مسعود پزشکیان نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در بخشی از سخنان خود در برنامه «میزگرد اقتصادی» که شامگاه پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ از شبکه یک سیما برگزار شد، با بیان اینکه «ما در حال فراری دادن مغزها از کشور هستیم»،سهم هسته اقتصاد دیجیتال از جی دی پی ۴.۵ درصد است اما در اروپا این رقم تا ۶ است و سهم پیوسته این حوزه در اروپا ۱۰ درصد و ما ۲ درصد هستیم؛ پیشران این فاصله ۸ درصد استارتاپها است اما ما چه کار کردیم؟ فیلتر کردیم و بستر را برای مهاجرت نیروها و مغزهای داخلی فراهم کردیم و از سوی دیگر شرایط را برای سرمایهگذاری فراهم نکردیم. در کل به جای تسهیل، آزار دادیم و اگر این کار نمیکردیم و اجازه میدادیم که رشد پیدا کنند ما در اینجا نبودیم.
دلایل مهاجرت زنان، جوانان، دانشجویان و نخبگان مقدمه کتاب «مهاجرت نخبگان» نوشته سید رضا صالحی امیری و زهرا خدایی، نشر ثالث در توضیح مسئله مهاجرت نخبگان آمده: «بر اساس گزارش بینالمللی مهاجرت، در سال ۲۰۰۰ بیش از 170 میلیون مهاجر در جهان وجود داشته و جمعیت مهاجران در سال ۲۰۲۰ به بیش از 280 میلیون نفر رسیده است. وقتی امید به بازگشت مهاجران وجود دارد، مهاجرت به معنای گردش نخبگان است و برای کشور مهاجر فرست فرصت تلقی میشود، اما وقتی امید به بازگشت آنها وجود ندارد، مهاجرت فرار نخبگان به حساب میآید و تهدید خواهد بود. آمار صندوق بینالمللی پول در سال ۲۰۰۹ نشان میدهد که در زمینه مهاجرت نخبگان، در میان 91 کشور درحال توسعه جهان، ایران در مقام نخست قرار دارد. در این گزارش، بیکاری، سطح پایین درآمد استادان و نخبگان، نارسایی های مالی و اداری، کمبود امکانات تخصصی ـ علمی و بی ثباتی سیاسی و اجتماعی در ایران از جمله دلایل مهاجرت ایرانیان دانسته شده و آنها مهم ترین دلایل قرار گرفتن ایران در رتبه اول مهاجرت در سطح جهان قلمداد شده اند. طی شش دهه اخیر، موج مهاجرت با انگیزه های متفاوتی جریان داشته؛ از تحصیل و کسب دانش در دنیای پیشرفته و با ثبات در دهه پنجاه گرفته تا وقوع انقلاب و جنگ و ناامنی ناشی از این دو در دهه شصت، از ضرورت کادر سازی برای بازسازی کشور و همزمان گسترش تنش های سیاسی و اجتماعی داخلی از سوی جنبش های اجتماعی در دهه هفتاد تا مهاجرت مغزها و جذب گسترده دانشجویان توسط مراکز علمی و دانشگاهی جهان و نیز تنش های پس از انتخابات ۱۳۸۸ در دهه هشتاد؛ از افزایش بی رویه فقر، بیکاری، حاشیه نشینی، تورم در دهه نود تا وقوع شورش اجتماعی در آغاز قرن جدید که به موج جدیدی از مهاجرت زنان، جوانان، دانشجویان و نخبگان منجر شده است.
مهم ترین دلایل مهاجرت ایرانیان نتایج پیمایش رصد خانه مهاجرت ایران در بهار و تابستان ۱۴۰۱ نشان میدهد شیوه حکمرانی و مملکت داری، بی ثباتی اقتصادی و فساد نهادینه شده در کشور، تحریم، نوسان قیمت ارز، تورم و شرایط اقتصادی از مهم ترین دلایل مهاجرت در ایران کنونی است. طبق این پیمایش، بیش از 60 درصد همه گروه های حاضر در نظرسنجی این مؤسسه، غیر از گروه پزشکان و پرستاران، تمایل زیاد به مهاجرت دارند. این میل در میان کارکنان، مدیران میانی و همچنین کارآفرینان و مدیران ارشد در حدود 70 درصد است . اموری نظیر از دست رفتن نیروهای انسانی با کیفیت، هدر رفت منابع آموزشی، عقب ماندگی در رقابت بینالمللی و تشدید احساس یاس و ناامیدی از جمله تهدیدها و نتایج مهاجرت نخبگان هستند.
اتخاذ سیاست های غلط دولت و مجلس مسعود پزشکیان ۵ شهریور ۱۴۰۱ گفت: امام علی(ع) به مالک میگوید «بین کسی که کار میکند و بین کسی که کار نمیکند را مشابه نبین» وقتی نیروی انسانی کارشناس و کارآمد را تأمین نمیکنیم انگیزهای برای ماندن در کشور ندارند و از سوی دیگر، کشورها برای نخبگان ما دام پهن کرده اند حتی این روند دیگر مختص نخبگان و پزشکان نیست بلکه سرمایهگذاران هم در حال ترک کشور هستند و کشوری مثل امارات در اختیار سرمایهگذاران زمین رایگان و وام قرار میدهد. مجلس و دولت با اتخاذ تصمیمات غلط باعث فرار نخبگان از کشور شده اند. کشورهایی مثل امارات برای نخبگان ما دام پهن کردهاند که حتی این روند دیگر مختص نخبگان و پزشکان نیست بلکه سرمایهگذاران هم در حال ترک کشور هستند. نخبگان و سرمایههای مالی و فکری در حال ترک کشور هستند و فرار جامعه پزشکی از کشور زیاد شده است. قبلا پزشکان بسیاری از اقصی نقاط جهان به دلیل شرایط مطلوبی که کشورمان داشت وارد ایران میشدند اما این روند الان برعکس شده است. امید است تا با دولتی که دکتر پزشکیان تشکیل دهد، شرایطی فراهم شود تا نخبگان ایرانی مجبور نشوند تا به مهاجرت فکر کنند.