کد خبر : 654008 تاریخ : ۱۴۰۳/۵/۳۱ - 01:40
ابراهیم بهادرانی، مشاور عالی اتاق بازرگانی در گفت و گو با ستاره صبح: آزاد شدن قیمت خودرو بساط دلالی را جمع می‌کند باید قیمت خودرو آزاد شود، در این صورت تنها مصرف کننده واقعی به طرف خرید خودرو می‌آید و دلالی و تقاضاهای غیر واقعی از بازار خودرو کنار می‌کشند.

ستاره صبح، فائزه صدر: روز گذشته وزیر پیشنهادی صمت در صحن مجلس زیر ذره بین نمایندگان قرار گرفت و آنگونه که باید مورد اقبال اهالی بهارستان نبود. محمد اتابک برخلاف سایر وزرا برای لابی گری با نمایندگان مجلس تلاش نکرد و آنطور که باید از خود برای کسب جایگاه پیشنهاد شده در وزارت صنعت، معدن و تجارت دفاع نکرده است. ستاره صبح در گفت‌وگو با ابراهیم بهادرانی، مشاور عالی اتاق بازرگانی به بررسی گزینه‌های اقتصادی فهرست وزرا و چالش‌های پیش روی آن‌ها پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

شما چه ارزیابی از تیم اقتصادی کابینه پیشنهادی دارید؟ آیا سنگین بودن تخصص و تجربه در این افراد می‌تواند توجیهی بر پر رنگ بودن وزن اصولگرایی در این فهرست باشد یا خیر؟
من فردی سیاسی نیستم و نظر کسانی که می‌گویند این فهرست اصولگرایی است و آقای پزشکیان در تنظیم لیست کابینه پیشنهادی کوتاه آمده است، با مسئله برخوردی سیاسی دارند. نظر من از دید یک کارشناس اقتصادی حکایت دارد. به عقیده من این فهرست نمره صددرصدی نمی‌گیرد و ایراداتی دارد ولی نمره قبولی می‌گیرد.
افرادی با تخصص و با تجربه‌ای انتخاب شده‌اند. به طور مثال اقای همتی دکتری اقتصاد دارد و رئیس کل بانک مرکزی بوده. ایشان رئیس کل بیمه بوده و در بنیاد مستضعفان مدیر عامل بانک سینا بود. در تمام این دوره‌ها خوب کار کرده و عملکردش قابل قبول است.
مگر نمی‌گوییم وزیر باید تخصص داشته باشد، آقای همتی در حوزه کاری خود یک متخصص است و حدود 25 سال در این بخش کار کرده است. از این بیشتر چه می‌خواهیم؟! کسانی که ایشان را فقط به خاطر عدم عضویت در حزب یا گروه سیاسی خودشان رد می‌کنند، دیدگاه‌های دیگری دارند و به تخصص کمتر اهمیت می‌دهند.
در مورد آقای اتابک، وزیر پیشنهاد شده صمت نیز باید گفت که ایشان معاون بازرگانی و اقتصادی بنیاد مستضعفان بود و نائب رئیس اتاق تهران بود. ایشان پیمانکار است و مجری طرح نواب بود که مشکلات زیادی داشت و کار سنگینی بود. آقای اتابک تخصص خوبی دارد.
در مورد وزیر جهاد که من ایشان را نمی‌شناسم نیز رزومه وی نشان می‌دهد که از سطوح کارشناسی شروع کرده و در استان‌ها بوده و به این صورت کار کرده و بالا آمده است. عدم پذیرش این افراد، صرفاً به دلیل نگاه‌های سیاسی، زیاده خواهی است. رئیس‌جمهور در آینده یک کار گروهی سنگین پیش رو دارد و از امروز باید نظرات را بشنود و مشورت‌ها را بگیرد. عموم افرادی که مسعود پزشکیان برای کابینه‌اش انتخاب کرده رزومه خوبی دارند.

وزارت صمت به طور مستقیم با مشکلات بخش صنعت، معدن و تجارت درگیر است. یکی از مشکلات وزیر آینده بخش خودرو است آیا اقای اتابک توانایی ساماندهی معضلات این حوزه را خواهد داشت یا خیر؟
مسئله خودرو راهکاری ساده دارد که داشتن یا نداشتن اراده حل مشکل محل سؤال است. اگر کسی خودرو لازم داشته باشد به بازار خودرو مراجعه می‌کند. وقتی ما در شورای رقابت بودیم پیشنهادی دادیم که چون پیشنهاد ما در حد اختیارات شورای رقابت نبود مورد قبول واقع نشد.
گفتیم ما می‌خواهیم به مردم کمک کنیم پس باید قیمت خودرو آزاد شود، در این صورت تنها مصرف کننده واقعی به طرف خرید خودرو می‌آید و دلالی و تقاضاهای غیر واقعی از بازار خودرو کنار می‌کشند.
از طرفی حاشیه سود بازار به شرکت تولید کننده خودرو می‌رسد و می‌تواند تولیدات خود را ارتقا دهد. سازمان حمایت نرخ سود معقولی به خودرو ساز می‌دهد و مبلغ اضافی به عنوان مالیات کسر می‌شود. مالیات آزاد سازی قیمت خودرو نباید وارد بودجه شود، اگر این مالیات برای توسعه سیستم حمل‌ونقل عمومی هزینه شود، رضایت شهروندان را تأمین می‌کند. راه حل بخش خودرو همین است.
من نمی‌دانم برنامه آقای اتابک برای حل‌وفصل مشکلات حوزه خودرو چیست ولی راه حل وجود دارد و ایشان نیز فردی با تجربه، توانمند و عاقل است. می‌توان این پیشنهاد را به وزیر صمت رساند و امیدوار بود که از توصیه‌هایی که به نفع کشور است استفاده کند.

توانمندی وزرای اقتصادی فهرست پیشنهادی رئیس‌جمهور را در مواجهه با مشکلات کشور از جمله تورم چگونه ارزیابی می‌کنید؟ آیا منتخبین مسعود پزشکیان در صورت اخذ رأی اعتماد مجلس از عهده کنترل و کاهش تورم بر می‌آیند یا خیر؟
تمام مشکلات اقتصادی کشور راه حل دارد و می‌توان شرایط را به تدریج بهبود بخشید. در مورد تورم نیز باید بودجه اصلاح شود. تا زمانی که بودجه را اصلاح نکنیم، استقراض از سیستم بانکی وجود دارد و این به معنای تورم است.
بودجه باید متعادل شود، نمی‌شود هر کسی در کشور پولی می‌خواهد آن هزینه را بر بودجه بار کنیم. تیم اقتصادی پیشنهاد شده از سوی رئیس‌جمهور می‌دانند که اگر استقراض از سیستم بانکی کم شود، تورم کاهش پیدا خواهد کرد. درآمد ثابت دولت صرف هزینه می‌شود برای باقی‌اش باید نفت بفروشیم، اوراق قرض کنیم و یا از سیستم بانکی استقراض کنیم. تا زمانی که این معادله درست نشود همین گرفتاری‌ها را داریم.
مسئله بعدی شوک‌های وارده است باید این حساسیت‌ها را کم کنیم. به محض اینکه جنگ غزه پیش می‌آید چون ایران با محور مقاومت در ارتباط است در چنین مواردی به سرعت نرخ دلار با جهش بالا می‌رود.
بخش سیاسی باید این شوک‌ها را کاهش دهد. دولت باید سعی کند شوک به اقتصاد وارد نشود و به میادین پر تنش ورود نکنیم. اگر من به جای آقای پزشکیان باشم گروهی را برای بررسی بودجه مأمور می‌کنم باید ببینیم کدام سازمان‌ها را در سال‌ها و دهه‌های اخیر اضافه کرده‌ایم یا کدام سازمان‌ها موازی کار می‌کنند. بخش‌هایی که از دولت پول می‌گیرند باید بازبینی و ارزیابی شوند.
هزینه دولت باید کاهش پیدا کند. سپس دولت باید به دنبال این باشد که چگونه بدون لطمه خوردن به مردم، درآمد ایجاد کند. می‌شود درآمد را اضافه کرد و به دهک‌های پایین کمک نقدی کرد. دولت ظرفیت تدوین پکیجی کامل دارد که ضمن کم کردن هزینه‌های خود بر درآمدش بیافزاید. خط قرمز دولت باید لطمه خوردن اقشار ضعیف باشد و از صدمه دیدن این گروه‌ها جلوگیری شود. هر کجا اجرای برنامه‌ها چنین نتیجه‌ای داشت، دولت باید خسارت‌های وارده را با پول نقد یا کالا را جبران کند.