کد خبر : 602040 تاریخ : ۱۴۰۲/۱۲/۲۷ - 02:50
مبارزه تاریخی محمدعلی کلی با لیستون

نوشته مارکوس مینوکال

25 فوریه 2024

تارنمای اینساید دی کیم

برگردان و کوتاه سازی علی اصغر شهدی

[email protected]

شصت سال پس از مبارزه محمد علی کلی با لیستون، همه چیز تغییر یافت.

6 اسفند ( 25 فوریه) شش دهه از زمانی می‌گذشت که یک جوان 22 ساله به نام کاسیوس کلی، سانی لیستون فرد مورد علاقه خود را در سال 1343 (1964) شکست داد و با بدست آوردن عنوان قهرمانی سنگین وزن جهان وی را تحقیر نمود. در آن روز، "این ابر قهرمان" به نماد اجتماعی تبدیل شد و راه را برای حرفه‌ای هموار کرد که او را به یکی از بزرگترین بوکسورهای تمام دوران تبدیل می‌کرد.

این یک مبارزه معمولی نبود. این فقط یک مسابقه بوکس نبود. همانطور که خبرگزاری فرانسه یادآوری می‌کند وی در عرض چند ساعت با تغییر نام خود به محمد علی به یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان یعنی آمریکا اعلام جنگ داده بود.

او حریف خود را تحقیر کرد، عنوان سنگین وزن را از آن خود کرد و از آن روز به بعد تاریخ را تغییر داد. امروز 60 سال از آن رویداد می‌گذرد. نشریه ورزشی اسپورت ایلوستریتد (ورزشی مصور) آن را یکی از چهار رویداد ورزشی تأثیرگذار قرن بیستم نامید.

بوکسور آمریکایی که همیشه مغرور و صریح بود، دیگر فقط یک تصویر نبود. او به نماد مبارزه با نژادپرستی تبدیل شده بود، به ویژه در کشور قدرتمندی که جامعه آن همیشه نسبت به سیاه پوستان بدیده نژاد پست تر نگاه می‌کرده است. استراتژی او همیشه جلب توجه و در مرکز توجه بودن بود. او با شخصیت عجیب و غریب خود، همراه با استعداد بی‌نظیر، به این مهم دست یافت و بدینگونه محمدعلی به یکی از بزرگترین بوکسورهای تاریخ تبدیل گردید.

او 61 مبارزه داشت. 56 تای آنها را برد، 39 تای آنها را با ناک اوت برد و تنها 5 تای آن را از دست داد. اما شکل او از همه اینها فراتر رفت. نفوذ او فراتر از بوکس بود.

او همچنین اولین نفری بود که چهار بار در سالهای 1343، 1346، 1353 و 1357 (1964، 1967، 1974 و 1978) عنوان سنگین وزن انجمن جهانی بوکس را به دست آورد .محمد علی به عنوان یک شخصیت اجتماعی در نظر گرفته می‌شود که از دنیای ورزش فراتر رفت.

از دهه 1340 ( 1960) تصمیم او برای نپیوستن به نیروهای مسلح کشورش جهت اعزام به جنگ ویتنام وی را به یک نماد اعتراض به جنگ تبدیل نمود. او خود را مخالف خدمت وظیفه عمومی در آمریکا و از اعضای امت اسلامی معرفی می‌کرد.

آن مبارزه همه چیز را تغییر داد. حتی چهره قهرمان سنگین وزن که تا آن زمان همیشه فردی جدی بود را به فردی درون گرا تبدیل کرد، فردی که بیشتر به عمل می‌پرداخت تا سخنرانی. او بیشتر به خاطر کارهایی که خارج از رینگ انجام می‌داد شناخته می‌شد.

از قهرمانان قبل از او میتوان به افرادی جون جک دمپسی، پریمو کارنرا، ازارد چارلز و راکی مارسیانو اشاره کرد.

همه آنها به خاطر مبارزات ورزشی اشان به یاد خواهند ماند. اما محمدعلی به استعداد خود توانایی تکرار نشدنی در متفاوت بودن و دوست داشتن را اضافه کرد. برای یک مدعی سنگین وزن، این رفتار غیرعادی و بسیار خاص بود که او را بسیار محبوب می‌کرد.

سپس ارتباط او با مسلمانان سیاه پوست، رابطه او با مالکوم ایکس و ارتباط او با آفریقا مطرح شد.

سخنرانی های او در مورد نژادپرستی و برابری سیاه و سفید، کنجکاوی افرادی مانند مالکوم ایکس، مارتین لوتر کینگ و الیجا محمد را به خود جلب کرد و شخصیت او را از آنجا بمراتب بالاتری ارتقاء داد.

او در سال 1360 (1981) بازنشسته شد. اگرچه در این زمان هنوز بیماری پارکینسون در او بدرستی مشخص نبود ولی زوال جسمانی او آغاز شده بود. وی در 14 خرداد 1395 ( 3 ژوئن 2016) در 74 سالگی فوت کرد.