کد خبر : 602042 تاریخ : ۱۴۰۲/۱۲/۲۷ - 03:03
مجید ابهری در گفت‌وگو با ستاره صبح آنلاین: اگر سرمایه سوزی ادامه پیدا کند جایی برای اخلاق باقی نمی ماند گروه اجتماعی:روند تحولات اجتماعی در سالی که گذشت نشان می‌دهد مباحث فرهنگی و اجتماعی نیازمند توجه از سوی مسئولان دارد.افزایش هزینه‌های زندگی که باعث گسترش فقر در جامعه شده بر افزایش آسیب های اجتماعی تاثیر گذاشته است.از سوی دیگر مسئله حجاب باعث شکاف اجتماعی بین ملت و دولت شده است. حادثه در یک درمانگاه در قم و بازتاب آن در فضای مجازی نشان داد که این موضوع تا چه میزان برای مردم مورد توجه است. ستاره صبح در ارتباط با حوادث یکسال گذشته در عرصه اجتماعی گفت و گویی با مجید ابهری رفتار شناس اجتماعی انجام داده که در ادامه می خوانید؛

به نظر شما تحولات اجتماعی در سالی که گذشت چه دورنمایی را در سال آینده نشان می‌دهد؟
جامعه ایران به خاطر شرایط حساس فرهنگی و معنوی دارای ویژگی های خاصی در روند اجتماعی و مسیر رو به رشد خود دارد.
متأسفانه گسترش روز افزون فضای مجازی و عدم مدیریت درست و منطقی آن در جامعه، باعث شده مدیریت افکار عمومی به دست فضای مجازی بیفتد. هرکدام از رسانه های اجتماعی هرچه می‌‌خواهند می‌نویسند. به نظر اینجانب که ۴٠ سال است در زمینه آسیب های اجتماعی فعالیت کرده‌ام هیچ موضوعی در کشور مانند علوم اجتماعی بی صاحب نیست .اظهار نظر در این مقوله بدون مسئولیت پذیری رخ می‌دهد . حوادثی که در سال جاری اتفاق افتاد هرکدام کافی بود تا جامعه‌ای را از مسیر خود منحرف نموده و به سوی بیراهه بکشاند. آخرین آنها موضوع درمانگاه قم بود. از نگاه اینجانب مقصر اصلی آن مرکز بود که چرا اتاقی برای شیردهی و خدمات مادران ایجاد ننموده است.چرا یک نفر به خود اجازه می‌دهد از خصوصی ترین وضعیت یک خانم عکس برداری نمایند و این عکس و تصاویر چگونه به دست یک رسانه معاند می‌رسد.
پرسش این است که چرا جامعه در زمینه افکار عمومی اینگونه بدون صاحب مدیریت می‌شود؟
چه کسی اجازه داده اینگونه حرکات و رفتارها در جامعه آنچنان گسترش یابد که مسائل اخلاقی را تحت تأثیر قرار دهد.
موضوع دیگر میزان مشارکت مردم در انتخابات و آرای باطله بود که افکار عمومی را به چالش کشید . مشخص نشد ارای باطله چرا و چگونه به این میزان رسیده است.پرسش این است که قهر مردم از صندوق رأی به چه علت‌هایی بوده است؟
از نگاه رفتار شناسی اجتماعی قهر مردم از صندوق رأی به علت عدم توانایی نهادهای دولتی در کنترل قیمت‌ها بود.

چرا در کشور قیمت کالاهای اساسی در شب و صبح باهم متفاوت است؟
متأسفانه وقتی قیمت‌ها اینگونه از کنترل خارج می‌شود باعث ناراحتی مردم و عصبی شدن آنها می‌شود.مردم تصور می‌کنند رأی آنها محاسبه نمی‌شود.مردم از حق قانونی واجتماعی خود در زمینه رأی دهی استفاده نمی‌کنند.عده‌ای که پای صندوق رفتند و رأی دادند وفادار به انقلاب بودند و دولتمردان باید از وجود آنها حداکثر بهره را برده و با اتکا به آن بیشتر به مردم خدمت کنند.
متأسفانه شرایط معیشتی مردم روز به روز بدتر می‌شود و سفرهای مردم کوچک می‌شود.
روند موجود به نحوی است که سفر مردم از کوچک شدن به جمع شدن می‌رسد.
از سوی دیگر موضوع حجاب سالهاست در مورد آن صحبت می‌شود. منتخبان مجلس دوازدهم باید در این زمینه تصمیم گیری اساسی نمایند.
البته سایر مسائل مانند طلاق،اعتیاد و کودکان کار نیز باید مورد توجه نمایندگان مجلس قرار گیرد.اعتیاد به سن ١٢ سال رسیده است و آمار طلاق متأسفانه شرایط بدی را نشان می‌دهد.
در سال آینده اگر مسائل به این شکل حرکت کنند نمی‌توان دورنمای خوبی برای کشور متصور بود.
وعده های مسئولان دولتی و نامزدهای انتخاباتی وقتی محقق نمی‌شود مردم را دچار ناامیدی می‌کند.
این موضوع باعث ضربه به سرمایه اجتماعی می‌شود. اگر روند موجود و سرمایه سوزی ادامه پیدا کند دیگر جایی برای مطرح کردن مسائل اخلاقی در جامعه باقی نمی‌ماند.به طور مثال وقتی اعلام می‌شود یک رسانه مکتوب تعطیل می‌شود آسیب فکری به مردم جامعه می‌زند.