ستاره صبح، فائزه صدر: یک هفته سایه حمله تلافی جویانه ایران به اسرائیل؛ در پاسخ به ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران به کابوس تبدیل شد. بورس های بزرگ جهان و بازار سهام تهران تحت تأثیر این خونخواهی سرخ شد. بازارها در داخل ایران و اسرائیل شاهد نوسان نرخها بودند و جامعه تحت تأثیر اخبار و شایعات قرار گرفته بود. با گذشت بیش از یک هفته به نظر میرسد آتش این انتقام گیری تحت تأثیر فشار های دیپلماتیک و دیدار های کمی فروکش کرده باشد. سؤال این است که ایران چگونه اسرائیل را تنبیه خواهد کرد؟ ستاره صبح در گفتوگو با حسن بهشتی پور، پژوهشگر و کارشناس سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
ایران پس از ترور اسماعیل هنیه بر خونخواهی وی تاکید کرد، به نظر میرسید منطقه به سرعت شاهد و متاثر از ضربه ایران به اسرائیل باشد. چرا تنبیه نتانیاهو طول کشید. آیا برنامه ایران برای انتقام گیری از اسرائیل تغییر کرده است؟ نوع مسئله ایران و اسرائیل ایجاب میکند ضربه زمانی صورت بگیرد و از نوعی باشد که اسرائیل فکرش را هم نمیکند. اهمیت موضوع به ایران اجازه عجله نمیدهد. تهران میخواهد از عنصر غافلگیری استفاده کند. از سویی اسرائیل در حالت خوف و رجاست. وضعیتی شبیه به کلافه گی که ایران میخواهد این حالت استمرار پیدا کند و در موقعیتی مناسب ضربه بزند تا تنبیهی موثر واقع شود. اینبار مهم نیست ایران تلافی کند یا نه بلکه نوع ضربهای که میزند مهم است. ایران باید کاری بکند که جنبه بازدارندگی ایجاد شود و اسرائیل بار دیگر هوس شیطنت به سرش نزند. عجله نکردن در حمله به اسرائیل ایران کار درستی است باید اقدامی حساب شده صورت بگیرد تا غافلگیری و بازدارندگی داشته باشد.
آیا رایزنی های دیپلماتیک طی هفتهای که گذشت تأثیری بر نوع برخورد ایران با اسرائیل خواهد داشت یا خیر؟ بله، حتما تأثیر دارند. البته ما به متن گفتوگو های محرمانه دسترسی نداریم ولی این همه رفت و آمد و تماس بی تأثیر نخواهد بود به ویژه که ایران کشوری اهل تعامل است. تمام کشور های منطقه به نوعی عکس العمل نشان دادند برخی کشورها فرستادگانی داشتند و تماسهایی با ایران گرفته شد تا جمهوری اسلامی را متقاعد کنند و اقدام تلافی جویانه ایران به صورتی نباشد که بحران را در منطقه افزایش دهد. اما به عقیده من منطقه باید فشار را بر اسرائیل بگذارد تا دیگر شاهد چنین تنش آفرینی از سوی اسرائیل نباشیم. فشار بر ایران برای خویشتن داری و یا عدم برخورد با اسرائیل انتظار زیادی است. اردن اقداماتی داشت وزیر خارجه اردن بعد از سالها مشخصا به این منظور به ایران سفر کرد. دبیر شورای امنیت ملی روسیه در اولین سفر خود به ایران حامل پیام ویژهای از پوتین بود. محتوای این پیام منتشر نشد ولی روسیه خواهان خویشتن داری ایران بود تا پاسخ ایران منجر به گسترده شدن بحران نشود. ولی باید شاهد فشار بر اسرائیل از سوی کشور های منطقه میبودیم تا دیگر چنین گستاخیهایی از رهبران اسرائیل سر نزند. نخستوزیر ایتالیا، رئیسجمهور فرانسه و چند مقام دیگر تماسهایی با مقامات ایرانی داشتند که به نظر میرسد جای تماس این افراد با نتانیاهو در تلاش های دیپلماتیکشان خالی است. اگر خویشتن داری ایران به برقراری آتش بس در غزه بیانجامد، این معامله امتیازی بزرگ برای تهران است و جا دارد ایران دست به اقدام نزند. نمیتوانیم اعلام کنیم چنین مواردی پشت پرده وجود دارد ولی این مسئله در تحلیل کارشناسان لحاظ میشود. جهان نباید فشار را از روی اسرائیلب ردارد بلکه باید اسرائیل را متقاعد کند که از ماجراجویی دست بردارد و شیطنت هایش علیه ایران، حملات خود به دمشق، لبنان و جنایت علیه فلسطینیان را متوقف کند.
پیش بینی شما از نوع تنبیهی که ایران برای اسرائیل در نظر دارد چیست؟ به نظر میرسد آخرین حرکت تلافی جویانه ایران در قبال اسرائیل آن طور که باید بازدارنده نبود. آیا جنس حمله بعدی ایران نیز مشابه همان عکس العمل خواهد بود یا خیر؟ بازدارندگی موقعیتی است که طرف مقابل را برای عکس العمل بعدی اش در قبال شما دچار تردید میکند. اقدام آخر ایران علیه اسرائیل چشمهای از توانایی نظامی ایران را به طرف مقابل نشان میداد. ایران یک پیام به اسرائیل فرستاد با این مضمون که اگر بخواهیم میتوانیم شما را هدف حملات موشکی قرار بدهیم. ایران قصد آسیب زدن به خاک اسرائیل را نداشت، حملات ایران حامل پیام بود که من میتوانم از خاک خودم خاک اسرائیل را مورد هدف قرار بدهم. موشکها اصابت کرده بود، ولی خسارات بزرگی وارد نکرده بود. این کار تعمدی بود. دنیا تا پیش از آن در مورد برد موشکی ایران تردید داشت. عملکرد ایران مناسب بود ولی مسئله اینجاست که طرف مقابل نتانیاهو است که دنبال دردسر میگردد. نتانیاهو خواهان بحران است و از افزایش تنش استقبال میکند زیرا بقای دولت او در ادامه داشتن بحران است. نتانیاهو میخواهد دامنه بحران را به حضور ترامپ در کاخ سفید متصل کند.