کد خبر : 698354 تاریخ : 1404/2/27 - 03:12
جعفر قناد باشی، کارشناس و تحلیلگر مسائل منطقه در گفت و گو با ستاره صبح : خاورمیانه دچار تغییرات ژئوپولیتیک و ژئواکونومیک شده است جعفر قناد باشی در رابطه با سفر رییس جمهور آمریکا به منطقه و مواجهه ترامپ با خاورمیانه جدید گفت: خاورمیانه تغییرات ژئوپولیتیکی را تجربه کرده و می کند. خاورمیانه دیگر آن جایی نیست که ترامپ در دور اول ریاست جمهوری اش با رهبران و سران اش مواجه شده بود.
ستاره صبح، عاطفه فرشباف: رئیس‌جمهور آمریکا روز سه ‌شنبه گذشته در حالی وارد خاورمیانه شد که یکی از مهم‌ترین گفت‌وگوی های ایران و آمریکا در هفته های اخیر آغاز شده. از این رو بسیاری از تحلیلگران سفر دونالد ترامپ به منطقه را از منظر مذاکرات مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دادند. از سویی مقاصد ترامپ در این سفر؛ عربستان سعودی، قطر و امارات بود. قطر روابط خوبی با ایران دارد و عربستان و امارات نیز دیپلماسی با تهران را از سر گرفته و ساز و کار‌هایی برای کاهش تنش بین طرفین تعریف شده است. ستاره صبح در گفت‌وگو با جعفر قناد باشی، کارشناس و تحلیلگر مسائل منطقه به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

جعفر قناد باشی در رابطه با سفر رئیس‌جمهور آمریکا به منطقه و مواجهه ترامپ با خاورمیانه جدید گفت: خاورمیانه تغییرات ژئوپولیتیکی را تجربه کرده و می‌کند. خاورمیانه دیگر آن جایی نیست که ترامپ در دور اول ریاست جمهوری اش با رهبران و سران اش مواجه شده بود.
وی در این رابطه افزود: معادلات طی سال های گذشته در غزه، لبنان، عراق و ترکیه تغییر کرده است. در این دوره اسرائیل در جهان منفور شده و در سفر اول ترامپ به خاورمیانه شرایط متفاوت بود.
این تحلیلگر سیاسی در رابطه با دستاورد های سفر رئیس‌جمهور آمریکا به غرب آسیا گفت: از این رو ترامپ در سفرش با رهبرانی صحبت کرد که درکشان از تغییرات خاورمیانه و قدرت تأثیر گذاری آنها در منطقه بیش از او است. در این سفر دونالد ترامپ دست بالا نداشت، زیرا جهت تحولات به گونه‌ای بود که چشم ‌انداز ‌بلند مدت امنیت و اقتصاد بین‌الملل از مسیر خاورمیانه می‌گذرد.
وی اضافه کرد: ترامپ در این سفر برخلاف دوره اول ریاست‌ جمهوری ‌اش که میهمانی تعیین کننده سیاست‌ های کشور های میزبان بود، این بار با رویکردی انعطاف و در نقش یک معامله‌ گر پذیرنده به محور های تعیین شده توسط رهبران منطقه گوش فرا می‌داد تا در عرصه سیاست‌گذاری خاورمیانه، تصمیمات کاخ سفید را با راهکار متناسب با واقعیات جدید منطقه و انتخاب های کشور‌ های غرب آسیا هماهنگ کند.
این کارشناس سیاسی در رابطه با نسبت سفر اخیر دونالد ترامپ با مذاکرات ایران و آمریکا گفت: آمریکا بر مذاکره با ایران و رسیدن به توافق با جمهوری اسلامی تاکید دارد. این سفر پر بود از نکته های ظریفی که نشان می‌داد ترامپ نمی‌خواست با ارسال سیگنال های منفی، فضای گفت‌وگو با ایران را تحت تأثیر قرار دهد و مذاکرات را به خطر بیاندازد.
وی افزود: دونالد ترامپ برای حل‌وفصل اختلافات هسته‌ای با ایران موقعیت سیاسی اسرائیل در جهان و منطقه را به خطر انداخت. مسئله‌ای که در این سفر نمود بارزی داشت. قناد باشی تاکید کرد: ترامپ با توجه به پر هزینه بودن همراهی با نقشه های نتانیاهو و تجربه های ناموفقی که در دولت اول اش از پذیرش مشورت اسرائیل در رابطه با ایران، خروج از برجام و تحریم های حداکثری داشت، این بار با وجود مخالفت اسرائیل مذاکره با ایران را آغاز و ادامه داد. این تحلیلگر سیاسی با اشاره به چالش های آمریکا و اسرائیل در دوره جدید ریاست جمهوری ترامپ خاطرنشان کرد: ترامپ مشورت با اسرائیل را کنار گذاشته است. ترامپ با حوثی‌ها صلح کرد و در سفر اخیر نشان داد که اسرائیل باید به تنهایی هزینه اقدامات نتانیاهو را بپردازد. البته می‌توان این اقدامات را در راستای عمل به شعار تبلیغاتی دونالد ترامپ یعنی «اول آمریکا: دانست. جعفر قناد باشی در پایان سخنان خود یادآور شد: نتایج این سفر به نفع اسرائیل نبود، حتی به نظر می‌رسد ترامپ در مورد چگونگی پایان دادن به جنگ غزه، تحت تأثیر سناریو های اعراب قرار گرفته باشد.