کد خبر : 590866 تاریخ : ۱۴۰۲/۱۰/۱۷ - 02:42
نوشتاری از حسین میرافضلی، کارشناس انرژی راه نجات شهروندان از آلودگی هوا استفاده از برق به‌جای گاز است ظرفیت تولید نیروگاه‌های گازی در زمستان حدود ۷۵ هزار مگاوات است که به دلیل کمبود گاز در حال حاضر حدود ۳۵ مگاوات آن مورداستفاده قرار می‌گیرد. با هر مترمکعب گاز در نیروگاه‌های حرارتی موجود می‌توان حدود ۳.۵ کیلووات ساعت برق تولید کرد.

مصرف گاز هر خانوار حدود ۲۰ مترمکعب در شبانه‌روز است. با ۲۰ مترمکعب گاز می‌توان حدود ۷۰ کیلووات ساعت در شبانه‌روز برق تولید کرد. برای نجات مردم از آلودگی هوا که گاز طبیعی عامل اصلی آن است و برای جلوگیری از مرگ‌های خاموش و انواع بیماری‌ها ازجمله آلزایمر که کمبود اکسیژن از عوامل ایجاد و تشدید آن است.

نویسنده پیشنهاد می‌کند در محاسبات فیش برق و گاز مجموع مصرف محاسبه شود. چنانچه خانواده‌ای مصرف گاز خود را کاهش داد ۳ تا ۵ مترمکعب برساند و مصرف برق همان خانواده نیز ۶۰ کیلووات ساعت در شبانه‌روز افزایش یابد، (حدود سه کیلووات در ساعت) هیچ هزینهٔ اضافه بابت مصرف برق و گاز در فیش چنین خانواده‌ای اعمال نشود. چراکه سبد مصرف انرژی این خانواده افزایش نیافته و در مقابل با تغییر الگوی مصرف انرژی از گاز به برق، شهر و جامعه خدمت می‌شود و به بهبود محیط‌زیست نیز کمک خواهد شد.

چنانچه ده میلیون خانواده از این طرح استقبال کنند مصرف برق در زمستان از 35 گیگاوات به 65 گیگاوات خواهد رسید درحالی‌که نیروگاه‌ها ظرفیت تولید 80 گیگاوات ساعت برق رادارند و نیروگاه‌های حرارتی در زمستان‌ها حداقل 15 درصد راندمان بالاتری نسبت به تابستان دارند,

سرانه مصرف برق در کشورهای سرد اروپایی و ژاپن و آمریکای شمالی که زمستان‌های سردتری نسبت به ایران دارند  حدود 10 تا 15 کیلووات در شبانه‌روز است.  سهم گاز در گرمایش خانگی 90 درصد  آن کشورها حدود صفر  و در مابقی نیز حدود 30 درصد است. سرانه مصرف برق در ایران حدود 9 کیلووات ساعت است. با اجرای این طرح سرانه مصرف برق در خانه‌ها افزایش خواهد یافت و در حد سردترین کشورها با بالاترین سرانه مصرف برق خواهد رسید لذا مشکلی در تأمین انرژی گرمایشی خانه‌ها ایجاد نخواهد شد. لازم است مصرف‌کنندگان تلاش کنند جلو اتلاف گرمایش از طریق درزها، درب‌ها و پنجره و دیوارهای غیراستاندارد را بگیرند تا میزان هدر رفت انرژی کاهش یابد و نا ترازی برق نیز از بین برود.