کد خبر : 697770 تاریخ : 1404/1/24 - 03:10
قاسم محبعلی، دیپلمات و تحلیل گر سیاسی در گفت‌وگو با ستاره صبح تشریح کرد: طرح خواسته‌های ایران و آمریکا در دور اول مذاکرات قاسم محبعلی در رابطه با نتیجه اولیه مذاکره ایران و آمریکا گفت: مذاکره‌ای که بین ایران و آمریکا در مسقط برگزار شد به نظر می‌رسد دو طرف صرفاً نظرات خودشون رو به طرفین منتقل کرده‌اند و برگشته‌اند به کشورشان تا به مقامات ذی ربط گزارش کنند و به نظر می‌رسد این ملاقات برای انتقال مواضع بوده است.

گروه سیاسی-کاوه رحمانی: مذاکره اولیه بین ایران و آمریکا روز گذشته در عمان صورت گرفت. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین‌الملل وزیر امور خارجه؛ اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه و تعدادی دیگری از دستیاران و کارشناسان وزارت امور خارجه در این هیئت حضور داشتند. بعد از ظهر شنبه هیئت ایرانی با واسطه طرف عمانی گفت‌وگوها را با هیئت آمریکایی حاضر در عمان آغاز کردند. ستاره صبح در این رابطه با قاسم محبعلی دیپلمات پیشین گفت‌وگویی انجام داده که در ادامه می‌خوانید:

قاسم محبعلی در رابطه با نتیجه اولیه مذاکره ایران و آمریکا گفت: مذاکره‌ای که بین ایران و آمریکا در مسقط برگزار شد به نظر می‌رسد دو طرف صرفاً نظرات خودشون رو به طرفین منتقل کرده‌اند و برگشته‌اند به کشورشان تا به مقامات ذی ربط گزارش کنند و به نظر می‌رسد این ملاقات برای انتقال مواضع بوده است. شنیده‌ها حاکی از آن است که بخشی از دیدار به صورت مستقیم برگزار شده است.
وی افزود: کمتر کشوری در دنیا موافق دیدار و مذاکره ایران و آمریکا است زیرا منافع آن‌ها به خطر می‌افتند، البته کشورهای دنیا از حل‌وفصل صلح آمیز بین ایران و آمریکا استقبال کرده‌اند و باید دید در آینده چه تلاش‌ها و چه کارشکنی‌هایی توسط کشورهای ثالث رخ خواهد داد. مواضع عملی آن‌ها مبتنی بر منافع و ملت خود تعیین خواهند شد نه منافع ایران. استیو ویتکاف قبل از ملاقات با مقامات ایرانی با ولادیمیر پوتین ملاقات داشت. می‌توان انتظار داشت موضوع ایران، اوکراین، غزه و صلح خاورمیانه مورد بحث و گفت‌وگو بوده است و روسیه به نوعی در روند مذاکرات قرار دارد. این دیپلمات سابق در رابطه با خواسته احتمالی دو طرف گفت: در اولین گفت‌وگو بین ایران و آمریکا می‌توان پیش بینی کرد خواسته اولیه ایران رفع تحریم‌ها بوده است و در ازای آن ایران درباره انرژی هسته‌ای به گفت‌وگو پرداخته است و اگر چنین باشد ایران ضمانت‌های اولیه درباره فعالیت‌های هسته‌ای داده است و احتمالاً در صورت ادامه مذاکرات زیر نظر آژانش بین‌المللی انرژی هسته‌ای به فعالیت‌های خود ادامه دهد و ایران غنی سازی اورانیوم را طبق توافق هسته‌ای سال 2015 کاهش دهد. وی خاطرنشان کرد: طبق اخبار منتشر شده خواسته طرف‌های آمریکایی تحت کنترل قرار گرفتن برنامه هسته‌ای ایران است و در سال‌های اخیر بارها به این موضوع اشاره شده است و دور از انتظار نیست که طرف آمریکایی این مهم را پیش ببرد تا ایران را قانع کند که در صورت اجرایی کردن توافقات پیش رو ضمانت لغو تحریم‌ها را می‌دهد.
وی متذکر شد: طرف‌های مذاکره کننده با ایران به دو دسته تقسیم می‌شوند که یک عده بر این باورند که برنامه هسته‌ای ایران باید به صورت کلی برچیده شود و ایران تکنولوژی هسته‌ای را کنار بگذارد. ایران بعید است این توافق را بپذیرد، دسته دوم بر این باورند که ایران تحت نظارت کامل دستگاه‌های نظارتی آژانس باشد تا اطمینان حاصل شود که ایران به دنبال انرژی صلح آمیز هسته‌ای نه ساخت بمب است.