کد خبر : 697616 تاریخ : ۱۴۰۴/۱/۱۷ - 03:15
علی صالح‌آبادی- مدیرمسئول بحران در نقطه‌جوش آغاز تنش بین کشورها از اختلاف، تهدید لفظی، تحریم و درنهایت جنگ است. سیاست‌مداران دیپلماسی را کم‌هزینه‌ترین و تحریم و جنگ را پرهزینه‌ترین اتفاق در روابط بین کشورها می‌دانند، به همین دلیل از جنگ پرهیز و به دیپلماسی روی می‌آورند.

1-تجربه بشری نشان می‌دهد که انتهای همه جنگ‌ها و مناقشه‌ها، مذاکره، مصالحه، توافق و امتیاز دادن و امتیاز گرفتن بوده است. تنش بین ایران و آمریکا از این قاعده مستثنی نیست.
2- گروگان دیپلمات‌های آمریکایی در ایران و جنگ ایران و عراق هر دو دیرهنگام و از طریق مذاکره و مصالحه حل و پایان گرفت و جلوی خسارت بیشتر گرفته شد.
3- اختلاف، مناقشه و خصومت بین ایران و آمریکا 45 سال است که جریان دارد و ملت هزینه آن را به خاطر شعار مرگ بر آمریکا، پرونده هسته‌ای، حضور منطقه‌ای و شعار نابودی اسرائیل می‌پردازد. ارزش «ریال» در برابر «دلار» از 7 تومان سال 1357 به 100 هزار تومان در سال 1404 رسیده است. این بدترین ضربه‌ای است که به ملت خورده است.
4-روی کار آمدن «ترامپ» پدیده بی‌سابقه‌ای است که آتش در جان مردم دنیا انداخته است. او و همفکرانش تلاش می‌کنند نظم دیرینه آمریکایی را دگرگون کنند و می‌خواهند باقدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی که دارند نظام جهانی را نیز تغییر دهند. علاوه بر آن آمریکا و اسرائیل پا را فراتر نهاده و می‌خواهند «ژئوپلیتیک» منطقه را تغییر دهند و اگر ایران توافق نکند این کشور را بمباران کنند! چقدر ماجرا خوفناک است.
5-جواب «های» «هوی» است. نظامیان آمریکا را کاخ شیشه‌ای می‌پندارند که با یک سنگ این کاخ فرومی‌ریزد، در مقابل نظامیان امریکا دو ناو و هواپیمابر و پیشرفته‌ترین سلاح‌های خود را به جزیره «دیه گو گارسیا» که 3500 کیلومتر با ایران فاصله دارد مستقر کرده‌اند تا ازآنجا به ایران حمله کنند. ایران دریافته که هوا پس است و مذاکره با آمریکا را که پیش‌از آن نمی‌پذیرفت را پذیرفته است.
این اقدام نشان از عقلانیت است و خلاف حرف‌هایی است که نظامیان و علی لاریجانی می‌گویند. سخنان علی لاریجانی بهانه تازه بدست آمریکا و اسرائیل برای حمله به ایران داد.
6-شنیده حاکی از آن است که دولت چراغ خاموش به دنبال مذاکره مستقیم با ایالات‌متحده است. این نشان از درک واقعیت‌ها و پرهیز از جنگ نابرابر است که اقدامی مفید و درخور تقدیر است.
واقعیت این است که سطح تنش بین ایران و ایالات‌متحده و اسرائیل و عقبه آن‌ها به طرز بی‌سابقه‌ای افزایش‌یافته و یک اشتباه یا خطا از دو طرف می‌تواند آتش جنگ را شعله‌ور کند و بحران را به نقطه‌جوش که ویرانگر است برساند.
نویسنده با شناختی که از نظام بین‌المللی دارد حدود 20 سال است که در گفتار و نوشتار براین عقیده بوده و هست که چنانچه ایران مشکلاتش را با آمریکا حل نکند و شعار مرگ بر آمریکا و نابودی اسرائیل را کنار نگذارد و از روسیه فاصله نگیرد نه‌تنها اتفاق مثبت در حوزه سیاست، تجارت و... نخواهد افتاد؛ بلکه وضع بدتر و فشار بر مردم بیشتر خواهد شد. اکنون‌که حاکمیت برخلاف گذشته واقعیت و خطر را دریافته است با بهره‌گیری از مفاد صلح حدیبیه می‌توان با آمریکا مصالحه کرد و جلوی تحریم بیشتر و جنگ را که احتمالش زیاد است گرفت.
در علم سیاست تنش زدایی مهم‌ترین اصل در روابط خارجی با بهره گیری از روش‌ مسالمت‌آمیز و روانشناختی کشورها از طریق گفت‌وگوی دوجانبه و چند جانبه است. تنش‌زدایی در سیاست خارجی فضا را برای بهبود و ارتقاء مبادلات فراهم می‌کند و از جنگ نیز جلوگیری می‌کند.
ترامپ در تازه‌ترین اظهار نظر گفته: بعد از توافق در خاورمیانه جشن خواهیم گرفت. هر چند ترامپ یک سیاستمدار نامتعارف است اما این گفته‌اش نشان از آن دارد که او طالب توافق با ایران در صورت کنار گذاشتن برنامه هسته‌ای است.
دولت مردان بدانند مردم می‌خواهند مثل دیگر کشورها در رفاه و آسایش زندگی کنند، نگران جنگ‌اند و از تنش، اختلاف، تحریم بیزارند. هوا پس است، بین توافق و بمباران توافق را انتخاب کنید.