دارد.

ستاره صبح در مصاحبه با عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپولتیک به بررسی جزئیات پنجمین دور مذاکرات میان ایران و آمریکا پرداخته که در ادامه می‌خوانید:
فرجی راد افزود: مسئله دوم این است که نتانیاهو از درون اسرائیل فعالیت می‌کند. رئیس موساد و وزیر استراتژیک اسرائیل به رم رفتند و قبل و بعد ازمذاکرات با آقای ویتکاف گفت‌وگو کردند. سنگ اندازی در توافق تلاش های رسانه‌ای نئوکان‌ها و رسانه های دست راستی است.
این استاد ژئوپولتیک در رابطه با فشار های وارده بر تیم آمریکایی گفت: مسئله بعدی دو دستگی در درون دولت ترامپ است که نکته‌ای مهم و تأثیر گذار است. مخالفان ترامپ نیز افراد با نفوذی در کنگره هستند. کمتر از یک سال دیگر انتخاباتی در آمریکا برگزار می‌شود و اگر شکاف و دو دستگی افزایش پیدا کند طبیعی است که طیف موافق ترامپ برخی از جایگاه های خود را از دست خواهد داد.
وی تاکید کرد: از سویی ترامپ قول داده به توافقی بهتر از برجام دست پیدا کند و اگر چنین نشود نه تنها از طرف آمریکا بلکه از جانب نظام بین‌الملل مورد مواخذه قرار می‌گیرد که چرا این همه بحران آفرید؟ پس می‌توانیم به این نتیجه برسیم که مشکلات و چالش های رئیس‌جمهور آمریکا بسیار است و اظهارات ضد و نقیض آمریکایی‌ها از این عوامل ناشی شده است. فرجی راد تفاوت های ایران و آمریکا در این دور از گفتا و گو‌ها را این طور شرح داد: در ایران وقتی تصمیم گیری از بالا باشد بقیه اجرا می‌کنند و سنگ اندازی های برخی چندان اثر ندارد. نظام تصمیم گرفته مذاکرات را پیش ببرد و توافق کند. به عقیده من مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد و شاهد برگزاری دوره های بعدی خواهیم بود. البته دو شرط مطرح است. 1. غنی سازی در ایران انجام بگیرد. 2. تحریم‌ها برداشته شوند.
وی در ادامه اضافه کرد: قبل از نشست چهارم در مسقط آمریکایی‌ها بخاطر حل‌وفصل مشکلات داخلی به این نتیجه رسیدند که روی غنی سازی صفر توافق کنند. ایران احساس کرد اظهارات آمریکایی‌ها در رسانه‌ها صورتی جدی به خود گرفته است و در مقابل این زیاده خواهی ایستادگی کردند. طی آن مدت تقریبا عموم مقامات ارشد جمهوری اسلامی در این خصوص اظهار نظر کردند.
سفیر پیشین ایران در نروژ درباره شرایط پشت پرده توافق گفت: یکی از گره های مذاکرات ایران و آمریکا در این است که باید اتفاقی بیفتد و توافقی بین دو طرف به انجام برسد که ترامپ بتواند در کشورش بگوید: این توافق از برجام بهتر است! اگر ترامپ به توافقی بهتر از برجام (البته به زعم خود) دست پیدا نکند، توافق امضا نخواهد شد و به ایران اجازه غنی سازی نخواهند داد.
وی در این رابطه خاطرنشان کرد: می‌شود راه‌هایی پیدا کرد تا هم غنی سازی ایران ادامه پیدا کند و هم تحریم‌ها برداشته شود و در مقابل ترامپ نیز بتواند توافق با ایران را به شکل دستاوردی سیاسی و اقتصادی به واشنگتن ببرد. دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه ضمن تشریح چالش های دور پنجم مذاکرات با اشاره به نقش عمان در رفع تنش گفت: مذاکرات رم به بن بست رسیده بود و عمان به عنوان میانجی این وضعیت را به خوبی درک کرده بود و می‌دانست ایران از حق غنی سازی خود کوتاه نخواهد آمد و آمریکایی‌ها حرفی زده و رسانه ایکردند و مجبور به پیگیری خواسته خود هستند، از این رو ابتکاراتی برای ادامه داشتن مذاکرات طراحی کرده بودند. در حقیقت دور پنجم، دور مدیریت عمان بر مذاکرات بود. دو طرف برای کسب تکلیف با مقامات ارشد به پایتخت های خود برگشته‌اند تا برای مذاکره ششم آماده باشند.
وی در این خصوص اظهار کرد: جمهوری اسلامی در میان 15 همسایه، به دو کشور عمان و ارمنستان اعتماد بیشتری دارد. تا اینجا اقدامی منفی از هیچ کدام ندیده‌ایم و همواره کمکهایی دو طرفه بین ایران و این کشور‌ها وجود داشت. ترامپ با نامه‌ای که از طریق اماراتی‌ها برای رهبری فرستاد نشان داد امارات را به عنوان میانجی معرفی می‌کند و ایران هم پاسخ ترامپ را به عمانی‌ها سپرد. عبدالرضا فرجی راد در پایان گفت‌وگو متذکر شد: عمان ثابت کرده در رابطه با ایران صادق است، ضربه‌ای به ایران نمی‌زند و در این میانه به دنبال منافع خود نیست. ایران چندین بار در مسائل مشابه با عمان کار کرده است. عمان علاقه‌مند است مذاکرات به نتیجه برسد. به نتیجه رسیدن این مذاکرات پرستیژی برای عمان است.