کد خبر : 697920 تاریخ : 1404/2/2 - 02:27
فردین آقابزرگی، کارشناس ارشد بورس در گفت و گو با ستاره صبح: بورس برترین بازار سوددهی در 30 سال گذشته بوده است ستاره صبح، فائزه صدر: آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم، امید به احیای تعاملات بین ‌المللی را در فضای اقتصادی زنده کرد. انتشار این خبر بلافاصله بازار سرمایه را تحت ‌تأثیر قرار داد و شاخص بورس با رشدی بیش از ۲.۵ درصد، واکنشی معنادار به این تحولات سیاسی نشان داد. فعالان بازار اکنون با در نظر گرفتن سناریوهایی مانند آزاد سازی منابع ارزی، کاهش ریسک کشور و احیای صادرات، به آینده امیدوارتر شده ‌اند. ستاره صبح در گفت و گو با فردین آقابزرگی، کارشناس ارشد بورس به بررسی تحولات اخیر بازار سرمایه پرداخته که در ادامه می خوانید:

فردین آقابزرگی ضمن مقایسه عملکرد بورس در سال گذشته با یک ماه نخستین سال 1404 گفت: اگر بخواهیم بر اساس آمار و ارقام نگاهی اجمالی به وضعیت فعلی بورس داشته باشیم، سال گذشته که 23.5 درصد بازدهی در شاخص کل و شاخص هم وزن 7.1 درصدی داشتیم نامناسب و غیر قابل قبول برای بازدهی در یک سال بود، ولی از ابتدای سال تا امروز شاهد هستیم که 13.5 درصد شاخص کل در بورس و 10.4 درصد شاخص هم وزن بورس بازدهی داشته است. شاخص کل فرابورس هم تقریباً نزدیک به 0.7 درصد و شاخص هم وزن هم حدود 7 درصد بازدهی را به ثبت رسانده‌اند.
وی افزود: با وجود ابهامات، مذاکرات ادامه دارد و نتیجه اش نامشخص است، گمانه های مثبتی از کل روند زده شده ولی به نتیجه نهایی منتهی نشده که بگوییم ابهامات برطرف شده و فضای سیاسی و اقتصادی مان رو بهبود است! فضای مذاکرات مثبت نیست، بلکه مبهم است.
آقابزرگی با تاکید بر ارزندگی بازار سرمایه و برتری عملکردی این بازار نسبت به سایر بازار‌ها گفت: آنچه که حکم کرده بورس به این صورت و وضعیت مناسب درآید، به اعتقاد من زمینه مساعد است و موعد مقرر بر اساس آمار و ارقامی که از سنوات از 30 سال، 15 سال، 10 سال، 5 سال گذشته داریم آمارها را ارائه می‌کنم. اینها به ما نشان می‌دهد که بورس برترین بازار بازدهی بوده و هر چه میزان بازه زمانی مورد بررسی مان را بازتر کنیم، بورس با فاصله بالاترین بازدهی را داشته است.
وی اضافه کرد: بورس از 30 سال گذشته تا پایان اسفند 1403 3900 برابر بازدهی داشته است. بازار رقیبش، بازار سکه طلایی است که بر اساس سکه 97 میلیون تومانی در پایان اسفند 1403، 3200 برابر شده است. یعنی دومین بازار بعد از بازار بورس است. اما چنانچه در حال حاضر یعنی بر اساس شاخص 3 میلیون و 70 هزار واحدی و سکه طلای 77 میلیون تومانی بخواهیم این آمارها را به روز کنیم، بورس 4400 برابر و سکه طلا 2500 برابر می‌شود و اختلاف خیلی بالا است.
این کارشناس ارشد بورس با مقایسه بازدهی طلا و ارز با بازدهی بازار سرمایه گفت: چون سکه از ابتدای سال تا پایان فروردین ماه منفی بود. به هر حال ما به مقطع زمانی لازم از حیث تکنیکال نزدیک تر شده ایم. شخصاً در 1403 اعتقاد داشتم که باید بین 3 تا 3.5 میلیون واحد شویم و یک مقدار تأخیر شد و الان که از مرز 3 میلیون رفتیم فکر می‌کنم بر اساس اصل آکادمیک اتکا به فرمول های محاسبات برای اثبات ارزش ذاتی یا گمانه‌هایی که از ارزیابی سهام به کار گرفته می‌شود، از کشورهایی که مثل ما ساختار تورمی دارند، برتریم.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است این فرمول‌ها تا حدود زیادی اشتباه محاسباتی را به این ترتیبی که توضیح می‌دهم رقم بزند. کسی که در بازار خودرو، مسکن، ارز و طلا سرمایه‌گذاری می‌کند، انتظاری از عایدات مستمر ندارد در صورتی که اصل محاسبه ما بر اساس فرمول های دانشگاه و روی کتاب و روی کاغذ، این است که می‌گوییم چون نرخ بازده مورد انتظار ما x و نرخ رشدمان یک عددی مانند y است و تنزیل جریان عایدات آتی به نرخ روز پایه محاسبات برای ارزیابی قیمت سهام می‌شود، بنابراین نتیجه مستقیماً موکول و وابسته به نوسانات سودآوری شرکت‌ها است.
این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: مثلاً وقتی صنعت فولاد و پتروشیمی و... با دخالت دولت افزایش یا کاهش پیدا می‌کند ما بلافاصله آن فرمول را به کار می‌گیریم و می‌گوییم اگر نرخ خوراک پتروشیمی پایین آمد قیمت سهام باید پایین بیاید چون سودش کاهش یافته است. در صورتی که در سایر بازارها کسی به سود توجهی ندارد حتی عایدات مستمر هم ندارد.
آقا بزرگی در تشریح ارزشمند بودن سرمایه‌گذاری در بورس بیان داشت: لذا در مقام مقایسه، به نظر من بورس به مرور زمان این فرهنگ، نگاه و آگاهی را ایجاد خواهد کرد. نباید روی کاغذ محاسبات نوسان سودآوری و ارزش ذاتی بازاری به نام بازار بورس را بر اساس فرمولی محاسبه کنیم و سایر بازارها خارج باشند و بر اساس عرف و فرهنگی که در گذشته بوده از این مستثنی باشند. کسی که در مسکن سرمایه‌گذاری می‌کند سالیان سال بدون اینکه اجاره هم داده باشد، حداقل با نرخ تورم، رشد پیدا می‌کند و می‌گویند که سود عاید سرمایه‌گذار شده است.
وی گفت: یا حتی ارز، طلا و خودرو. در کشورهایی که راجع به آنها صحبت می‌کنیم و مطالب آکادمیک برایشان صدق می‌کند، شرایط پایدار اقتصادی حاکم بوده و ساختار تورمی نیست. ما 40 یا 50 درصد تورم داشته ایم. در گذشته هم همین اتفاق افتاده که بورس بالاترین بازدهی را داشت. نگاه به بورس باید بلند مدت باشد.
فردین آقابزرگی در پایان گفت‌وگو متذکر شد: با قوت اعتقاد دارم این جبران کاهش بازدهی در دو سه سال گذشته در سال 1404 بدون توجه به مسائل و ناملایمات سیاسی و برون مرزی و حتی عدم توافق در مذاکرات هم اتفاق خواهد افتاد. بازدهی 1404 تا آستانه محدوده بین 4 تا 5 میلیون واحد دست یافتنی بوده و دور از انتظار نیست.