«آلبرت آلیس» نویسنده کتابهای روانشناسی توانست نظر مخاطبان را به تغییر و اصلاح باورهای ناکارآمد جلب کند.
او علت ناسزاگویی را موارد زیر میداند:
افلاطون در کتاب «سوم جمهور» به زبان آوردن کلمات شرمآور را از حیث تربیت در افراد مضر میداند. فرد میتواند ضربات روزگار را باشهامت تزلزلناپذیر تحمل کند و برای مبارزه با ناکامی به فحاشی روی نیاورد.
پیامد ناسزاگویی ناسزاگویی اختصاص به استادیومهای ورزشی یا کوچه و بازار ندارد، متأسفانه بروز خشم در کلام بهصورت اپیدمی درآمده است. افراد از بعضی مربیان ورزشی گرفته تا جامعه بعضی با سخنان نابجا و توهینآمیز مواجه میشوند. ممکن است فردی که مورد خطاب ناسزا قرار میگیرد، اگر تابوتوان تحمل را از دست بدهد و تحتفشار قرار گیرد، ناآرام شده و اعتمادبهنفسش پایین میآید و امکان دارد فرد دستبهکارهایی بزند که قابل جبران نباشد. «لیلیان گلاس» روانشناس مشهور در کتاب «آدمهای سمی» نوشت: «تحمل تحقیر کلامی، تصویری حزنآور از افراد جامعه ایجاد میکند و منجر به سست شدن اخلاق در جامعه میشود.» چرا روان یک فرد باید به کلمات ناخوشایند، آلوده شود؟ فردی که با بدرفتاری کلامی، دیگران را قربانی میکند به نقطهای میرسد که روابط اجتماعیاش قطع میشود زیرا خشم در کلام فرد عامل طرد شدن او از جامعه است.
راهکار «آلبرت آلیس»، روانشناس آمریکایی در کتاب «عصبیت» نوشت: «حمله به اعتقادات افراد که باور و منطقی برای خود شکل داده و به اعتبار آن خود را مجاز به استفاده از ناسزاها میدانند، شاید کمی مشکل به نظر برسد اما شدنی است.» تشویق فرد ناسزاگو به این اقدام پیشگیرانه گامی مؤثر در جهت کاهش رفتار آزاردهنده اوست. چنین فردی ممکن است بعد از مدتی ازآنچه گفته شرمگین باشد یا زیر بار گفتههایش نرود، اما تأکید بر یافتن علت عصبانیت میتواند در برطرف کردن آن موثرباشد. حذف یک رفتار زشت با پیدا کردن علت آن بهتر اتفاق میافتد. افراد مجبور نیستند فرد ناسزاگو را تحمل کنند، اما اگر بهواسطه پیوند احساسی یا ارتباطی، فرد تصمیم گرفته به چنین فردی که مشکل دارد کمک کند، بهتراست ابتدا او را بپذیرد. «احساس ضد خود، عامل اصلی بروز بدرفتاری فرد ناسزاگو است.» فردی که مورد ناسزاگویی قرارگرفته است، نباید احساس کند که او تنفر برانگیز است و شایسته آزار دیدن است. واقعنگری در مقابله با رفتار بد، کمک به بهبود حس فرد آزاردیده میکند.
توصیه روانشناسان به فردی که قدرت کنترل کلام خود را در زمان خشم ندارد، توصیه میکنند: «فرد، مسئولیت و عواقب کلماتی که گفته را بپذیرد و در جهت جبران خطایی که انجام داده تلاش کند چراکه آن کلمات تأثیر بدی بر فرد مقابل گذاشته است.» بروز حس عصبانیت با استفاده از کلمات و جملات خشن و آزاردهنده و بیادبانه و درست کردن جنجال، زخمهایی است که روح و روان افراد را میآزارد و در رابطه اختلال ایجاد میکند.