کد خبر : 559651 تاریخ : ۱۴۰۲/۸/۲۱ - 03:07
ستاره صبح آنلاین گزارش می‌دهد سود تورم درجیب ثروتمندان گروه اقتصاد - پارسا سپهری: منابع بودجه در قانون امسال، ۲۲۶۳ هزار میلیارد تومان است. به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه در هفت ماه نخست امسال 30 درصد بودجه یعنی حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه کسری دارد. گزارش بررسی عملکرد مالی دولت نیز در چهارماهه نخست سال جاری توسط مرکز پژوهش‌های مجلس نشان داد که فقط ۶۳ درصد از منابع بودجه محقق شده است؛ یعنی کسری بودجه تا پایا تیرماه ۲۵۸ هزار میلیارد تومان بوده است. به گفته داوود منظور درآمدهای نفتی در بودجه ۶۲۰ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی‌شده، فرض بر این بوده که نفت با قیمت ۸۰ دلار در هر بشکه و به میزان ۱.۵ میلیون بشکه در روز بفروشیم، اما در برخی از ماه‌های امسال قیمت فروش و میزان صادرات از میزان پیش‌بینی‌شده، کمتر بوده است. در این ارتباط احمد حاتمی یزد، مدیرعامل پیشین بانک صادرات و کارشناس اقتصادی هشدار داد و گفت: «افزایش نقدینگی عامل تأمین کسری بودجه است. تا زمانی که دولت نتواند بودجه متوازن ایجاد کند، دور باطل تورم ادامه پیدا خواهد کرد.»‬

ضرورت تغییر شیوه حکمرانی
عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی در توییتر نوشت: «توسعه اقتصادی مفهومی گسترده‌تر از ‫رشد اقتصادی است. رشد با فروش منابع طبیعی نیز تحقق می‌یابد، ‏اما توسعه اقتصادی، متضمن حرکت صعودی نظام اجتماعی از نظر درآمد، سرمایه‌گذاری و بهره‌وری، همراه با تغییرات پیش‌رونده در ساختار اقتصادی و اجتماعی است، که متأسفانه در شیوه حکمرانی موردتوجه نیست.»‬‬‬

 

تناقض‌گویی در فروش نفت
احمد حاتمی‌یزد در گفت‌وگو باخبر آنلاین دراین‌باره گفت: دولت معمولاً نقدینگی را افزایش می‌دهد؛ چاپ پول بدون پشتوانه و ضوابط اقتصادی، تورم را بیشتر خواهد کرد. تعجب می‌کنم که می‌گویند کسری بودجه به خاطر عدم تحقق درآمدهای نفتی است، ادعا می‌کنند که فروش نفت افزایش پیداکرده و قیمت نفت هم به دلیل جنگ اوکراین و غزه افزایش‌یافته است. بنابراین چه دلیلی دارد که پیش‌بینی‌ها از درآمد ارزی و نفتی تحقق پیدا نکند. تناقض‌گویی در گزارش‌هایی که می‌دهند، مشاهده می‌شود. این نشان می‌دهد که هزینه‌های خارج از کشور و هزینه‌های غیرضروری در داخل کشور انجام می‌شود. در این شرایط به رفاه و کنترل تورم توجه نمی‌شود.

 

استقراض از بانک مرکزی
حاتمی‌یزد گفت: با کسری بودجه، ما افزایش نقدینگی و تورم خواهیم داشت. کسری بودجه یعنی هزینه‌هایی وجود دارد، اما درآمد تحقق‌نیافته است. در این صورت یا از بانک‌ها یا از بانک مرکزی استقراض می‌شود. پولی که از بانک مرکزی مستقیم یا غیرمستقیم ‌گرفته می‌شود، به بازنشسته‌ها و کارمندان بابت یارانه یا حقوق داده می‌شود. افزایش نقدینگی موجب بالا رفتن قیمت کالاها به خصوص غذا و دارو می‌شود. متأسفانه قیمت شیر در دو سال گذشته سه برابر شده، گوشت کیلویی ۵۰۰ هزار تومان شده است.

 

تورم گرفتن مالیات از طبقات ضعیف
این اقتصاددان گفت: تورم به معنای گرفتن مالیات از طبقات ضعیف و دادن به طبقات ثروتمند است در شرایط تورم، کسانی که خانه و سهام و خودرودارند، ثروتشان افزایش پیدا می‌کند؛ بدون این‌که تلاش کنند. برعکس اجاره‌نشینان و مزدبگیران، ارزش واقعی مزدشان کاهش پیدا می‌کند. این مشکلی است که تورم برای مردم فرودست به وجود ‌آورده است. عامل تورم افزایش نقدینگی است. تا زمانی که دولت نتواند بودجه متوازنی ایجاد کند، دور باطل تورم ادامه پیدا خواهد کرد.