کد خبر : 697866 تاریخ : 1404/1/30 - 01:37
حسن هانی زاده تحلیلگر مسائل منطقه در گفت‌وگو با ستاره صبح تشریح کرد: اهداف پیدا و پنهان سفر وزیر دفاع عربستان به ایران حسن هانی زاده درباره سفر مقام سعودی به تهران گفت: در شرایط فعلی منطقه و ایران، سفر خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران و دیدار وزیر دفاع عربستان با رهبری از اهمیت بالایی برخوردار است.
ستاره صبح، فائزه صدر: شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی روز پنجشنبه برای دیدار رسمی با مقامات ایران وارد تهران شد. این دیدار در آستانه دور جدید مذاکرات تهران و واشنگتن انجام می‌‌شود که دومین جلسه آن امروز در روم یا مسقط برگزار خواهد شد. دیدار مقامات ایران و وزیر دفاع عربستان در حالی برگزار شد که تهران در بحبوحه تهدید های آمریکا و اسرائیل برای حمله به تأسیسات هسته ‌ای اش در صورت شکست مذاکرات قرار دارد. جمهوری اسلامی در پاسخ به تهدیدات هشدار داده که هر گونه حمله می‌‌تواند آتش جنگ را در منطقه‌ شعله ‌ور کند. ستاره صبح در گفت‌وگو با حسن هانی زاده، کارشناس مسائل منطقه و بین‌الملل پای تحلیل وی درباره این سفر نشسته که در ادامه می‌خوانید:

حسن هانی زاده درباره سفر مقام سعودی به تهران گفت: در شرایط فعلی منطقه و ایران، سفر خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران و دیدار وزیر دفاع عربستان با رهبری از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به اینکه خالد فرزند دوم پادشاه عربستان است و در حاکمیت عربستان جایگاه ممتازی دارد، سفر او به تهران اهمیت بالایی پیدا می‌کند.
وی درباره اهمیت این سفر تاکید کرد: خالد بعد از محمد بن سلمان، دومین شخصیت سیاسی مورد اعتماد پادشاه عربستان است. سلمان بن عبدالعزیز اعتماد بالایی به پسر دوم خود دارد از این رو می‌توان گفت پادشاه با انتخاب او برای تسلیم نامه اش به رهبر ایران، تلاش دارد جنبه سیاسی و امنیتی این سفر را بالا ببرد و با نشان دادن جایگاه عالی مقام وزیر دفاع کشور عربستان، سعی خود برای جبران کدورت‌ها و اشتباهات سیاسی گذشته را به رخ بکشد.
‏هانی زاده در پاسخ به این سؤال که «آیا ‎عربستان به یک پیمان مشترک با ‎ایران می‌اندیشد یا نه؟»گفت: عربستان با بررسی سناریوهایی که می‌توان برای نتایج مذاکرات ایران و آمریکا پیش بینی کرد، به این سفر اقدام کرده است. این سفر برآیند متغیرات سیاسی است که عربستان سعودی با توجه به مذاکرات ایران و آمریکا پیش بینی کرده است.
وی افزود: تلقی عربستان این است که با نتیجه بخش بودن مذاکرات ایران و آمریکا و حل مسائل و مشکلات فی ما بین دو کشور، جایگاه عربستان به عنوان هم پیمان سنتی ایالات متحده در منطقه متزلزل خواهد شد. از این رو عربستان به دنبال جلب حمایت های منطقه‌ای ایران برآمده است تا در صورت شکل گرفتن اتحاد جدیدی در منطقه سرش بی کلاه نماند.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به پیش بینی های عربستان از نتایج مذاکرات ایران و آمریکا گفت: از سویی سعودی‌ها به نتیجه نرسیدن مذاکرات ایران و آمریکا را نیز در پیش بینی های خود گنجانده‌اند و خود را برای دستور کار جدید آمریکا و هزینه‌هایی که ایران ایجاد خواهد کرد آماده می‌کنند. خالد بن سلمان به تهران سفر کرده تا از طریق نامه پادشاه عربستان به رهبری این اطمینان را ایجاد کند که عربستان در منازعات احتمالی تهران واشنگتن بی طرف خواهد بود.
وی در این رابطه یادآور شد: آمریکا در عربستان سعودی، دیگر کشورهای عربی خلیج فارس و همسایگی ایران حضور نظامی دارد. در صورت تهدید نظامی جمهوری اسلامی یا حمله به خاک ایران، این کشورها مظنون به همکاری با ایالات متحده خواهند بود.
از زمان عادی ‌سازی روابط میان ایران و عربستان در سال 2023، بسیاری آنچه رخ داد را اقدامی تاکتیکی تلقی کردند. اما عربستان به این آشتی به چشم یک سرمایه‌ گذاری راهبردی نگاه کرده است. عربستان بر این باور است که روابط میان عربستان، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ایران، زیربنای نظمی منطقه ‌ای و ضامن حفظ آرامش و ثبات در خاورمیانه است. عربستان بر خلاف اسرائیل از حمله به ایران استقبال نمی‌کند.