کد خبر : 698320 تاریخ : 1404/2/24 - 02:23
علی ودایع، کارشناس و تحلیلگر سیاسی در گفت و گو با ستاره صبح: شناخت رفتار ترامپ برای سیاستمداران مهم و تعیین کننده است علی ودایع در مورد نگاه رییس جمهور آمریکا به ایران و پرونده هسته ای جمهوری اسلامی گفت: ترامپ در رابطه با پرونده ایران همان الگوریتم رفتاری را اجرا می کند که با دیگر کشور ها داشته است. رفتاری که ترامپ با نتانیاهو، زلنسکی یا پوتین دارد در مورد ایران نیز تکرار خواهد شد. رفتار وی با جمهوری اسلامی مشابه با عملکرد او در مورد اتحادیه اروپا است.

ستاره صبح، فائزه صدر: تجزیه و تحلیل مواضع روسای جمهور پیشین آمریکا آسان ‌تر از پیش بینی سیاست های دونالد ترامپ است، رئیس‌جمهوری که شخصیتی ثابتی ندارد و شناخت خلق و خوی او دشوار است. تجربه نشان داده ترامپ در موضوعات واحد، موضع گیری یکسانی ندارد و رفتار و گفتارش به تبع شرایط، موقعیت و زمان تغییر می‌کند. امروز به دلیل مذاکرات ایران و آمریکا سخنان و مواضع او در کشور بازتاب گسترده‌ای پیدا کرده و هر اظهار نظرش همچون یک یک گزاره بر تحلیل‌ها تأثیر می‌گذارد. ستاره صبح در گفت‌وگو با علی ودایع، کارشناس و تحلیلگر سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

علی ودایع در مورد نگاه رئیس‌جمهور آمریکا به ایران و پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی گفت: ترامپ در رابطه با پرونده ایران همان الگوریتم رفتاری را اجرا می‌کند که با دیگر کشور‌ها داشته است. رفتاری که ترامپ با نتانیاهو، زلنسکی یا پوتین دارد در مورد ایران نیز تکرار خواهد شد. رفتار وی با جمهوری اسلامی مشابه با عملکرد او در مورد اتحادیه اروپا است.
وی افزود: ترامپ از الگوریتمی مشخص تبعیت می‌کند، شاید برخی متغیر‌ها و پارامتر‌ها درباره رفتار او با ایران متفاوت جلوه کند. تئوری که درباره ترامپ مطرح شده خود را در این الگوریتم رفتاری بروز داده است. در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ با تئوری مرد دیوانه ریچارد نیکسون روبه‌رو بودیم ولی امروز با ایده مرد دیوانه ریگان مواجه هستیم.
این کارشناس و تحلیلگر سیاسی در رابطه با تأثیر شخصیت ویژه رئیس‌جمهور آمریکا بر تصمیمات کلان ایالات متحده در دوره حاضر گفت: اگر شناخت از کلیات رفتار و طرز فکر او نداشته باشیم، با هر اظهار نظر جدید درباره یک موضوع باید به شکلی متفاوت تفسیر و تحلیل کنیم و دچار تناقض شویم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: به هر میزان که الگوریتم رفتاری ترامپ یعنی ساختار تلاش برای ایجاد انزوا، تحریک و ذهنیت سازی علیه ایران، بازی سیاسی، اقتصادی و بازی با زمان را کنار هم بگذاریم؛ تجزیه و تحلیلی درست خواهیم داشت و می‌توانیم به رویکرد واشنگتن درباره تهران برسیم.
ودایع با انتقاد از جریان رسانه‌ای داخل کشور گفت: به عقیده من ما روایت اول را به ترامپ باختیم. ترامپ به ناگهان موضوع را در کنار نتانیاهو با شکل و شمایلی خاص بیان کرد و با خلق غافلگیری نشان داد نرمال نیست. نوع مدیریت رسانه و افکار عمومی در مواجهه با بحث مذاکرات به هوشمندی ویژه نیاز دارد.
وی متذکر شد: فارغ از گفت‌وگو با آمریکا، ایران در سیاست خارجی شعار زده و با سیاست زده بوده است. نزاع های سیاسی که بین اصولگرایی و اصلاح‌طلبی وجود دارد فضای با اهمیت تصمیم گیری های کلان سیاسی را که در ارتباط با منافع ملی هستند مختل می‌کند.
این کارشناس سیاسی ضمن تاکید بر لزوم پرداخت علمی به حوزه تحلیل گفت: اگر چه در فضای بین‌الملل نگاه های سیاسی تأثیر گذار هستند و ایدئولوژی‌ها هم نقش دارند، اما ما با مفاهیمی روبه‌رو هستیم که باید بدون حب و بغض سیاسی با آنها روبه‌رو شویم. مجهز شدن به نگاه علمی و بهره بردن از اصول سیاست و روابط بین‌الملل شرایط را قابل پیش بینی می‌کند. در آن صورت نه وقتی که ترامپ از ما تمجید کرد بازار تکان می‌خورد و نه روزی که رفتار های تندی دیدیم تحت تأثیر قرار خواهیم گرفت. سیاست زدگی و شعار زدگی به بازار فرمان می‌دهد.
وی اضافه کرد: به طور مثال خبری که در رابطه با تغییر نام خلیج فارس منتشر شد قسمتی از برنامه واشنگتن برای جنگ روانی بود تا ایرانی‌ها را تحت تأثیر قدرت و اختیارات ایالات متحده قرار دهند. باید علمی و جدی به موضوع نگاه کنیم و در چنین شرایطی درباره الگوریتم رفتاری ترامپ بحث کنیم و رفتار های سینوسی وی و بازی اش با زمان را مورد تحلیل قرار بدهیم نه اینکه گروهی تندرو با بگویند خب حالا دیگر باید از مذاکرات خارج بشویم و گروهی دیگر بگویند نه باید در مذاکرات باقی بمانیم!
علی ودایع در پایان سخنان خود تاکید کرد: رسانه های ما باید به سطح تحلیل ماتریکسی برسند. خروجی‌ها و تیتر‌ها باید علمی و بر اساس تحلیل باشد. تحلیلهایی که از آمار و داده‌ها ریشه گرفته‌اند نه از شعار و سیاست زدگی.