کد خبر : 529164 تاریخ : ۱۴۰۲/۷/۲۵ - 02:56
درگیری اسرائیل با ایران باعث جنگ همه جانبه می شود

حمیدرضا ترقی، نماینده پیشین مجلس و فعال سیاسی

جنگ بین اسرائیل و گروه های مسلح فلسطینی وضعیت جدیدی برای خاورمیانه ایجاد می کند که ابعاد نظامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی  دارد.

بعد اقتصادی این درگیری ها از روز اول قابل تشخیص بود. این جنگ روابط اقتصادی و قراردادهای جدید کشورهای منطقه بخصوص کشورهایی را که در همسایگی منطقه درگیر هستند را تحت تاثیر قرار می دهد.

از ابعاد اقتصادی این درگیری ها می توان به توقف یا شکست پروژه احداث کریدور هند - خاورمیانه - اروپا اشاره کرد.با توجه به درگیری ها در نوار غزه این طرح با چالش مواجه می شود.

از جمله ابعاد سیاسی این جنگ نیز به تعلیق روند عادی سازی روابط کشورهای عربی و اسرائیل یا پر هزینه شدن اجرای این روند برای اسرائیلی ها اشاره می شود.

اما در کنار این موارد باید به ابعاد نظامی توجه ویژه داشت. زیرا هر آن این احتمال وجود دارد که موشک های شلیک شده به سمت مواضع طرفین در مناطق دیگری فرود آید. کشتیرانی در نزدیکی غزه  با خطر روبرو است و کشورهای همسایه از گسترش جنگ به خاک خود ایمن نیستند.

اما در این بین احتمال درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل به شکل سوالی پر تکرار در جامعه مطرح است. نگارنده در پاسخ به این سوال بر این عقیده است که موانعی وجود دارد که به اسرائیل اجازه نمی دهد تا با ایران درگیر شود.

هرگونه تعرض نظامی به خاک ایران عواقب بدی برای مهاجمین خواهد داشت. نه تنها اسرائیل بلکه دنیا به خوبی این نکته را فهمیده است.

ضمن اینکه روی نقشه قابل محاسبه و بررسی است که در صورت درگیر شدن اسرائیل با ایران، گسترش تنش نظامی به تمامی کشور های حوزه خلیج فارس قابل پیش بینی است. درگیری ایران و اسرائیل به معنای جنگی همه جانبه در خاورمیانه خواهد بود که در صورت وقوع آن یقینا اعراب در مقابل بقای یک دولت صهیونیستی و حفظ سرزمین های خود و برقراری مجدد آرامش و امنیت، دومین گزینه را انتخاب خواهند کرد.

اگر اسراییل به آتش افروزی در منطقه اصرار بورزد در خاورمیانه دوست و همراهی نخواهد داشت و دیگر نه تنها اثری از صلح ابراهیم نمی ماند بلکه دشمنی ها و نزاع جدیدی در منطقه به وجود می آید. امروز هم کشور های عرب، گروه های فلسطینی را بخشی از جامعه اعراب مسلمان می دانند که در پس باز پس گیری حق خود از سرزمین هایشان هستند اگر چه امروز تمایلی به درگیری در دولت های عرب دیده نمی شود ولی در صورتی که صهیونیست ها به نسل کشی فلسطینیان ادامه دهند و جنگ گسترش پیدا کند، یقینا شرایط تغییر می کند.

آمریکایی ها تمایلی به همراهی با ایده ها و طرح های دولت تندروی نتانیاهو ندارند و نمی خواهند به قیمت باقی ماندن نتانیاهو در قدرت با ایران درگیر شوند. آمریکا پیش از این نیز بارها نسان داد که نمی خواهد توان و تمرکز خود را از اوکراین و شرق آسیا منحرف کند. گسترش جنگ از اراضی اشغالی به سایر مناطق خاورمیانه در نقشه های کاخ سفید پیش بینی نشده است.