کد خبر : 698123 تاریخ : 1404/2/14 - 03:10
پس‌لرزه تعلیق مذاکرات بر بازار گروه اقتصاد: دیروز قیمت دلار با بیش از ۴۰۰۰ هزار تومان به 85 هزار تومان رسید. دلار و طلا با سیگنال نامساعد از تعویق مذاکره میان ایران و آمریکا روند افزایشی به خود گرفت در مقابل شاخص بورس روز گذشته 61 هزار واحد افت کرد. واقعیت این است که بازار تحت تاثیر سیاست قرار گرفته است.
وقتی سیگنال های مثبت وجود دارد قیمت دلار پایین می‌آید در مقابل وقتی تنش افزایش پیدا می‌کند قیمت دلار بالا می‌رود.

پیش‌بینی قیمت دلار
کارشناسان اقتصادی تعویق مذاکره میان ایران و آمریکا را دلیل اصلی شوک قیمت به بازار ارز عنوان می‌کنند و معتقدند درصورتی‌که اخبار مساعد هم‌راستا با پیشرفت توافق میان ایران و آمریکا روانه بازار شود، دلار به منطقه قیمتی ۸۰ تا ۸۱ هزار تومان برمی‌گردد؛ اما برگشت قیمت به کریدور ۷۰ هزار تومان سخت شده است.

نوسان بازار با سفته‌بازی
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در پاسخ به اینکه چگونه قرار است با توجه به آنچه رهبری فرمودند و رئیس‌جمهور نیز تأکید داشتند بازارهای خودمان را به مذاکرات گره نزنیم به ایلنا گفت: در اینکه یک سری از عوامل تأثیرگذار بر تولید ما وجود دارد، تردیدی نیست.
سخنگوی دولت درباره این‌که شائبه‌ای هم وجود دارد، مبنی بر این‌که یکسری مافیایی در بخش صادرات و واردات هستند که اجازه نمی‌دهند سطح قیمت دلار، قیمت ارز یا مثلاً قیمت طلا از یک حدی پایین‌تر بیاید. این را تأیید می‌کنید، گفت: در اینکه سفته‌بازی در حوزه اقتصاد و افزایش قیمت‌ها وجود دارد، تردیدی نداریم. هرچند بار عوامل روانی نظیر مذاکرات یا تهدیدها بر بازار سایه می‌اندازند. دو موضوع وجود دارد؛ یکی وجود مافیا و دیگری قیمت واقعی عرضه است که دو مضمون متفاوت هستند.

تعدیل تنش تجاری بین چین و آمریکا
دیروز باوجودآنکه هر اونس طلا ۶ دلار کاهش در بازار جهان داشت و به سه هزار و ۲۴۰ دلار رسید، اما بازار به دلیل افزایش قیمت دلار، افزایشی بود.
بهای طلا تحت تأثیر تعدیل تنش تجاری بین پکن و واشنگتن و همچنین گزارش مرتبط با مشاغل در آمریکا، فروکش کرد. همچنین گزارش رشد نرخ اشتغال در آمریکا، بهای طلا کاهش یافت و دومین افت متوالی هفته‌ای را در پیش گرفت.
قیمت لحظه‌ای هر انس طلا با کاهش ۰.۴ درصدی، به سه هزار و ۲۲۸.۵ دلار سقوط کرد. قیمت طلا پس از رکوردشکنی در ۲۲ آوریل(۳۵۰۰ دلار)، به‌طور هفتگی با کاهش ۲.۶ درصدی روبه‌رو شد و پنجشنبه هفته گذشته به پایین‌ترین سطح از ۱۴ آوریل رسید.
وزارت بازرگانی چین می‌گوید که آمریکا بارها برای مذاکره درباره تعرفه‌ها ابراز تمایل کرده و پکن نیز درها را برای مذاکرات گشوده است.
براساس داده‌های اداره کار آمریکا، ماه گذشته ۱۷۷ هزار شغل به بازار کار این کشور اضافه‌شده است. در نظرسنجی رویترز، این رقم ۱۳۰ هزار شغل پیش‌بینی‌شده بود.

افت قیمت طلا و سکه
دیروز (شنبه، ۱۳ اردیبهشت) معامله گران در بازار تهران هر قطعه سکه طرح جدید (امامی) را ۷۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و سکه طرح قدیم (بهار آزادی) را ۷۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان فروختند که به ترتیب نسبت به معاملات روز پنجشنبه (۱۱ اردیبهشت‌ماه)، یک‌میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار تومان افزایش داشت.
دیروز نیم‌سکه ۴۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، ربع‌سکه ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه گرمی ۱۳ میلیون و ۵۰۰ تومان در بازار طلا قیمت خورد که در نیم‌سکه یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار تومان افزایش و ربع‌سکه یک‌میلیون تومان افزایش و سکه گرمی بدون تغییر بود.
از سوی دیگر، هر گرم طلای ۱۸ عیار به قیمت ۶ میلیون و ۷۸۲ هزار و ۴۰۰ تومان فروخته شد که در مقایسه با پنجشنبه ۱۱۳ هزار و۱۳۹ تومان افزایش داشت.
در مرکز مبادله ارز و طلای ایران نیز بهای هر اسکناس دلار آمریکا به ۷۰ هزار و ۹۷۵ تومان رسید و هر حواله دلار نیز ۶۹ هزار و ۴۱ تومان فروخته شد که در اسکناس ۶۲ و در حواله ۶۲ تومان نسبت به‌روز پنجشنبه کاهش داشت.

افت ۶۱ هزار واحدی شاخص بورس
شاخص کل بورس در پایان معاملات روز شنبه کاهش یافت و به رقم ۳ میلیون و ۱۱۶ هزار واحد رسید. شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات روز شنبه ۶۱ هزار و ۸۴۰ افت کرد و به تراز سه میلیون و ۱۱۶ هزار واحد رسید. شاخص هم‌وزن نیز کاهش ۱۰ هزار و ۸۷۶ واحدی داشت و در ارتفاع ۹۳۳ هزار و ۷۲۰ واحد قرار گرفت.
دیروز 4000 میلیارد تومان تراز خروج پول حقیقی از بازار سهام بود که سهم صندوق‌های درآمد ثابت ۷۴۰ میلیارد تومان بود.
شاخص فرابورس نیز دیروز ۲۶۵ واحد منفی شد و به جایگاه ۲۶ هزار و ۸۷۱ واحد رسید.