کد خبر : 696792 تاریخ : ۱۴۰۳/۱۱/۲۱ - 11:17
امروز در تاریخ / 21 بهمن 21 بهمن 1379-پیش از ظهر رفتیم و از طرح دارالولایه « طبقه زیرزمین » بازدید كردیم. آقای طبسی هم آمد.

از زیرزمین راهی به زیر روضه منوره ساخته‌اند و حدود ۲۰ متر به سردابی دیگر كه اطراف قبر مطهر ساخته‌اند، به طول هشت متر و عرض هفت متر منتهی می‌شود. سرداب قدیمی، اطراف قبر را احاطه كرده و ضریح فولادی قدیمی را از همان نقطه استقرار قبلی با بریدن سقف سرداب، ضریح پایین آورده و سرداب را احاطه كرده است. زیارت مخصوص را از سرداب خواندیم. آقای طبسی گفتند كه آیت‌الله‌ خامنه‌ای، در زیارت چند روز پیش حاضر نشده‌اند كه به سرداب بروند، چون ضریح هنوز پایین نیامده بوده و فكر كرده‌اند كه می‌تواند اهانت به قبر بی‌ضریح امام رضا (ع) باشد. بیرون آمدیم. محافظان، توقع داشتند كه به سرداب بروند، ولی هنوز كسی را نبرده‌اند؛ برنامه فوق‌العاده باحالی بود.

شکسته شدن حکومت نظامی
در آخرین ساعات عمر رژیم پهلوی ژنرال‏های رژیم شاه برای به کنترل درآوردن اوضاع، تصمیم گرفتند تا مدت حکومت نظامی را در تهران افزایش دهند. آنها با این اقدام قصد داشتند ضمن جلوگیری از اجتماع مردم، در صورت امکان، حضرت امام خمینی و جمعی از افراد مؤثر در انقلاب را دستگیر نمایند و یا به قتل برسانند. اما رهبر کبیر انقلاب اسلامی، با تیزبینی و موقع‏شناسی از مردم خواستند که مقررات حکومت نظامی را نادیده بگیرند. مردم انقلابی نیز با آگاه شدن از فرمان حضرت امام به خیابان‏ها ریختند و دامنه درگیری‏ها گسترده‏تر شد و به سایر مراکز نظامی رژیم پوسیده شاه در تهران و دیگر شهرها تعمیم یافت. این در حالی بود که اغلب نظامیان نیز حاضر به رودررویی با مردم نبودند و بسیاری از آنها به انقلاب پیوستند.

انحلال ساواک و محاکمه وزیران
در واپسین روزهای عمر رژیم پهلوی، بختیار آخرین تلاش‏های خود را برای بقای رژیم و دولت غیرقانونی خود انجام داد و در ۴ بهمن ۵۷ با ارائه لایحه‏هایی به مجلس سنا برای انحلال سازمان امنیتی مخوف شاه به نام ساواک و محاکمه وزیران غارتگر بیت‏المال، تلویحاً به وجود حکومت ترس و وحشت و فساد گسترده در رژیم شاه، اعتراف کرد. هدف بختیار از طرح و ارائه این لایحه، کاستن از خشم مردم نسبت به رژیم در این زمان و عوام‏فریبی بود که ناکام ماند. این لایحه سرانجام در ۲۱ بهمن به تصویب رسید و به عمر سیاه ساواک در ساعات پایانی حیات رژیم پهلوی پایان داد. این سازمان مخوف در طول حدود ۲۲ سال فعالیت خود، هزاران زندانی سیاسی را تحت شکنجه ‏های وحشتناک قرار داد و ده‏ها هزار نفر را روانه بازداشت‏گاه‏ها و تبعیدگاه‏ها نمود. ساواک به عنوان بازوی امنیتی رژیم پهلوی، نقش مهمی در گسترش جوّ اختناق حاکم بر جامعه داشت و کوچک‏ترین حرکت ضد رژیم را سرکوب می‏کرد.

خنثی شدن کودتای نظامیان
در ساعات پایانی عمر حکومت پهلوی، سپهبد رحیمی فرماندار نظامی تهران، طی دستورالعملی به یگان‏های تابعه خود، از آنها خواست تا کلیه رهبران نهضت اسلامی را دستگیر و با هواپیما به یکی از جزایر منتقل نمایند. به همراه این دستورالعمل، اسامی ۳۰۰ الی ۴۰۰ نفر که باید بازداشت یا ترور شوند آمده بود که نام حضرت امام خمینی، آیت‏اللَّه طالقانی و مهندس مهدی بازرگان در رأس آن به چشم می‏خورد. همچنین تصرف برخی پادگان‏های مستقر در تهران نیز در این دستورالعمل عنوان گردید. اما سنگربندی خیابان‏ها توسط مردم انقلابی، حرکت تانک‏ها را ناممکن ساخت و این کودتا با شکست مواجه گردید. بعدها فاش شد که در این توطئه، سران ارتش شاه با همکاری بختیار، قصد داشتند تهران را به توپ ببندند و چهار میلیون نفر را قتل عام نمایند.