کد خبر : 698297 تاریخ : 1404/2/23 - 02:05
زیر پوست جامعه چه می گذرد؟ گروه اجتماعی: سالانه حدود 50 هزار نفر به دلیل آلودگی هوا، 20 هزار نفر هم در تصادفات جاده ای و 10 هزار نفر در حوادث کار جان می بازند.
نبود ایمنی و نظارت بر رعایت استانداردها، علت مرگ حدود 80 هزار نفر در سال شده است. از سوی دیگر کاهش آمار ازدواج و فرزندآوری باعث شده تا جمعیت کشور به سمت میانسالی و سالمندی حرکت کند. علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری «هفته ملی جمعیت» با شعار «همه برای ایران جوان»، گفت: نرخ باروری کم شده است.

کاهش ۳ درصدی تلفات تصادفات
بر اساس آمار‌های سازمان پزشکی قانونی کشور، 19 هزار و 435 نفر در حوادث رانندگی سال 1403 جان خود را از دست دادند که این رقم در مقایسه با سال قبل (با تلفات 20 هزار و 45 نفر)، سه درصد کاهش یافته است. بر اساس آمار‌های سازمان پزشکی قانونی کشور، تلفات تصادفات در سال ۱۴۰۳ در مقایسه با سال قبل ۳ درصد کاهش یافته است. در این مدت استان‌های فارس با یک هزار و 560، تهران با یک هزار و 439 و خراسان رضوی با یک هزار و 335 بیشترین و استان‌های ایلام با 157، کهگیلویه و بویراحمد با 230 و اردبیل با 272 فوتی کمترین تعداد تلفات را داشته‌اند. همچنین از کل تلفات تصادفات در سال گذشته، 13 هزار و 372 نفر (68.8 درصد) در محور‌های برون شهری، چهار هزار و 759 نفر (24.5 درصد) در مسیر‌های درون شهری، یک هزار و 89 نفر (5.6 درصد) در مسیر‌های روستایی و مابقی در سایر مسیر‌ها جان خود را از دست داده‌اند.

کاهش مصدومان
سال 1403، تعداد مصدومان تصادفات نیز با کاهش 2.5 درصدی مواجه بود. در این سال 381 هزار و 484 مصدوم حوادث رانندگی برای تعیین خسارت به مراکز پزشکی قانونی سراسر کشور مراجعه کردند که 269 هزار و 829 نفر از آنان مرد و 111 هزار و 655 نفر زن بودند. بیشترین تعداد مصدومان سال گذشته به ترتیب در استان‌های تهران با 49 هزار و 35 مصدوم، خراسان رضوی با 32 هزار و 483 مصدوم و اصفهان با 28 هزار و 823 مصدوم ثبت شده است.

بیشترین تلفات مربوط به شهریور
در سال 1403 بیشترین تعداد تلفات حوادث رانندگی با یک هزار و 945 کشته در شهریور ماه و کمترین آن با یک هزار و 397 کشته در بهمن ماه گزارش شده است. همچنین بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که بیشترین آمار تلفات حوادث رانندگی در هر سال عمدتا در آخرین ماه تابستان و در زمان اوج سفر‌های تابستانی اتفاق می‌افتد به نحوی که مطابق آمار‌های موجود حدود 10 درصد از کل تلفات حوادث رانندگی شش سال گذشته (1398 تا 1403) مربوط به ماه شهریور است.

سالانه ۱۰ هزار نفر در حوادث کار می‌میرند
علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه سالانه حدود ۲.۷ میلیون نفر در دنیا و حدود ۱۰ هزار نفر در ایران بر اثر حوادث کار جان خود را از دست می‌دهند، بر ضرورت بازنگری در استانداردهای بهداشت محیط و حرفه‌ای برای حفظ سلامت کارگران تاکید کرد.

کاهش تولد
رئیسی، معاون وزارت درباره ساختار سنی زنان متاهل گفت: زنان ۳۵ تا ۴۹ ساله که متولدین سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۸ هستند، ۶۰ درصد ساختار سنی زنان متاهل کشور را تشکیل می‌دهند. تدابیر ویژه‌ای برای تسهیل فرزندآوری این افراد می‌بایست در نظر گرفته شود. وی با اشاره به ساختار سنی زنان متاهل گفت: ۲ میلیون موالید از ۱۰ میلیون زن متاهل در سال ۱۳۶۵ گزارش شده و این در حالی است که تعداد موالید کشور از جمعیت ۱۶ میلیون نفری زنان متاهل در سال ۱۴۰۳، یک میلیون گزارش شده است. تعداد زنان متاهل کشور کاهش نیافته اما تعداد موالید کاهش یافته است. تعداد موالید کشور در سال گذشته حدود ۷ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش یافت و بیشترین کاهش تعداد موالید با نسبت ۱۲.۴۷ درصدی برای سال ۱۳۹۸ بوده است. گروه سنی ۲۵ تا ۳۹ سال، بیشترین سهم را در موالید دارد. تهران، مشهد، اهواز، شیراز و زاهدان بیشترین سهم از میزان موالید سال گذشته کشور را دارند.

سن فرزندآوری
وی درباره میانگین سنی مردان و زنان به هنگام تولد اولین فرزند گفت: میانگین سنی زنان و مردان به هنگام تولد اولین فرزند به ترتیب ۲۷.۵ و ۳۲.۳ است. بیشترین میانگین سنی زنان به هنگام اولین تولد برای تهران با میانگین سنی ۳۰.۶ است و کمترین میانگین سنی برای سیستان و بلوچستان با میانگین سنی ۲۲.۶ است. همچنین بیشترین میانگین سنی به هنگام اولین تولد برای مردان برای استان تهران با عدد ۳۴.۸ و کمترین با میانگین ۲۷.۱ برای سیستان و بلوچستان است.

کاهش ازدواج
رئیسی با بیان اینکه آمار ازدواج حدود ۲ درصد کمتر شده، گفت: استان سمنان در صدر استان‌های با کمترین میزان ازدواج و استان تهران نیز در صدر استان‌های با بیشترین میزان ازدواج قرار دارد. وی درباره میانگین سن ازدواج در کشور توضیح داد: میانگین سن ازدواج برای زنان و مردان به ترتیب ۲۴ و ۲۸.۳ است و این در حالی است که فاصله تولد فرزند اول با زمان ازدواج حدود ۴.۵ سال است.

سقط در خانه
رئیسی گفت: بیش از ۹۰ درصد سقط‌های عمدی و غیر مجاز در خانه‌ها اتفاق می‌افتند که خارج از دسترس وزارت بهداشت است. از زمان راه‌اندازی این مراکز حدود ۱۸ هزار مراجعه کننده داشته‌اند و از این میان ۱۵ هزار و ۲۶۷ نفر از سقط منصرف شدند. اغلب مواردی که درخواست سقط داشتند شرایط اقتصادی را مطرح کرده‌اند و در این میان نیز درخواست پدران برای سقط بیشتر از مادران بوده است. در مجموع مواردی مانند مسکن، عدم آمادگی روحی روانی و کافی بودن تعداد فرزندان از جمله دلایل اقدام برای سقط عنوان شده‌اند.