دور چهارم مذاکرات ایران و عمان روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشتماه در مسقط برگزار میشود. مذاکراتی که به گفته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، تعویق آن از روز شنبه (۱۳ اردیبهشتماه) بنا بر پیشنهاد عمان و تفاهم طرفین صورت گرفته است. او پیشتر گفته بود، در مورد آینده گفتوگوها منتظر اعلام نظر عمانیها هستیم چون ما ارتباط مستقیمی با آمریکا نداریم و عمانیها درباره زمان و مکان گفتوگوها هماهنگی میکنند و در این زمینه اطلاعرسانی میشود.
اگرچه بالاخره مشخص شد دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا هفته آینده برگزار میشود اما تعویق چهارمین دور این مذاکرات تا همین حالا با شایعات مختلفی همراه بوده است که به نظر میرسد اصلیترین دلیل آن تغییرات اعمالشده در کابینه دونالد ترامپ و برکناری مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا و الکس وونگ، دستیار او باشد؛ موضوعی که متزلزل شدن جایگاه حامیان اسرائیل در کابینه ترامپ را به دنبال داشت. اما آیا این مسئله تنها دلیل تعوق مذاکرات بود؟
به نظر میرسد با توجه به ورود مذاکرات به موضوعات فنی، هیئت آمریکایی هنوز نتوانسته خود را با حضور کارشناسان و متخصصان فنی زبده تجهیز کند؛ در آخرین نشست هیئتهای مذاکرهکننده ایران و آمریکا مایک آنتون، مدیر برنامهریزی سیاستگذاری ایالات متحده، به عنوان رئیس هیئت کارشناسی این کشور حضور داشت. اما برخلاف هیئت مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات برجام که همواره تیمی از کارشناسان زبده، دیپلماتهای ایالات متحده را در مذاکره با ایران همراهی میکردند، در این دوره تیم استیو ویتکاف بنا بر دلایل نامشخص ترجیح داده است روند مذاکرات را با حضور مقامات غیرفنی و غیرتکنیکال پیش ببرد.
در این میان نیز عدهای به توقیف یک کشتی که ادعا میشود حامل کمکهای ایران به حوثیهای یمن بوده است اشاره میکنند و میگویند یکی از دلایل تعویق مذاکرات این موضوع بود. این خبر پس از آن منتشر شد که شبکه خبررسانی سیانان گزارش داد ناو هواپیمابر ترومن در دریای سرخ برای فرار از موشک حوثیها مجبور به انجام عملیات «زیگزاگ» شده و یک فروند جنگنده اف ۱۸ نیز از عرشه ناو به دریا سقوط کرده و غرق شده است.
پیرو انتشار این خبر پیتر هگست، وزیر دفاع آمریکا، با انتشار متنی در صفحه ایکس خود با عنوان «پیام به ایران» نوشت: «ما شاهد حمایت مرگبار شما از حوثیها هستیم و دقیقاً میدانیم چه میکنید. شما بهخوبی از توانایی ارتش ایالات متحده آگاهید و به شما هشدار داده شده بود. تاوان این حمایت را در زمان و مکانی که ما تعیین میکنیم خواهید پرداخت.» تهدیدات وزیر دفاع آمریکا و ادعای تعویق مذاکرات به دلیل توقیف کشتی حامل کمکهای ایران به حوثیهای یمن در حالی مطرح میشود که این موضوع هیچگاه به تأیید سخنگویان دولت و تیمهای مذاکرهکننده ایرانی و آمریکایی نرسیده است.
ادعای اصابت موشکهای بالستیک حوثیهای یمن به اطراف فرودگاه بن گوریون اسرائیل نیز خبر دیگری بود که احتمالاً برای تأثیرگذاری بر روند مذاکرات تهران و واشنگتن منتشر شد؛ موضوعی که تا همین حالا هم به نظر نمیرسد تأثیری بر دیدگاه طرف آمریکایی در ادامه جریان مذاکره با ایران گذاشته باشد. استیو ویتکاف، مذاکرهکننده ارشد آمریکایی، به اکسیوس میگوید: «مذاکرات هستهای با ایران مثبت است. ما در حال پیشرفت هستیم و امیدوارم کارها در مسیر درستی پیش برود. رئیسجمهور میخواهد در صورت امکان، این مسئله به صورت دیپلماتیک حل شود، بنابراین ما تمام تلاش خود را به کار میبندیم.» او در همین گفتوگو به این موضوع هم اشاره کرده بود که «ایالات متحده آمریکا در تلاش است دور چهارم گفتوگوهای هستهای با ایران را برای آخر هفته جاری (میلادی) برنامهریزی کند. اگر این گفتوگو برگزار نشود، تنها دلیلش سفر رئیسجمهوری به خاورمیانه خواهد بود.»