کد خبر : 697653 تاریخ : ۱۴۰۴/۱/۱۹ - 02:10
حشمت الله فلاحت پیشه، رییس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفت و گو با ستاره صبح: افراطی ها دیپلماسی و منافع ملی را هدف قرار داده اند حشمت الله فلاحت پیشه با اشاره به نقش تندروها در اشتباهات سیاست خارجی ایران گفت: کشور امروز در موقعیتی قرار گرفته که نتیجه ندانم کاری سیاست خارجی است.
ستاره صبح، فائزه صدر: مردم روزهای پر التهابی را پشت سر می‌گذارند، روزهایی که پس از ضرب العجل دو ماهه رئیس‌جمهور آمریکا آغاز شد. با توجه به تحرکات جنگ طلبان ایالات متحده، ساده لوحانه است اگر گمان کنیم پس از پایان مدت تعیین شده، شرایط همچون قبل خواهد بود. تا پیش از این کافی بود خبری از مذاکره به میان بیاید تا شاهد سیل حملات تندرو‌ها به تیم دیپلماسی وقت باشیم. گروهی کاسب تحریم با هزینه ‌تراشی تلاش کردند تا مذاکره و توافق شکل نگیرد یا با نتیجه موفق همراه نباشد. اما این روزها اقلیت پر سر و صدای تندرو که با شنیدن نام آمریکا یا مذاکره فریاد می‌ زدنند و عامدانه یا از سر ناآگاهی ضد منافع ملی حرکت می‌کردند نیز به آنچه پس از پایان این دو ماه اتفاق خواهد افتاد می‌اندیشند. ستاره صبح در گفت‌وگو با حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس به بررسی شرایط بحران پرداخت که در ادامه می‌خوانید:

حشمت الله فلاحت پیشه با اشاره به نقش تندروها در اشتباهات سیاست خارجی ایران گفت: کشور امروز در موقعیتی قرار گرفته که نتیجه ندانم کاری سیاست خارجی است. افراطی گری های خلاف منافع ملی ما را به این نقطه رساند. متأسفانه طی چند دهه گذشته به گونه‌ای عمل شد که نه تنها منافع ملی تأمین نشد، بلکه زمینه برای سوء استفاده مخالفان ایران در دنیا فراهم شد و بیشترین سود نصیب اسرائیل شد.
وی افزود: شعارهایی که فاقد شعور منطقی بود به بخشی از دستور کار سیاست خارجی کشور تحمیل شد و نتیجه این است که روز به روز از دوستان ایران کم و به دشمنانمان افزوده شد. سیاست های افراطی ایران را به سیبل بازیگرانی چون اسرائیل و آمریکا تبدیل کرد.
فلاحت پیشه در این رابطه اضافه کرد: شعار های افراطی که روی آنها اصرار می‌شد، هیچگاه با واقعیات محک نخورده بود. مواضع رادیکال به ارزش تبدیل شد و تندرو‌ها برای عزیز تر شدن و کسب مناصب سیاسی در بزل و ابراز شعار های افراطی از هم سبقت می‌گرفتند.
وی با تشریح نقش گروه های سیاسی رادیکال در ایران اظهار داشت: در کشور کار به جایی رسید که هر کسی از دیوار سفارت بالا رفته و با تخریب و آتش زدن یک ساختمان دیپلماتیک مرتکب جرم شده بود، به پست و مقام می‌رسید و در مقابل دلسوزانی که چنین روزهایی را پیش بینی می‌کردند و نسبت به فرصت سوزی دیپلماتیک هشدار می‌دادند مغضوب می‌شدند، کنار می‌رفتند و در حاشیه قرار می‌گرفتند.
رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: رأی آوری مجدد ترامپ همگان را با واقعیتی جدید روبه‌رو کرد، اما امروز تنها گروهی که از قبول مسئولیت گفتار و کردار خود سرباز می‌زنند، همان افراطیونی هستند که مسبب شکل گیری شرایط نامطلوب کشور هستند.
وی با اشاره به بی توجهی نسبت به منافع ملی ایران در بحران های اخیر منطقه و جهان یادآور شد: احیای برجام فدای جنگ روسیه با اوکراین شد. از آن روز سراشیبی تند دیپلماسی به زیان ایران کلید خورد. دیپلمات های ایرانی و عقلانیت در سیاست خارجی روز به روز حاشیه نشین شدند. تا اینکه در هفت اکتبر 2023 (15 مهر 1402) ایران گرفتار دو بحران شد که ربطی به منافع ملی ما نداشت. 1. بحران خاورمیانه 2. جنگ اوکراین درحالیکه هیچ یک از این دو بحران ارتباطی با ایران و منافع ملی نداشت.
فلاحت پیشه افزود: فرصت سوزی‌ها ادامه پیدا کرد، ولی آخرین فرصتی که از دست رفت، فرصت دولت مسعود پزشکیان است. دولت پزشکیان بر اساس خواست تنش زدایی از طرف ملت ایران رأی آورده بود. متأسفانه ایشان ب در برابر افراطیون کوتاه آمد و کابینه‌ای شکل گرفت که با خواسته رأی دهندگان مطابقت نداشت.
نماینده پیشین مجلس با انتقاد از دولت چهاردهم ادامه داد: دولت چهاردهم در هسته سیاست خارجی طرح و ابتکاری در مسیر تنش زدایی نداشت و فرصت های دیپلماسی از دست می‌رود. با وجود اینکه عرصه سیاست خارجی در برهه حساسی به سر می‌برد اما افراطیون در داخل کشور به دنبال ایجاد تنش خارجی هستند و دیپلماسی کماکان به حاشیه رفته است. در واقع دیپلماسی و منافع ملی هدف قرار گرفته است.
وی ضمن تشریح شرایط فعلی ایران گفت: من برای وضعیت امروز کشور از واژه بن بست استفاده نمی‌کنم، چون هنوز اعتقاد دارم امکان شکل دهی به ابتکاراتی تازه وجود دارد، اما به این شرط که کشور به سیبل آمریکا و اسرائیل تبدیل نشود.
فلاحت پیشه در این رابطه متذکر شد: ترامپ نماینده نسل جدید نئومرکانتلیست‌ها است، کسانی که معتقد هستند باید از قدرت برای کسب ثروت استفاده کرد. در موضوع تعرفه‌ها و مقابله با مهاجران زخم های زیادی توسط ترامپ باز شده که مانع از شکل گیری نظمی جدید در دنیا است. در این شرایط دوست و دشمن می‌توانند ایران را به عنوان سیبلی در برابر تخلیه انرژی دشمنی آمریکا قرار دهند.
وی گفت: امروز دو گروه در آمریکا روی کار هستند دسته اول جریانی معتقد به مذاکره است که می‌خواهد از ظرفیت های اقتصادی ایران استفاده کند. گروه دوم که بیشتر در وزارت دفاع و در میان مشاورین امنیت ملی آمریکا هستند به دنبال هدفی هستند تا قدرت آمریکا را به رخ بکشند. در چنین شرایطی تمام کشور های جهان از اینکه سیبل ایالات متحده باشند، فرار می‌کنند.
این استاد علوم سیاسی با اشاره به رفتار های خودسرانه برخی از افراد در داخل افزود: متأسفانه عده‌ای به دنبال تبدیل کردن ایران به هدفی برای جنگ طلبان آمریکا هستند. همان گروهی که به دنبال جمع کردن بهانه های لازم برای حمله به ایران هستند و در چنین شرایطی برخی رسانه های حاکمیتی از ترور ترامپ صحبت می‌کنند!
وی در این رابطه گفت: چنین موضع گیری های نابخردانه‌ای به سرعت در فضای خبری آمریکا منتشر می‌شود. اگرچه دولت رسما به سازمان ملل نامه داده و اعلام کرده برنامه‌ای برای ترور در آمریکا ندارد و حقوق شهروندانش را از طریق محافل قضائی بین‌المللی پیگیری می‌کند، اما جنگ طلبان در آمریکا از بهانه‌هایی که از داخل ایران به دستشان می‌رسد استفاده می‌کنند.
حشمت الله فلاحت پیشه درپایان سخنان خود مطرح کرد: باید یک بار برای همیشه واقع گرایی در سیاست خارجی ایران حاکم گردد. تابو مذاکره باید بشکند. تمام کشور های جهان به دنبال بیرون کشیدن گلیم منافع ملی خود از آتش جهان امروز هستند اما ایرانیان کماکان درگیر تابوی مذاکره هستند! به جای اینکه دولت به صورت انفعالی و فقط با نه گفتن پیش برود باید به سمت مذاکره حرکت کند تا شرایط به نفع اسرائیل و به ضرر ایران تغییر نکند.