کد خبر : 685605 تاریخ : ۱۴۰۳/۹/۱۷ - 01:49
میرقاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی در گفت‌وگو با ستاره صبح: روسیه سقوط اسد را نمی‌پذیرد میرقاسم مؤمنی در رابطه با تحولات اخیر سوریه گفت: هیات تحریرالشام در ادامه جبهه النصره و در ارتباطی نزدیک به همان سناریوی گروه‌های تروریستی است که امنیت منطقه و سوریه را به مخاطره انداخت.
ستاره صبح - فائزه صدر: روز گذشته سفارت روسیه از شهروندان و اتباع روس خواست با استفاده از پروازهای تجاری و از طریق فرودگاه‌های موجود خاک سوریه را ترک کنند. با تشدید تنش و بحران امنیتی در سوریه به نظر می‌رسد روس‌ها مجبورند از دستاوردهای چندین ساله خود در منطقه و از منافعی که در خاک سوریه دارند چشم پوشی کنند. ستاره صبح در گفت‌وگو با میرقاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی به بررسی موقعیت روسیه در منطقه پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

میرقاسم مؤمنی در رابطه با تحولات اخیر سوریه گفت: هیئت تحریرالشام در ادامه جبهه النصره و در ارتباطی نزدیک به همان سناریوی گروه‌های تروریستی است که امنیت منطقه و سوریه را به مخاطره انداخت.
وی در ادامه افزود: هزاران تروریست با حمایت خارجی وارد جبهه سوریه شدند. صفر تا صد تجهیزات سبک و سنگین این گروه‌ها از طرف حامیان منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای تأمین شده و همچنان هم حمایت‌ می‌شوند. به عبارتی درگیری‌ها در سوریه را نمی‌توان صرفاً مشکل دولت سوریه و شخص بشار اسد دانست.
این استاد دانشگاه با پرداختن به ظرفیت مسکو در کنترل تنش اخیر گفت: پیشروی گروه‌های شورشی در سوریه معنایش کاهش تسلط مسکو بر خاک سوریه است. ده سال پیش پوتین با چشم اندازی بلند مدت و اهدافی تعیین شده وارد مناقشه سوریه شده بود.
وی افزود: سه سال است که ارتش روسیه در باتلاق اوکراین گرفتار شده و منافعی که روسیه در سوریه دارد زیر سایه جنگ در شرق اروپا قرار گرفته است.
مؤمنی اظهار کرد: مسکو پس از جنگ اوکراین نیروهای خود در سوریه را به مرور فراخواند و از تمرکز بر پدافند هوایی سوریه کاست. خلأ نظامی روسیه در پیشروی سریع و پر قدرت گروه‌های شورشی نمایان شد.
این تحلیلگر سیاسی تشریح کرد: سال 2016 عملیات آزاد سازی خاک سوریه از دست شورشیان با همکاری نزدیک مسکو، ارتش سوریه، نیروهای تحت حمایت ایران، از جمله حزب الله، حشد الشعبی، فاطمیون و زینبیون انجام شده بود اما در ماه‌های اخمیر اسرائیل حزب الله را مورد هدف قرار داد.
مؤمنی با اشاره به نقش ایران در کنترل امنیت سوریه افزود: ایران نیز تمرکز خود را از سوریه به غزه و لبنان منتقل کرده بود. در حقیقت شورشیان از خلأ قدرت روسیه، ایران و حزب الله استفاده کردند و مجدداً سناریوی اشغال سوریه و سرنگونی دولت را به اجرا درآوردند.
وی گفت: با توجه به حمایت نظامی مسکو از سوریه، این سال‌ها برای تبدیل شدن ارتش سوریه به یگان‌های حرفه‌ای کافی بود تا ارتش این کشور بتواند به طور مستقل امنیت را تأمین کند. اما فرسایشی شدن درگیری‌ها در سوریه، جنگ اوکراین و بحران خاورمیانه باعث شد این اولویت به فراموشی سپرده شود.
مؤمنی در پیش بینی آینده سوریه افزود: روسیه به طور کامل از سوریه خارج نخواهد شد زیرا روس‌ها سوریه را حوزه نفوذ خود در خاورمیانه می‌دانند. جنگ اوکراین برای روسیه تبعات زیادی داشت و در چنین شرایطی از دست دادن سوریه برای کرملین قابل پذیرش نیست. وی یادآور شد: متأسفانه روس‌ها در ماه‌های اخیر حضور حداقلی خود را در سوریه کاهش دادند و تأمین امنیت به نیروهای تحت جبهه مقاومت وابسته بود که خود درگیر بحران غزه و لبنان بودند.
مؤمنی گفت: از سویی سرعت پیشروی نیروهای هیئت تحریر شام بالا است و مسکو نتوانست برای مقابله با چنین حمله غافلگیر کننده‌ای پشتیبانی هوایی موثری داشته باشد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: روسیه سعی دارد به خط مقدم اش در خاورمیانه برگردد و ی هفته نبود خود را جبران کند. از سویی در مجامع بین‌المللی عملیات نظامی شورشی علیه سوریه را محکوم می‌کند و سعی دارد از این طریق بر حامیان منطقه‌ای و گروه‌های شورشی فشار بیاورد.
میرقاسم مؤمنی در پایان تاکید کرد: براساس توافق 2017 آستانه میان ایران، روسیه و ترکیه چهار منطقه امن در سوریه ایجاد شد اما حملات اخیر توافق نامه‌ای که با امضای ترکیه در آستانه منعقد شد را نقض می‌کند. امروز کنترل این مناطق بیشتر در اختیار گروه تروریستی تحریرالشام است.