کد خبر : 697771 تاریخ : 1404/1/24 - 03:13
پیمان حاج محمود عطار، حقوقدان و فعال سیاسی در گفت‌وگو با ستاره صبح: تندروها از دو سو تلاش می‌کنند مانع توافق شوند پیمان حاج محمود عطار در رابطه با انگیزه ترامپ برای آغاز مذاکره با ایران گفت: توسعه و جهانی شدن صنایع چین گستردگی دارد و آمریکا ناگزیر از تغییر موضع است. آمریکا تلاش می کند با ایران تعامل اقتصادی و بازرگانی داشته باشد تا نفوذ اش در تقابل با روسیه و چین در خاورمیانه داشته باشد.
ستاره صبح، فائزه صدر: هربار که زمزمه گفت‌وگو میان ایران و آمریکا به گوش می‌رسد، جریان‌ های تندرو داخلی در کنار رسانه‌ های فارسی زبان خارج از کشور به مخالفت با مذاکره می‌پردازند تا جاییکه گاهی مواضع همسو با اسرائیل ارزیابی می‌شود. تندرو‌ها علیه مذاکرات ایران و غرب فعالیت کرده و به دنبال سنگ‌ اندازی بر سر راه تیم دیپلماسی بوده‌اند. ستاره صبح در گفت‌وگو با پیمان حاج محمود عطار، حقوقدان و فعال سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

پیمان حاج محمود عطار در رابطه با انگیزه ترامپ برای آغاز مذاکره با ایران گفت: توسعه و جهانی شدن صنایع چین گستردگی دارد و آمریکا ناگزیر از تغییر موضع است. آمریکا تلاش می‌کند با ایران تعامل اقتصادی و بازرگانی داشته باشد تا نفوذ اش در تقابل با روسیه و چین در خاورمیانه داشته باشد.
وی افزود: آمریکا برای دوره‌ای چین را دست کم گرفته بود و باور نمی‌کرد اژدهای سرخ یا چین کمونیست به مرحله‌ای برسد که اقتصاد و تجارت غرب را به تسخیر خود درآورد.
این فعال رسانه‌ای با اشاره به آمادگی افکار عمومی برای پذیرش همکاری های ایران و آمریکا گفت: امروزه شایعه‌ای در فضای شبکه ایکس وجود دارد مبنی بر این که توسعه مکران به سرمایه‌گذاران آمریکایی واگذار خواهد شد. با توجه به سخنان مسعود پزشکیان در ابتدای دوره ریاست جمهوری اش در رابطه با مکران و تاکید وی برای انتقال پایتخت از تهران به آن منطقه می‌توان به اهمیت مکران و طرحهایی که متوجه آن منطقه است پی برد.
وی خاطرنشان کرد: سرمایه‌گذاری آمریکا در ایران حتی اگر در یک منطقه کوچک انجام شود ثمر بخش است و می‌تواند تضمین کننده بقای توافق بین طرفین باشد. نزدیکی آمریکا به ایران مسیر مطمئن برای مقابله آمریکا با چین است.
این حقوقدان با انتقاد از سیاست نگاه به شرق گفت: نزدیک شدن به آمریکا برای ایران نیز منافعی دارد. چهل سال است که همکاری با روسیه و چین را آزموده ایم، یک بار هم نزدیک شدن به ایالات متحده را امتحان کنیم. تجربه نشان داده همکاری ایران با روسیه چیزی عاید مردم نکرده است، روسیه تنها منافع خود را دنبال می‌کند.
وی متذکر شد: حاکمیت باید با مردم روراست باشد. صادق بودن با مردم به نفع حکمرانی است. اگر بگوییم ما این راه را آزمودیم و نتیجه‌ای نگرفتیم، ولی امروز فهمیده‌ایم که باید جور دیگری عمل کرد، همین قدر صداقت در گفتار و هماهنگی گفتار و رفتار مسئولین هم موجب اعتماد مردم خواهد شد.
عطار ضمن تشریح ریشه های تقابل شرق و غرب گفت: استفاده از فرهیختگان و نخبگان دلسوز یکی از راه‌هایی است که حاکمیت را به اخذ تصمیمات درست نائل می‌کند. یکی از انتقادات غرب از جمهوری اسلامی که موجب محکوم شدن نظام در مجامع بین‌المللی شده، رفتارهایی است که در قبال مردم دارد. تغییر رفتار حاکمیت با مردم موجب جلب اعتماد جهانی می‌شود.
وی با یادآوری نقش منفی تندرو‌ها بر دستاورد های تیم دیپلماسی گفت: کاسبان تحریم اعتبار، اقتصاد و منابع کشور را در دهه های گذشته نابود کرده‌اند.آن‌ها برای چند نسل بعد خود مال اندوخته‌اند. محدودیت های تحریمی اگر چه برای مردم رنج و سختی داشت ولی برای عده‌ای ثروت و قدرت آورد. این گروه به هر قیمتی که شده در برابر مذاکره و به نتیجه رسیدن گفت‌وگو‌ها می‌ایستند تا منافعشان به خطر نیفتد.
وی افزود: کاسبان تحریم گروه کوچکی هستند که به قیمت خفه کردن 85 میلیون ایرانی نفس می‌کشند. در این سال‌ها هر بار که دولت، تیم دیپلماسی یا مجلس خواسته قانونی به نفع کشور تصویب کند، برای مذاکره پیش قدم شوند یا با اخذ تصمیمی گرهی از مشکلات اقتصادی کشور باز گردد، این افراد با مراجعه به علما یا بزرگان نظام و تصویر سازی های غلط از موضوع یا با تجهیز خودسرانه تجمعات گروه های تندرو مقابل مجلس و دفاتر مسئولین و... تصمیمات درست دولتی را از مسیر خود منحرف کرده‌اند.
این فعال سیاسی اضاقه کرد: هر وقت حرفی از مذاکره ایران و آمریکا زده می‌شود، گروه تندروها ابزار فشار کاسبان تحریم تبدیل می‌شوند و این پیام را به دولت مخابره می‌کنند که عده‌ای که دارای نفوذ، قدرت و ثروت هستند و می‌توانند چنین تجمعاتی را ساماندهی کنند، موافق مذاکره نیستند در چنین مواقعی دولت مجبور می‌شود بین هزینه دادن در داخل یا خارج یکی را انتخاب کند.
پیمان حاج محمود عطار در پایان گفت‌وگو مطرح کرد: تیم مذاکره کننده نمی‌تواند با این فشار‌ها از داخل در خارج از کشور نتیجه بگیرد. این اتفاق در اواخر دولت دوازدهم و در مساعد ترین زمان اخذ نتیجه رخ داد جاییکه فشار گروه های تندرو اجازه ندادند تیم دیپلماسی در دولت بایدن برجام را احیا کند.