کد خبر : 675320 تاریخ : 1403/8/16 - 10:54
علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی در گفت و گو با ستاره صبح: رسیدن مجدد ترامپ به قدرت، برای جمهوری اسلامی خوش یمن نخواهد بود. رسیدن مجدد ترامپ به قدرت، برای جمهوری اسلامی خوش یمن نخواهد بود. در چهار سال ریاست جمهوری ترامپ، شاهد خروج آمریکا از برجام بودیم. صحنه‌های امضای فرمان و خروج از برجام توسط او فراموش نشدنی است.

ستاره صبح، فائزه صدر: ایران و اسرائیل در وضعیت جنگی قرار دارند. به دلیل حمایت آمریکا از اسرائیل، در این مقطع زمانی ایالات متحده نیز نسبت به ایران آرایش جنگی دارد. استقرار ناوشکن‌های دفاع موشکی بالستیک، اسکادران جنگنده، هواپیماهای سوخت‌ رسان و بمب ‌افکن‌‌های تهاجمی دوربرد بی – ۵۲ را در خاورمیانه صادر کرده است. آمریکا نشان می‌دهد که در حمله احتمالی اسرائیل به ایران نه تنها جلوی متحد اش را نمی‌گیرد، بلکه با حمایت نظامی و تسلیحاتی از اسرائیل در مقابل ایران خواهد بود. در چنین شرایطی نتیجه انتخابات آمریکا برای ایران اهمیت ویژه‌ای دارد چرا که حضور هر یک از نامزدهای دو حزب در کاخ سفید بر کیفیت و کمیت تنش نظامی منطقه تأثیر دارد. دموکرات‌ها با رهبران سیاسی روسیه و اسرائیل زاویه دارند ولی نامزد جمهوری خواه روابط خوبی با پوتین و نتانیاهو دارد. ستاره صبح در گفت‌وگو با علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی به بررسی تأثیر پذیری منطقه از نتایج انتخابات 2024 آمریکا پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

با توجه به رویکرد نامزدها، اقبال رأی دهندگان و تأثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر سایر کشورها، چه تحلیلی درباره نتایج انتخابات دارید؟
انتخابات روز گذشته از نظر کیفیت، بیشترین مشارکت انتخاباتی 50 سال گذشته آمریکا را نشان داد. طرفداران هر دو نامزد با علاقه‌مندی رأی می‌دهند. نتیجه انتخابات آمریکا برای جهان اهمیت دارد، زیرا دو نامزد در نقاط متفاوت و متعارضی قرار گرفته‌اند از این نظر انتخابات 2024 آمریکا استثنایی بود.
این دو نامزد در هیچ موضوعی دیدگاه یکسان یا نزدیک به هم ندارند. یکی طرفدار سقط جنین و دیگری مخالف است. در خصوص مهاجرین، اقتصاد و خاورمیانه نظرات این دو نامزد متفاوت است. پیش بینی من این است که خانم هریس رأی ملی بالایی کسب می‌کند، ولی کارت‌های الکترال آقای ترامپ ارزشمندتر خواهد بود. آمریکا از زمان‌های قدیم به دلیل وسعتی که داشت و برای جلوگیری از تقلب دو سیستم رأی گیری دارد. این بار رقم رأی گیری عمومی بالا است. حدود 82 میلیون نفر رأی زود هنگام دادند. این میزان رأی دهنده برای نامزدها مهم است اما تصمیم مجمع برگزیدگان در نتیجه نهایی تأثیر دارد است. برخی از صاحبان کارت در مجلس نمایندگان این امتیاز را برای خود نگه می‌دارند و آن را به نامزدی که به وی ارادت دارند می‌فروشند. این رفتار کار را به نفع نامزدی که از ثروت و قدرت بیشتری برخوردار است پیش می‌برد. در ترامپ در انتخابات 2016 کارت‌های الکترال را خریده بود. متأسفانه این کار ممنوعیت حقوقی ندارد و ترامپ می‌تواند باز رأی نمایندگان را بخرد.

با توجه به تجریه حضور ترامپ در کاخ سفید و چهار سال معاونت ریاست جمهوری کامالا هریس، در مورد خاورمیانه و تنش یک سال گذشته، چه پیش بینی از تصمیمات هر یک از نامزدها پس از پیروزی وجود دارد؟
دونالد ترامپ در کمپین‌های انتخاباتی خود گفته است که پس از حضور در کاخ سفید ظرف یک هفته مسئله خاورمیانه را حل خواهم کرد. بی شک این حرف بلوف سیاسی و بازی انتخاباتی است. این جنگ را اسرائیل به وجود آورده و خواهان پایان تنش نیست. بحران خاورمیانه پیچیده شده و ابتکار عمل را از آمریکا گرفته است. اما به دلیل دیدگاه‌های سیاسی مشترک ترامپ و نتانیاهو و نسبت نزدیکی که هر دو با جریان راست افراطی دارند، با حضور نامزد جمهوری خواه در کاخ سفید، آمریکا حمایت‌های بیشتری از نتانیاهو و اسرائیل خواهد داشت. با پیروزی ترامپ موقعیت نتانیاهو در اسرائیل تثبیت شده و قدرت مانور اسرائیل در منطقه افزایش پیدا خواهد کرد. فراموش نکنیم که به واسطه داماد یهودی ترامپ این دو سیاستمدار با هم نسبت‌هایی خانوادگی پیدا کرده‌اند و ترامپ همانطور که در جایگاه شخصی از نتانیاهو دفاع می‌کند به عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده از اسرائیل جانبداری خواهد کرد.

آیا پیروزی ترامپ به همان نسبتی که برای اسرائیل منافعی به دنبال دارد، برای ایران خطرناک خواهد بود یا خیر؟
رسیدن مجدد ترامپ به قدرت، برای جمهوری اسلامی خوش یمن نخواهد بود. در چهار سال ریاست جمهوری ترامپ، شاهد خروج آمریکا از برجام بودیم. صحنه‌های امضای فرمان و خروج از برجام توسط او فراموش نشدنی است. ترامپ با تکبر تمام تعهدی را که آمریکا، ایران و پنج کشور دیگر پس از سال‌ها تلاش امضا کرده بودند بلا اثر کرد.
ترور سردار سلیمانی با دستور مستقیم ترامپ صورت گرفت. در طول چهار سال آمریکا مرتباً ایران را تهدید و تحریم کرد و قدرت ایالات متحده را به رخ کشید.
قدرت گرفتن ترامپ برای منطقه و ایران خطرناک است. ترامپ در دوران ریاست جمهوری‌اش اعراب را مجبور کرد مشروعیت اسرائیل را بپذیرند و روابط خود با دولت اسرائیل را رسمی و علنی کنند.
رفتارهای این تاجر، هر چقدر زشت و نامطلوب باشد، باز نمی‌توان ویژگی عملگرایی وی را نادیده گرفت. وقتی تهدیدی می‌کند تا مرحله عملی شدن پیش می‌رود.
ایران در سال‌های گذشته فرصت‌های خوبی داشت تا موقعیت جهانی‌اش را بهبود دهد ولی متأسفانه تصمیم گیران تعلل کردند و ترجیح دادند کشور همچنان بر مرکز سیبل حملات غرب و کسانی چون ترامپ باقی بماند.
وقتی در دوران ریاست جمهوری ترامپ جایگاه بین‌المللی کشور تضعیف شد، باید در دوره دموکرات‌ها کاری می‌کردیم. مشکل آمریکا نیست، بلکه معضلی حل نشده در داخل کشور است.
چرا حضور چهار ساله یک دولت دموکرات در کاخ سفید برای ایران ثمری نداشت؟! در این مقطع حساس باید به تدوین سیاست‌های پشت پرده بپردازیم. آنچه که آزموده‌ایم و ثمری برایمان نداشت را باید کنار بگذاریم. جهان هر روز در حال تغییر است، نمی‌توان کشور را امروز با دیدگاه‌های نیم قرن پیش اداره کرد.
کسی نمی‌تواند بگوید انتخابات آمریکا تفاوتی به حال ایران ندارد. بایدن مماشات بیشتری با ایران داشت. فشارها کاهش پیدا کرد و به ایران اجازه داده شد صادرات نفت را افزایش دهد.