کد خبر : 590935 تاریخ : ۱۴۰۲/۱۰/۲۰ - 02:47
ستاره صبح آنلاین گزارش می‌دهد قیمت مسکن کاهشی شد گروه اقتصاد: بر اساس گزارش مرکز ملی آمار ایران، میانگین قیمت مسکن در تهران در سومین ماه از پاییز امسال در مرز 76 میلیون تومان قرار دارد. این در حالی است که فاصله قیمت مسکن در پایین شهر تا بالای شهر به ازای هر مترمربع سه برابر شکاف دارد. به گفته کارشناسان امسال به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت مسکن بازار در رکود است و ساخت‌وساز و خریدار مسکن کاهش‌یافته است.

تورم ماهانه
تورم ماهانه قیمت آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در آذرماه ١٤٠٢ منفی ۲.۹ درصد بوده است که در مقایسه با ماه قبل (١.٥درصد)، ٤.٤ واحد درصد کاهش داشته است. تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت ماه جاری، نسبت به ماه قبل است.

 

تورم نقطه به نقطه
تورم نقطه به نقطه در آذرماه ١٤٠٢ قیمت آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به عدد ٥٧,٥ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل رسید. تورم نقطه به نقطه این ماه در مقایسه با ماه قبل (٦٨.٧ درصد) ١١.٢ واحد درصد کاهش داشته است. (تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است.)

 

تورم سالیانه
نرخ تورم سالیانه آذرماه ١٤٠٢ آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به عدد ٨٥,٧ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (٨٦.٣ درصد)، ۶ دهم واحد درصد کاهش داشته است. (نرخ تورم سالیانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به شاخص دوره مشابه سال قبل است.)

 

متوسط قیمت آپارتمان 
متوسط وزنی و حسابی قیمت آپارتمان‌های مسکونی فروش رفته در آذرماه ١٤٠٢ در شهر تهران به ترتیب به ۸۰ میلیون و ۲۹۸ هزار تومان و ۷۵ میلیون و ۹۲۳ هزار تومان رسید.در این ماه منطقه یک با متوسط وزنی قیمت ۱۵۷ میلیون و ۱۰۶ هزار تومان بیش‌ترین و منطقه ١٩ با متوسط وزنی قیمت ۴۰ میلیون و ۸۳۹ هزار تومان کمترین قیمت را در بین مناطق ٢٢ گانه شهر تهران به خود اختصاص داده‌اند.

 

رکود در بازار مسکن
رکود در بازار مسکن در معاملات و ساخت‌وساز مشهود است. آمار اتاق بازرگانی ایران بیانگر این است که ساخت‌وساز مسکن در تابستان وضعیت بهتری داشته، اما در دو ماه پایانی پاییز وارد رکود شده است. 

 

ریشه رکود 
محمود فاطمی عقدا، کارشناس حوزه مسکن در مورد رکود در بازار معاملات مسکن، به «تجارت نیوز» گفت: «در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی کشور، پایین بودن توان اقتصادی خانوارها و از سوی دیگر قیمت بالای مسکن، این بازار به سمت رکود رفته است. این رکود به‌نوعی است که به راحتی نمی‌توان از آن خارج شد. نشانه‌های رکود را می‌توان در آمارهایی که از شهر تهران وجود دارد، دید. بر اساس گزارش ها در دو ماه اخیر قیمت‌ها کاهشی بوده است. کسانی که قصد فروش ملک خود رادارند به دلیل نبود مشتری مجبور هستند با قیمت پایین‌ بفروشند. خریدار در بازار مسکن نیست.  جو نا اطمینانی نسبت به آینده در بازار جریان دارد و فعالان نمی‌دانند در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. بنابراین خریداران با وجود کاهش قیمت نیز وارد معامله نمی‌شوند تا بازار رونق گیرد. این شرایط نشان می‌دهد رکود در بازار مسکن ادامه‌دار است، زمان بیرون آمدن بازار از رکود در مجموع به شرایط اقتصاد کلان کشور بازمی‌گردد. اگر دولت بتواند برنامه‌هایی را که اعلام کرده است به ویژه در زمینه پروژه‌های نهضت ملی مسکن به ثمر بنشاند، بازار واکنش نشان می‌دهد و به سمت رونق پیش می‌رود. اگر برنامه مسکن ملی به نتیجه نرسد، آشفتگی و نا اطمینانی به وجود می آیده و قیمت در بازار تشدید خواهد شد. دولت نتوانست در دو سال اول اقدامی انجام دهد که باعث شد تعادل بازار مسکن به هم ریخت؛ قیمت‌ها بالا رفت و پس‌ازآن هم بازار وارد رکود شد. »

 

افزایش قیمت مسکن
این کارشناس بازار مسکن درباره چشم‌انداز خود از بازار مسکن در سال آینده بیان کرد: «سال آینده با توجه به افزایش قیمت‌هایی که با آن مواجه خواهیم شد، مانند افزایش هزینه‌های مؤثر بر قیمت تمام‌شده مسکن و هزینه‌های مربوط به افزایش قیمت انرژِی که باعث افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل و بالا رفتن قیمت سیمان و فولاد، قاعدتاً قیمت تمام‌شده خانه هم بالا می‌رود. 

 

افزایش ساخت‌وساز مسکن در جنوب تهران 
فاطمی عقدا گفت: « شهر تهران در مناطق جنوبی افزایش در صدور پروانه ساخت وجود داشته است. مناطق شمالی نیز نسبت به جنوب شهر آمار کمتری دارد. مشوق‌هایی که شهرداری تهران برای بافت فرسوده در مناطق جنوبی در نظر گرفته، باعث شده تعداد صدور پروانه ساخت در آنها افزایش داشته باشد. انتظار می‌رود در فصل بهار باز هم آمار ساخت مسکن رشد کند. دولت باید در زمینه مشوق‌های ساخت غیرمستقیم هزینه کند. سازندگان به ثبات سیاست و بازار احتیاج دارند. مشوق‌هایی نظیر معافیت یا کاهش مالیات نیز می‌توانند مؤثر باشد.