کد خبر : 601893 تاریخ : ۱۴۰۲/۱۲/۱۹ - 02:21
هشدار بیژن نامدار زنگنه: عقب ماندگی در بهره برداری و بهره‌گیری از انرژی گروه اقتصاد: بیژن نامدار زنگنه که 16 سال وزیر نفت در دولت‌های خاتمی و روحانی بوده است در نهمین کنگره راهبردی «نفت و نیرو» درباره ضرورت تولید بیشتر نفت، گاز و بنزین گفت: «بر اساس جمع‌بندی ۴۰ سال مدیریت بنده در بخش نفت و انرژی اعتقاددارم با امید و تلاش باید پافشاری کرد و با وجود موانع کار را ادامه داد. ایران مادر ماست و نمی‌توانیم این مادر را اگر رنج دارد؛ رها کنیم. باید به آن رسیدگی کنیم، از کشور با تمام‌ وجود باید حفاظت و برای سربلندی آن تلاش کنیم.» در ادامه گزیده نظرات وی را به نقل از ایلنا می‌خوانید.

پایان عصر نفت با توسعه فناوری
گزارش IEA نوشت: تا سال ۲۰۴۰ انرژی‌های فسیلی نقش غالب را دارند اما واضح است که روند آن رو به کاهش است. بنده امید دارم با تحولات رادیکال در حوزه انرژی قیمت انرژی کم می‌شود. اکنون عربستان با ۲.۵ سنت تولید انرژی خورشیدی دارد و بنا دارد به ۱.۷ سنت برسد، در ایران زیر ۴ سنت می‌توان انرژی خورشیدی تولید کرد. خلیج‌فارس مهم‌ترین منطقه نفتی جهان است که ۶۰ درصد کل ذخایر نفت جهان و ۴۰ درصد از کل ذخایر گاز جهان رادار است. ایران سومین ذخایر نفت و دومین ذخایر گاز جهان‌ را دارد. بنده معتقدم عصر نفت با پایان نفت به پایان نمی‌رسد همان‌گونه که عصر سنگ با پایان سنگ تمام نشد بلکه با توسعه فناوری به پایان رسید.

ضرورت تولید نفت با بیش‌ترین سرعت
در ذهن ما این‌گونه تداعی شده که باید نفت را برای آیندگان حفظ کنیم اما واقعیت اینکه در دنیا با سرعت تلاش می‌شود به تولید برسد و با وجود انرژی‌های تجدید پذیر ما نمی‌توانیم و عاقلانه و اخلاقی نیست در برابر این تلاش بایستیم. باید بدانیم زمان برای تولید نفت کوتاه است، اگر به روند کنونی تولید ادامه دهیم نزدیک ۱۰۰ سال نفت داریم، یعنی ۲ برابر نفتی که از ابتدای تاریخ بشریت با همین ضریب بازیافت پایین نفت تولید می‌کنیم، همچنین برای ۲۷۰ سال هم ذخایر گازی داریم. معتقدم ظرف ۳۰ سال آینده برای تولید نفت باید از مراکزی اجازه بگیریم، یعنی این‌گونه نیست که اجازه دهند هر کشوری هر میزان که خواست نفت و گاز تولید کند، کما اینکه اکنون بسیاری از کشورها را مجبور کرده‌اند میزان کربن تولیدی را کاهش دهند. زمان ما کوتاه است بنابراین باید با سرعت نفت را تولید کنیم و به بالاترین ظرفیت ممکن برسیم.

سود تولید هر بشکه نفت، ۷۲ دلار
قیمت تمام‌شده هر بشکه نفت در ایران زیر ۸ دلار است و با ۲۰ درصد سود ارزی ۷۲ دلار سود بادآورده خواهیم داشت. هیچ کالایی در دنیا به این شکل سود ده نیست. بعد از نفت بابت سوددهی بافاصله بالا گاز قرار دارد، بنابراین اگر درست نگاه کنیم منابع عظیمی برای ما تولید می‌کند. ما ۱۵۰ میلیارد بشکه نفت باقیمانده داریم که می‌توانیم به تولید ۷ میلیون بشکه در روز برسیم، امریکا ۶۰ میلیارد بشکه نفت دارد اما ۱۲ میلیون بشکه تولید می‌کند.

تصمیم‌گیری غلط مجلس
مجلس شرکت پالایش و پخش و گاز را از بنگاه اقتصادی به ادارات کل تبدیل کرد و اعلام کرد تمام پول را به‌حساب خزانه واریز کنید و بودجه را از دولت دریافت کنند، عملاً تمام طرح‌ها جز گازرسانی در نطفه خفه شد، که اگر اجرا می‌شد هم در محیط‌زیست و هم اشتغال صنعتی و رفاه مردم مؤثر بود یعنی بهینه‌سازی غیر قیمتی شکست خورد.

سیاست غلط تولید خودرو
تولیدکنندگان فراورده و خودروسازان گرفتار سیاست‌های غلط در اقتصاد و بخش تولید هستند؛ یا باید خودرو گران و بنزین ارزان یا برعکس باشد. عده‌ای دنبال این هستند هم خودرو و هم بنزین گران باشد این جواب نمی‌دهد، ما باسیاست غلط به اسم خودکفایی در تولید خودرو بدون تعامل و رقابت علاوه بر آسیب به مردم حجم عظیمی از منابع کشور را هدر می‌دهیم و به اقتصاد کشور لطمه می‌زنیم.

موفقیت عربستان در آرامکو
رابطه مالی دولت و شرکت نفت مغشوش است، ۱۴.۵ درصد سهم نفت مشکل دارد ما پیشنهاد کردیم که سه پرداخت بهره مالکانه، مالیات و سود سهام به دولت پرداخت کند. ۱۵ سال بعد از ما این طرح را بن سلمان با موفقیت پیاده کرد و ارامکو را قیمت‌گذاری کرد. ما با این منابع نفت و گاز زیرزمینی که در هیچ صورت مالی منعکس نیست، اکنون شرکت نفت ما بالاترین بدهی را دارد، اما ارامکو ۳ هزار میلیارد دلار ارزش‌گذاری شد و اکنون ارزش این شرکت به ۵ هزار میلیارد دلار در بورس رسیده است و سودده ترین شرکت دنیا شد. ما با ارزش‌گذاری شرکت نفت از بالای ۲ هزار میلیارد دلار می‌توانیم شروع کنیم و هر ایرانی هم سهامدار شود. برخی با ظاهر خیرخواهانه در اذهان ما تأثیر بگذارند و روش‌هایی برای قراردادها پیشنهاد می‌کنند که به جایگاه شرکت نفت خدشه وارد کنند و به فساد دامن بزنند. بنده نگرانم و باید تذکر دهیم که این اتفاق نیفتد. من معتقدم قراردادهای فعلی ما تا سال‌ها کفایت می‌کند و نیاز نیست روش تغییر کند. ایران مادر ماست و نمی‌توانیم این مادر را اگر رنج دارد؛ رها کنیم باید به آن رسیدگی کنیم باید از کشورمان با تمام‌ وجود حفاظت کنیم و برای سربلندی آن تلاش کنیم.