کد خبر : 696721 تاریخ : ۱۴۰۳/۱۱/۱۷ - 03:26
آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه و اقتصاددان در گفت و گو با ستاره صبح: تداوم تنش میان ایران و آمریکا و تحریم ‌قیمت دلار را بیشتر می کند آلبرت بغزیان در تشریح تاثیر انتظارات تورمی بر نرخ ارز گفت: یکی از عوامل موثر بر نرخ ارز تصمیمات سیاست خارجی و روابط ایران و آمریکا است که در وضعیت نامشخصی قرار دارد. اخبار ضد و نقیضی که از این حوزه مخابره می شود التهاب را در بازار ارز تشدید می کند.
ستاره صبح، فائزه صدر: روز گذشته نرخ ارز در بازار با قیمت 84500 تومان معامله شد، رقمی که اعتراض کسبه بازار در خیابان ‌های مولوی، خیام جنوبی و میدان قیام تهران را برانگیخت. قیمت دلار در محدوده حساسی قرار گرفته و فعالین اقتصادی را نسبت به آینده کسب و کار خود نگران کرده است. اگر چه فشار عرضه و کنترل‌ های بازار ساز سعی دارد مانع از رشد قیمت ارز شود، اما فضای سیاسی منطقه و بین‌الملل با تأثیری که بر افزایش انتظارات تورمی دارد وضعیت صعودی نرخ ارز را تقویت می‌کند. ستاره صبح در گفت‌وگو با آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه و اقتصاددان به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

بغزیان افزود: بین اخبار سیاسی ناامید کننده و افزایش نرخ ارز ارتباطی مستقیم وجود دارد چرا که در صورت آغاز مذاکرات و دستیابی به توافق و رفع تحریم‌ ها، مراودات تجاری ایران افزایش پیدا می‌کند و ورود ارز به کشور تسهیل خواهد شد. این روند می‌تواند نرخ ارز را کاهش دهد.
این استاد اقتصاد در رابطه با تأثیر تصمیمات دولت جدید کاخ سفید بر اقتصاد جهان و ایران گفت: تجربه‌ای که از دولت اول دونالد ترامپ وجود دارد، بازگشت ترامپ به قدرت با افزایش تنش‌ های سیاسی در عرصه بین ‌الملل همراه خواهد بود. چون رئیس‌ جمهور جدید آمریکا متفاوت از دیگر همتایانش عمل می‌کند، فرد قابل پیش بینی نیست و بیش از اینکه بر اصول سیاسی و اقتصادی پایند باشد تاجر مسلک و معامله گر است. وی افزود: تصمیم سیاسی ترامپ در مورد جمهوری اسلامی بر وضعیت اقتصادی ایران تأثیر گذار خواهد بود. تداوم تنش میان ایران و آمریکا و تشدید تحریم ‌ها، فشار بر بازار ارز را افزایش می‌دهد. و قیمت دلار در ایران همچنان صعودی خواهد بود. بی شک بهبود روابط خارجی در ثبات قیمت ارز اثر دارد.
این کارشناس اقتصادی در مورد مسیر بهبود وضعیت اقتصادی ایران در چهار سال پیش رو گفت: برای بهبود وضعیت اقتصادی بستگی به سیاست‌ های بانک مرکزی و میزان ذخایر ارزی دارد. مدیریت داخلی می‌‌تواند از تأثیر عوامل خارجی بکاهد، اما برای بلند مدت و برای کلیت اقتصاد باید سیاست‌ گذاری کلان داشت. وی گفت: سیاست‌ آمریکا در اعمال تعرفه برای کالا‌ها، باعث افزایش تورم خواهد شد و می‌توان در ادامه کاهش ارزش دلار در جهان را پیش بینی کرد. بغزیان با اشاره به نقش مدیریت اقتصادی بر کنترل التهابات بازار گفت: سیاست ‌های ارزی بانک مرکزی و تصمیمات مربوط به اوراق گواهی سپرده می‌تواند تا اندازه‌ای وضعیت ملتهب بازار‌ها را مدیریت کند و تأثیرات قابل توجهی بر حجم نقدینگی بازار و کنترل تقاضای ارز داشته باشد. آزاد سازی منابع مالی می‌‌تواند بازار را با فشار تقاضا مواجه کند و موجب افزایش قیمت‌‌ها در بازار ارز و سایر بازار‌ها گردد.
وی در ادامه اظهار کرد: منطقه از نظر سیاسی ملتهب و آبستن حوادث است، ایران بخاطر اقتصادش نباید ریسک کند. مسئولیت نزدیک به 90 میلیون نفر روی دوش دولت است.
آلبرت بغزیان در پایان سخنانش تاکید کرد: اعتماد سیاسی میان ایران و آمریکا تأثیر خود را بر بازار ارز نشان خواهد داد پس بهترین راه کنترل التهابات توجه ویژه به حوزه سیاست خارجی است. فشار حداکثری آمریکا علیه ایران تنش زا است ولی گفت‌وگو و مذاکره می‌تواند این فشار را از دوش اقتصاد کشور بردارد.