کد خبر : 696036 تاریخ : ۱۴۰۳/۱۰/۱۱ - 04:55
حسن هانی زاده، تحلیلگر سیاست خارجی در گفت و گو با ستاره صبح: سوریه عمق استراتژیک جمهوری اسلامی بود حسن هانی زاده در مورد ابعاد ارتباط میان رژیم اسد و اسرائیل گفت: ادعای وجود ارتباط میان بشار اسد و اسرائیلی‌ها اتهام زنی علیه رییس دولت سابق سوریه است، درحالیکه امروز قدرتی ندارد و نمی‌تواند کذب بودن ادعاهای مطرح شده را ثابت کند.

ستاره صبح، فائزه صدر: نشریه آمریکایی« نیو لاینز» با انتشار مدارک فوق محرمانه‌ای که ادعا می‌شود به رژیم بشار اسد تعلق دارند، نشان داد اسرائیل در سال‌های گذشته به حفظ اسد تضعیف ‌شده راضی بود. این اسناد حاکی از آن است که یک مأمور اسرائیلی با نام مستعار «موسی» برای علی محمود عباس، وزیر دفاع سوریه پیام ارسال کرده بود. اسناد فاش شده همچنین نشان می‌دهد اسرائیل وابستگی عمیقی به نظارت روس‌ها در سوریه داشت. طبق اطلاعاتی که اسناد فاش شده برملا می‌کند، هدف اصلی این مکانیزم محرمانه، محدود کردن عملیات‌های ایران و حزب ‌الله، به ‌ویژه جلوگیری از انتقال سلاح‌های پیشرفته از ایران به حزب ‌الله لبنان بود. ستاره صبح در گفت‌وگو با حسن هانی زاده، تحلیلگر سیاست خارجی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می‌خوانید:


حسن هانی زاده در مورد ابعاد ارتباط میان رژیم اسد و اسرائیل گفت: ادعای وجود ارتباط میان بشار اسد و اسرائیلی‌ها اتهام زنی علیه رئیس دولت سابق سوریه است، درحالیکه امروز قدرتی ندارد و نمی‌تواند کذب بودن ادعاهای مطرح شده را ثابت کند.
وی افزود: شاید اسناد منتشر شده و اصل ارتباط جاسوس اسرائیلی با مقاماتی در دولت اسد صحت داشته باشد، ولی این به معنی همکاری شخص بشار اسد با اسرائیل نیست.
هانی زاده در این رابطه تصریح کرد: دلیل مطرح شدن این ادعا در این بازه زمانی را می‌توان توجیهی برای برقراری ارتباط میان اسرائیل و حاکمان جدید سوریه دانست. ادعاهای طرح شده از جمله سفر وزیر دفاع اسد به اراضی اشغالی و دیدارهای محرمانه مقامات سوری و اسرائیلی‌ها برای ترسیم فضایی تخیلی از میزان قدرت و نفوذ اسرائیل در سوریه است.
وی گفت: اسرائیل برای حاکمان جدید سوریه پیام هشدار می‌فرستد تا همچون اسد در برقراری ارتباط با اسرائیل تردید نکنند. در طول حاکمیت 54 حافظ اسد و بشار اسد ارتباطی میان سوریه و اسرائیل وجود نداشت. دولت‌های علوی سوری موجودیت اسرائیل را نپذیرفتند.
این تحلیلگر سیاست خارجی خاطرنشان کرد: از سال 1970 که حافظ اسد قدرت را در دست گرفت و از سال 2000 که بشار اسد برای 24 سال در سوریه قدرت را به دست گرفته بود، ارتباطی بین حاکمیت سوریه و اسرائیل وجود نداشت.
وی گفت: اگر اسرائیل با چند برگ سند به مهر فوق محرمانه می‌خواهد ارتباط اش با دولت اسد را اثبات کند، مدارک عینی، ثبت شده و غیر قابل انکار بی شماری وجود دارد که ثابت می‌کند نگاه سوریه به اسرائیل، همواره متوجه ویژگی اشغالگری اسرائیلی‌ها بود.
این کارشناس سیاسی افزود: اسد مشوق‌های آمریکا و اروپا برای گفت‌وگو با اسرائیل را رد کرده بود. یقین داشته باشید اگر اسد با اسرائیل بود، امروز همچنان در سوریه بر سر کار بود. اسد به ایران و محور مقاومت خیانت نکرد، بلکه ارتباط گسترده سوریه و جمهوری اسلامی مورد هدف قرار گرفت.
وی با اشاره به تشکیل ائتلافی برای سقوط اسد تاکید کرد: جریان سازی غرب علیه سوریه و دشمنی اعراب با بشار اسد به دلیل حضور مؤثر سوریه در محور مقاومت بود. دولت بشار اسد با تحریک گروه‌های مخالف ساقط شد تا از تهدید محور مقاومت برای اسرائیل خنثی شود. چنانچه دیدیم اسرائیل با سقوط دولت بشار اسد بلافاصله 700 کیلومتر مربع از اراضی اطراف جولان را اشغال کرد.
هانی زاده اضافه کرد: اهداف غرب در سوریه فراتر از سرنگونی دولت و رساندن مخالفین به آرزوی سقوط اسد است، هدف اصلی حذف سوریه حذف این کشور از معادله محور مقاومت بود. مسئله غرب در منطقه حفظ امنیت اسرائیل است.
وی با اشاره به خطراتی که پس از سقوط رژیم اسد ایران را تهدید می‌کند گفت: سوریه عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران بود. امروز کسانی در سوریه مستقر شده‌اند که ارتباط تنگاتنگی با غرب و اسرائیل دارند و ساز و کارهای پیشین ایران در سوریه قابل تصور نیست. اگرچه محور مقاومت در یک سرزمین محدود نیست، اما ایران باید تعریف جدیدی از استراتژی منطقه‌ای‌اش داشته باشد. حسن هانی زاده در پایان سخنان خود با اشاره به نقش یمن گفت: امروز بار سنگین مقابله با اسرائیل بر دوش انصار الله یمن است. محور مقاومت بخشی از امنیت ایران است و نمی‌توان مسئله امنیت را تحت تأثیر سقوط رژیم اسد دانست و از مؤلفه‌های امنیتی صرف نظر کرد.