کد خبر : 633698 تاریخ : ۱۴۰۳/۵/۳ - 03:20
امروز در تاریخ 3مرداد سال 1376:در خانه بودم. عفت به قم رفت. ظهر، یاسر و مریم ناهار آوردند.

خاطرات هاشمی رفسنجانی
3مرداد سال 1376:در خانه بودم. عفت به قم رفت. ظهر، یاسر و مریم ناهار آوردند. با شیوه و وسیله جدید در سر میز، كباب آماده مى‌شد. مقدارى وقت صرف مطالعه بولتن‌ها و گزارش‌ها و تهیه دستور مجمع تشخیص مصلحت نظام و مقدارى صرف مطالعه طرح كلید قرآن و کتاب تاریخ جنگ‌هاى روسیه و ایران شد. در گزارش‌ها، پیشرفت نیروهاى ضدطالبان و نیز اختلاف [بوریس یلتسین]، رئیس‏جمهور روسیه و پارلمان بر سر مصوبه مجلس، مبنى بر محدودكردن ادیان متفرقه مورد توجه است. پس از اخطار و تهدید كنگره آمریكا، آقاى یلتسین مصوبه را وتو كرده و ادیان بزرگ مثل مسلمانان، بودایى‌ها و پروتستان‌ها با مصوبه موافق‏اند.

قیام ایرانیان بر ضد حكومت اعراب
۲۵ جولای ۶۴۵ میلادی، و چند ماه پس از آغاز خلافت عثمان، مردم «شهر ری» كه به تصرف عرب درآمده بود بر ضد حاكم عرب شهر قیام كردند كه این بپاخیزی آنان بعدا به دست سربازان اعزامی «سعد بن ابی وقّاص» سركوب شد. در آن زمان هنوز یزدگرد سوم آخرین شاه ساسانی ایران زنده بود و در شمال خاوری كشور (خراسان بزرگتر) مقاومت می‌كرد.در همین سال مردم شمال غربی ایران (آذربایجان) نیز بر ضد حکومت عرب قیام كردند كه آنان نیز به دست نیروهای «ولید عقبه» سركوب شدند.چندی بعد استخر (شیراز) نیز كه اعراب را موقتا اخراج كرده بود دوباره به دست نیروهای عرب به فرماندهی «عثمان ابن عاص» افتاد. شهر باستانی استخر بارها بر ضد عرب قیام كرده بود.

تصویب قانون کاپیتولاسیون
در تاریخ ایران، حق قضاوت کنسولی یا کاپیتولاسیون چند بار به بیگانگان اعطا شده است. شاه سلطان حسین صفوی و فتحعلی‌شاه (پس از شکست در جنگ ترکمانچای)، از این امتیاز برای حفظ تاج و تخت خود استفاده نمودند تا از اشغال پایتخت توسط بیگانگان جلوگیری کنند. با این حال این عمل به‌قدری در نظر مردم قبیح جلوه می‌کرد که این پادشاهان به‌عنوان خائنین به ایران در تاریخ ثبت شده‌اند. اما باید گفت مفتضحانه‌ترین تصویب لایحه کاپیتولاسیون در زمان محمدرضاشاه رخ داد که در مجلس و آن‌هم در زمانی اعطا می‌گردید که اکثر مردم بیدار شده‌ بودند.سردمداران مملکت در ازای دریافت دویست ‌میلیون ‌دلار وام مرتکب چنین خیانتی ‌شدند. درواقع شاه در مقام شخص اول کشور در حالی این ننگ را احیا می‌کرد که چندی قبل لغو شده بود. با سفر شاه به امریکا در تیرماه ۱۳۴۳ش و مذاکراتی که صورت گرفت، امریکا اعطای کمک‌های نظامی را به وضع مقرراتی در زمینه مسائل قضائی منوط کرد و شاه نیز برای دریافت دویست ‌میلیون دلار کمک نظامی، به امریکا قول مساعد داد.

واگذاری امتیاز بهره‏ برداری از معادن ایران به رویتر انگلیسی
یكی از مشهورترین امتیازاتی كه در زمان ناصرالدین شاه قاجار و با اصرار میرزا حسین خان سپهسالار، صدر اعظم وقت به بیگانگان داده شد، امتیاز رویتر بود. این امتیاز بین دولت ایران و یك فرد انگلیسی به نام بارون جولیوس رویتر كه یك یهودی بود در ۲۴ ماده به امضا رسید. به موجب این قرارداد، امتیاز انحصاری ایجاد راه آهن و استخراج معادن ایران از قبیل ذغال سنگ، آهن، مس، سرب، نفت و به طور كلی هر معدن دیگری را كه قابل بهره برداری برای كمپانی باشد به مدت هفتاد سال به رویتر انگلیسی واگذار شد.