کد خبر : 698388 تاریخ : 1404/2/29 - 10:49
توافق در برزخ ستاره صبح - مصطفی فروغی: حاکمیت پس از 46 سال جدال سیاسی، اقتصادی، تحریم سرانجام با تجزیه‌وتحلیل تحولات جهانی و منطقه‌ای و مطالبه‌ای که مردم‌دارند به این نتیجه رسید که لازم است پنجره بسته مذاکره با ایالات‌متحده را باز کند و با بزرگ‌ترین قدرت دنیا مذاکره کند. هرچند این تغییر رویکرد مثبت و پسندیده است؛ اما مذاکره غیرمستقیم و ایستادگی بر سر غنی‌سازی در داخل مانع به نتیجه نرسیدن توافق به شمار می‌رود، به همین دلیل مذاکرات پس از دور چهارم که خواسته‌های دو طرف روی میز گذاشته شد و اختلاف به اوج رسید و خبری از دور پنجم که قرار بود روز گذشته با میانجیگری عمان صورت گیرد نیست.

سود مذاکره غیرمستقیم به جیب میانجی و کشوری که قدرت بیشتری دارد می‌رود. یعنی میانجی به فکر منافع خود و آمریکاست که قدرتش بیشتر از ایران است. فعلاً مذاکره و توافق به حالت برزخ رفته است.

نرمش
طرف آمریکایی همچنان روی مواضعش در خصوص برچیدن غنی‌سازی در ایران ایستاده و پافشاری می‌کند، اما طرف ایرانی برای دستیابی به توافق نرمش نشان داده است. عراقچی گفت: حاضریم محدودیت‌ها را بپذیریم یعنی غنی‌سازی 20 درصدی و 60 درصدی را کنار بگذاریم و احتمالاً تعداد سانتریفیوژها نیز کاهش داده شود. این اقدام می‌تواند به دستیابی توافق کمک کند.

روایت علی شمخانی از ماجرا
علی شمخانی که به نظر می‌رسد مسئول مذاکرات است صحبت های معناداری زمانی که ترامپ در منطقه بود گفت. این صحبت آن‌قدر مهم بود که ترامپ آن را بازنشر کرد.
علی شمخانی گفته بود: در ازای رفع همه تحریم‌های اقتصادی، ایران متعهد می‌شود هیچ‌گاه سلاح هسته‌ای تولید نکند، ذخایر اورانیوم بسیار غنی‌شده خود را تغییر دهد، غنی‌سازی را در سطح غیرنظامی ادامه دهد و اجازه نظارت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بدهد. وقتی احتمالا پذیرفته می‌شود که از غنی‌سازی 20 درصدی و 60 درصدی صرف‌نظر شود و میزان اورانیوم غنی‌شده از کشور خارج شود آیا بهتر نیست که توقف غنی‌سازی 3.67 درصد نیز پذیرفته شود تا تحریم و جنگ صورت نگیرد و پول های بلوکه شده ایران آزاد شوند.
مدیرمسئول روزنامه ستاره صبح برای اینکه تحریم‌ها برداشته و جنگ هم نشود پیشنهاد توقف غنی سازی مشابه آنچه که در دولت اصلاحات به مدت 5/2 سال انجام شد و خطر جنگ و تحریم را از کشوردور کرد داده است.

اکنون هم می‌توان توقف غنی سازی به مدت 5/2 تا 5 سال را پذیرفت و غائله را ختم کرد، در غیر این صورت با توجه به حدود بیش از 2 ماه مانده به 18 آگوست( 15 مرداد) که تا آن زمان اروپا می‌تواند مکانیزم ماشه را فعال کند زمان باقی است. اگر اروپا در این زمان مکانیزم ماشه را فعال نکند دیگر نمی‌تواند از این ابزار علیه ایران استفاده کند؛ بنابراین زمان محدود و خطر فراوان است. اینکه پزشکیان می‌گوید زیر بار روز نمی‌رویم و زور را نمی‌پذیریم حرف دیپلماتیک نیست، به نظر می‌رسد که ایشان در موضوع مذاکرات نقش چندانی ندارد بهتر است سکوت کند چون وقتی می‌گوید زور را نمی‌پذیریم و طرف مقابل هم می‌گوید یا توافق یا بمباران بزرگ نتیجه اش چه می‌شود؟ آیا امتیاز دادن و سازش بهتر است درگیری و جنگ و تداوم تحریم ها.خوددانی... سخنان روز گذشته ویتکاف و پاسخ تند عراقچی به آن نشان می‌دهد که برجام فعلا به برزخ رفته مگر اینکه ایران شرایط آمریکا را بپذیرد. در این صورت توافق حاصل و بخشی از تحریم‌ها برداشته می‌شود.

به همین دلیل است که مردم به دنبال توافق و مصالحه هستند نه جنگ و تحریم. ویتکاف گفت: ما خط قرمز واضحی داریم که غنی‌سازی است. ما حتی نمی‌توانیم اجازه یک درصد توانمندی غنی‌سازی را به ایران بدهیم.
در همین ارتباط عراقچی گفت: غنی‌سازی در ایران ادامه پیدا می‌کند. پس از ایستادگی طرفین بر مواضع خود به نظر می‌رسد قیمت دلار، طلا و سکه که در روزهای گذشته روند کاهشی داشتند احتمالا روند افزایشی بگیرد. نگرانی دیگر این است که درگیری و فعال شدن مکانیزم ماشه توامان علیه ایران شکل گیرد. اگر مکانیزم ماشه فعال شود و تحریمهایی که در قالب قطع‌نامه 2231 لغو شده بودند برگردند، برداشتن آنها کاری سخت و با کرام الکاتبین خواهد بود. ادامه مذاکره و توافق جلوی جنگ و توافق با اروپا می‌تواند فعال شدن مکانیزم ماشه متوقف کند و مهم‌ تر اینکه تحریم‌ها برداشته شود.