کد خبر : 698106 تاریخ : 1404/2/13 - 02:24
حسن بهشتی پور، پژوهشگر و تحلیلگر سیاست خارجی در گفت و گو با ستاره صبح: اروپا بدون چراغ سبز آمریکا از مکانیسم ماشه استفاده نمی کند حسن بهشتی پور در رابطه با اظهارات تند اروپاییان نسبت به فعالیت هسته ای ایران گفت: ترامپ؛ اروپا، چین و روسیه را از جریان مذاکره با ایران کنار گذاشت. قدرت آمریکا این اجازه را به او می داد که اعضای برجام را از دور میز مذاکرات حذف کند.

ستاره صبح، فائزه صدر: طبق قطع‌نامه ۲۲۳۱ شورای امنیت اگر ایران از اجرای تعهدات برجامی خود سرباز زند، تمامی تحریم های شورای امنیت که از سال ۲۰۰۶ وضع و اعمال شده بود به صورت خودکار بازگردانده خواهد شد و اعضای شورای امنیت مثل روسیه و چین نمی‌‌توانند از حق وتو استفاده کنند. "اسنپ بک" یا "مکانیسم ماشه" تنها تا ۱۸ اکتبر سال آتی (مهر ماه) ممکن است و اعتبار ۱۰ ساله آن پس از این تاریخ از بین می‌رود. تهدید تروئیکای اروپایی به فعال کردن مکانیسم ماشه با مذاکرات ایران و آمریکا مصادف شده است. در روز های گذشته اروپاییان باز هم مواضع تندی اتخاذ کرده‌اند. از جمله وزیر امور خارجه فرانسه که درباره مکانیسم ماشه ادعا کرد: "در تابستان تصمیم خواهیم گرفت که آیا تحریم ‌های برداشته شده علیه ایران باز خواهند گشت یا نه؟! ایران تعهدات مرتبط با غنی ‌سازی اورانیوم را نقض کرده است."

ستاره صبح در گفت‌وگو با حسن بهشتی پور، پژوهشگر و تحلیلگر سیاست خارجی به بررسی مواضع اروپاییان پرداخته که در ادامه می‌خوانید:



بهشتی پور افزود: تهدیداتی که از جانب اروپاییان شنیده می‌شود بیش از آنکه متوجه ایران باشد، واکنشی در پاسخ به نادیده گرفته شدن اعضای توافق برجام، توسط ایالات متحده است.
بهشتی پور در ادامه گفت: از این رو می‌توان گفت اظهارات تند اروپاییان درباره ایران برای سهم ‌خواهی از آمریکا در جریان مذاکرات است. آنها می‌خواهند به گفت‌وگو ملحق شوند و از این مسیر منافع خود را تعقیب کنند.
این تحلیلگر سیاسی در پاسخ به این سؤال که ایا اروپا تهدیدی برای توافق ایران و آمریکا است یا نه؟ گفت: اروپاییان در جریان مذاکره ایران و آمریکا مانع نیستند. گفت‌وگو‌ها از مراحل حساس گذشته و روی ریل قرار دارد البته گفت‌وگو به معنای رسیدن به توافق نیست.
وی در این رابطه افزود: کارشکنی و مخالفت اسرائیل نقش برجسته‌ای دارد. اسرائیل منتظر توافق نیست بلکه به دنبال بر هم زدن مذاکرات هستند. اسرائیلی ‌ها حتی ملاحظات آمریکا را که بزرگترین حامی اسرائیل است در نظر نمی‌ گیرند. اخیرا اظهارنظر های تندی از آنها شنیدیم و مواضعی تند درباره آمریکا و مذاکرات اتخاذ کردند.
بهشتی پور در اهمیت اسنپ بک و تأثیری که فعال شدن اش بر مذاکرات دارد گفت: مکانیسم ماشه امتیاز مهم در دست اروپا است که اگر آن را فعال کنند، روند مذاکرات با مشکل مواجه می‌شود. منطقی است که ایران تا رسیدن به چارچوب اصلی مذاکراتی با آمریکا با طرف‌هایی که ذی ‌نفع هستند، مذاکرات جداگانه داشته باشد.
وی اضافه کرد: اگر ایران در مورد کاهش تحریم‌‌ها با طرف مقابل به نتیجه برسد، می‌‌توان گفت که مذاکرات به توافق نزدیک شده است. اگر ایران با آمریکا به توافق برسد، یا چشم انداز توافق وجود داشته باشد، اروپایی‌‌ها به سمت مکانیسم ماشه حرکت نمی‌کنند.
این کارشناس سیاست خارجی با اشاره به ارتباط میان آمریکا و اروپا گفت: اروپا بدون رضایت آمریکا در استفاده یا عدم استفاده از مکانیسم ماشه تصمیم گیری نمی‌کنند، چون نتیجه اقداماتشان می‌تواند نتایج گفت‌وگو های ایران و آمریکا را تحت تأثیر قرار دهد. مکانیسم ماشه، عامل فشار بر ایران و ابزاری برای امتیاز گیری از آمریکا است.
وی یادآور شد: اتحادیه اروپا در مورد پرونده هسته ‌ای ایران با آمریکا هم سو است. رسیدن به توافق با ایران در مورد مسئله هسته‌ای برای اروپایی ‌ها اهمیت بیشتری دارد تا آمریکا، چرا که عدم حل‌وفصل این موضوع، بالا رفتن تنش در منطقه و جنگ میان ایران و اسرائیل به طور مستقیم اروپا را درگیر بحران می‌کند.
این پژوهشگر سیاست خارجی با تاکید بر تمایل اروپا به توافق با ایران بیان داشت: بیشتر اقداماتی که اروپا انجام داده حتی اتخاذ مواضع تند به این دلیل است که اروپاییان مایل به حل‌وفصل پرونده هسته‌ای هستند. منافع اروپا در این است که با ایران به توافق دست پیدا کند. هم از نظر اقتصادی و برای عدم اشاعه هسته‌ ای توافق با ایران مطلوب اتحادیه اروپا است.
وی گفت: ترامپ می‌خواهد در رابطه با خاورمیانه به موفقیتی مهم دست یابد تا بتواند صلح ابراهیم را دوباره به جریان بیاندازد، اما یکی از شروط صلح ابراهیم پذیرش دو دولتی است که اسرائیل این مسئله را قبول ندارد و همچنین پذیرش اسرائیل که مورد قبول ایران نیست. حسن بهشتی پور در پایان سخنانش متذکر شد: البته اروپایی‌‌ها برای گفت‌وگو با ایران از امتیاز امکان مذاکرات مستقیم برخوردارند، درحالی که طرف ایرانی به شیوه مذاکرات غیرمستقیم با آمریکایی‌ها گفت‌وگو می‌کند.