کد خبر : 696184 تاریخ : ۱۴۰۳/۱۰/۱۸ - 20:38
نابودی روزانه ۵٠٠ هکتار از جنگل‌ها معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: آمارها نشان می‌دهد از سال ١٣٨٣ تا ١٣٩٩ روزانه ۵٠٠ هکتار از سطح جنگل‌ها و مراتع کشور کم شده است.

هادی کیادلیری روز گذشته در جشنواره ملی تقدیر از پژوهشگران برتر سازمان حفاظت محیط‌زیست افزود: در همین بازه زمانی سه میلیون و ۶٠٠ هزار هکتار به اراضی باغی، کشت و دیم کشور اضافه‌شده است. حالا که این وسعت از طبیعت را از دست دادیم و به باغ و مزرعه تبدیل شدند، آیا به خودکفایی رسیده‌ایم؟ امروزه واگذاری حتی یک وجب از خاک هم اشتباه است، بخش کشاورزی بیش از ٨٠ درصد منابع آبی کشور را مصرف می‌کند که باید در این روند بازبینی شود.

اکتشاف معدن در ١٠٠ میلیون هکتار زمین
وی ادامه داد: همچنین ١٠٠ میلیون هکتار از اراضی کشور پروانه اکتشاف و فعالیت معدن گرفته‌اند حتی برخی اعتراض می‌کنند چرا در مناطق حفاظت‌شده اجازه فعالیت‌های معدنی داده نمی‌شود، این توسعه پایدار نیست که امروز از تمام داشته‌های خود استفاده کنیم و به فکر نسل آینده نباشیم.

عدم استفاده از علم و متخصص
کیادلیری افزود: علت تخریب محیط‌زیست این است که در حوزه علم و پژوهش خوب عمل نکردیم. کشور به علت جغرافیای خاص و قرار داشتن در مرحله شتاب توسعه در برخی موارد به ورشکستگی زمین رسیده‌ایم. باید به سمت به‌روز کردن علم خود و استفاده از فناوری‌های روز دنیا حرکت کنیم. محیط‌زیست زیربنای حیات موجودات است باید از آن به‌خوبی حفاظت کنیم. اگر می‌خواهیم چالش‌های محیط زیستی را برطرف کنیم چاره‌ای جز توسعه پژوهش نداریم. یکی از مشکلات در این زمینه روش سنتی کشاورزی باهدف امنیت غذایی است، زیرا زمانی که تاب‌آوری محیط‌زیست نادیده گرفته شود مشکل‌ساز می‌شود. در کشورهای توسعه‌یافته بخش اجرایی بدون تحقیق کاری انجام نمی‌دهد. این‌همه دانشگاه و مراکز تحقیقاتی داریم اما چرا باز با این حجم مشکلات محیط زیستی مواجه هستیم؟ باید پژوهشگران و محققان در کنار سازمان‌های مربوطه قرار گیرند، از سوی دیگر کمبود اعتبارات پژوهشی و گاهی مسائل سیاسی هم در این مسیر مشکل‌ساز است. اگر با کمبود بودجه تحقیقاتی نتوانیم پژوهش را نظام‌اند کنیم به نتیجه نخواهیم رسید. باید به علم و پژوهش اهمیت بدهیم در غیر این صورت مشکلات به حدی بزرگ می‌شوند که قابل‌حل نخواهند بود. برای مقابله با چالش‌ها ابر چالش‌های محیط‌زیست مانند آلودگی هوا، تغییر اقلیم، انواع بیماری‌های حیات‌وحش نیازمند تقویت پژوهش و کارهای تحقیقاتی هستیم.