کد خبر : 549510 تاریخ : ۱۴۰۲/۸/۱۴ - 01:56
ستاره صبح گزارش می دهد باغ 3000 متری در آستانه تخریب! گروه اجتماعی - الهام روحانی: باغات تهران در معرض خطر بوده و هستند، متأسفانه روند تخریب باغات سرعت گرفته است. کارشناسان حوزه شهری معتقدند از زمان اجرایی شدن مصوبه موسوم به برج باغ حدود ۱۲۸ هکتار از باغات تهران از بین رفته است و به جای آن برج، پاساژ و ... ساخته‌شده است. شگفت اینکه سود نجومی نیز به جیب برج‌سازهای حقیقی و حقوقی نیز رفته است. اکنون ماجرا از این قرار است که مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی معماری شورای شهر تهران گفته: «پرونده یک باغ ۳ هزار متری از کارتابلش غیب شده است.» متأسفانه این موضوع نشان می‌دهد که فساد از نوع انتصابات فامیلی گرفته تا دریافت حقوق نامتعارف در شهرداری و تخریب باغات رخنه کرده است.

۶۰۰ درصد تراکم ساخت
مهدی عباسی، عضو شورای شهر تهران چند هفته پیش هم در جریان بررسی پرونده باغات از خروج یکی از پرونده‌های باغات از کار پوشه شورای شهر و تلاش برای صدور پروانه خبر داده بود. این پرونده از شورا خارج و به شهرسازی بازمی‌گردد و پرونده وارد مسیر صدور پروانه می‌شود. وی درباره این پرونده گفت: «در منطقه یک، 3000 متر زمین پروانه گرفته است که قطعی باغ است؛ درباره این پرونده نامه‌ای با امضای رئیس شورای شهر هم به شهرداری ارسال‌شده است. این پرونده از گذشته رأی باغ داشته و از دادگاه هم رأی گرفته است. اما در رأی دادگاه نوشته‌نشده که تراکم بدهید بسازند بلکه در رأی صادرشده تأکید شده منطبق بر ضوابط و قرارت به آن پروانه بدهید. یعنی دو تا ۱۵ درصد اما امروز شهرداری تهران برای این باغ ۳ هزار متری ۷ پروانه بر اساس پهنه ۱۲۲ با ۳۰۰ درصد تراکم صادر کرده است. احتمالاً بعد در کمیسیون ماده پنج، ۶۰۰ درصد تراکم خواهد گرفت.»

 

برکناری رئیس سازمان فضای سبز
مهدی عباسی بدون این‌که اشاره کند که مالک این باغ ۳ هزار متری کیست، می‌گوید: «در این قضیه رئیس سازمان فضای سبز برکنار شد. چه زوری پشت این پرونده است. حقوق مردم دست ماست، ما در تک‌تک باغات، احتیاط زیادی می‌کنیم؛ اما اگر یک پرونده دیگر تکرار شود، این‌چنین برخورد نخواهیم کرد. در این پرونده احتمال زدودند وجود دارد و فساد شده است. من در شهرداری مدیر بودم فرایندها را می‌دانم و می‌دانم چه خبر است. این پرونده سریع‌تر از روال معمول پروانه گرفت، هرلحظه که ما برای پیگیری تماس می‌گرفتیم سرعت پروانه چند برابر می‌شد، بیایید من سامانه‌ها را به شما نشان بدهم که چگونه این پرونده دنبال می‌شد خجالت بکشید. این پرونده سه هزار مترمربع رأی باغ داشته؛ تلاش می‌کنیم در دیوان عدالت اداری رأی را ابطال کنیم و شخصاً پیگیری می‌کنم و کوتاه نخواهم آمد.»
عباسی ادامه می‌دهد: «کسانی که تخلف کردند، باید به دادگاه معرفی شوند. در پرونده‌های دیگر معاون خدمات شهری، امور مناطق و شهرسازی موضوع را پیگیری کنند. ردپای این پرونده در معاونت شهرسازی است.

 

تخریب باغات از سال 93 تاکنون
آمارهای منتشرشده از تأثیر مصوبه برج باغ‌ها بر روند تخریب باغات تهران نشان می‌دهد که ۴۹۳ باغ تبدیل به برج باغ شده؛ ضمن اینکه در سال‌های ۹۳ تا ۹۵ به ترتیب به ۱۰۸، ۹۳ و ۸۵ باغ تهران پروانه ساخت‌وساز اعطاشده است. ۲۶۱ باغ به‌ مساحت ۵۶ هکتار در منطقه یک، ۵۰ قطعه در منطقه ۲، ۴۲ قطعه در منطقه ۳، ۴۵ قطعه در منطقه ۴ و ۳۰ هکتار در منطقه ۲۱ و ۲۲ بوده است. مصوبه برج باغ در دوره پنجم مدیریت شهری لغو و مصوبه دیگری به نام خانه باغ جایگزین آن شد. بعدازاین مصوبه انگیزه ساخت‌وساز در باغات کاهش پیدا کرد اما منتقدان معتقد بودند این مصوبه هم کارایی لازم را ندارد. مصوبه‌ای که موردانتقاد مدیران شهری دوره ششم بود و از همان ابتدا تلاش کردند مصوبه دیگری جایگزین آن کنند.

 

نتیجه یک پژوهش درباره آینده باغات
شهرداری تهران در پژوهشی به تأثیرات دو مصوبه برج باغ و خانه در حفظ باغات تهران در دوره زمانی ۱۳۸۱-۱۴۰۰ پرداخته و به این نتیجه رسیده که عمده پروانه‌های ساخت‌وساز در باغ‌ها مبتنی بر مصوبه برج باغ، حتی پس از لغو آن، ناشی از حقوق مکتسبه و آرای قضائیه صادرشده، اثرات نابودی عمده درختان باغ‌های شهر تهران ناشی از این مصوبه بوده است. در نقد مصوبه خانه باغ هم تأکید شده که حدود ۶۰ درصد از باغات به دلیل فقدان یا ناچیز بودن سطح پوشش درختان، واجد کارکرد اکولوژیک مورد انتظار از باغ نیست و در عمل این بخش از ظرفیت موجود زمین‌های باغی در شهر تهران به دلیل این مصوبه بلااستفاده مانده است و پژوهشگران این مطالعه پیش‌بینی کرده بودند این مصوبه در درازمدت انگیزه نگهداری از باغات را از بین خواهد برد.
برگرفته از خبرآنلاین