کد خبر : 516718 تاریخ : ۱۴۰۲/۴/۵ - 12:56
حمیدرضا صالحی، عضو هیات نمایندگی اتاق بازرگانی در گفت‌وگو با ستاره صبح آنلاین: سیاست اتاق کاستن از اقتصاد دولتی و تقویت بخش خصوصی است صالحی می گوید: اگر نمایندگان بخش خصوصی از افرادی انتخاب شده باشند که حاکمیتی و وابسته به اقتصاد دولتی هستند رسالت اتاق بازرگانی محقق نمی شود.

ستاره صبح - فائزه صدر: هفته پایانی خرداد دهمین دوره انتخابات هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد و «حسین سلاح‌ورزی» به عنوان رییس اتاق بازرگانی ایران انتخاب شد. این نتیجه با واکنش روبه‌رو شد. از جمله موارد مطرح شده این است که سلاح‌ورزی توسط وزارت اطلاعات تایید نشده بوده و به صورت قانونی اجازه شرکت در این انتخابات را نداشت. ستاره صبح برای بررسی این موضوع گفت‌وگویی با حمیدرضا صالحی، عضو هیات نمایندگی اتاق بازرگانی انجام داده که در ادامه می‌خوانید:

  پست ها در اتاق بازرگانی چگونه به افراد واگذار می‌شود؟ و نیروها چگونه در این مجموعه فعالیت می‌کنند؟
به عنوان کسی که چندین دوره در اتاق بازرگانی حضور داشته می‌گویم ما به دنبال این هستیم که ساز و کارهای تعریف شده در همکاری بخش خصوصی و دولت، تاثیرگذار باشد.
ما می‌خواهیم در تغییر رویکرد ها نقشی داشته باشیم و به سمت اقتصادی برویم که کسب و کارها در آن رونق بگیرد.
به این منظور در اتاق بازرگانی سعی همواره افرادی در مسئولیت‌ها قرار بگیرند که حضورشان در رسیدن به این اهداف مفید واقع شود. چنین نیروهایی از پایه‌های هرم و در تشکل ها و اتاق ها ساخته شده و پله پله بالا آمده اند و به پارلمان اتاق بازرگانی رسیده اند.
امروز اتاق بازرگانی نیروهایی دارد که به دنبال منافع شخصی نیستند، خرد جمعی اهمیت و لزوم خود را برای این افراد روشن کرده و آن‌ها و هدف ایجاد رونق در کسب و کار ها را دنبال می‌کنند. اتاق با سیستم تشکلی خود نیروهای خوبی تربیت کرده که ضمن داشتن تخصص و تجربه در حوزه اقتصاد، قدرت رهبری، اجماع سازی و هنر کار جمعی دارند. نیرو های تشکلی که اتاق بازرگانی تربیت کرده حتی می‌توانند در سایر نهادهای انتخابی حضور داشته باشند و منشا اثر باشند.

  چرا فرد انتخاب شده برای سمت ریاست اتاق بازرگانی مورد تایید نهادهای امنیتی قرار نگرفته است؟ آیا این موضوع در انتخابات اتاق بازرگانی سابقه دارد؟
با وجود اینکه منطق اتاق بازرگانی در حوزه بخش خصوصی قرار دارد اما امسال برای اولین بار با فیلترینگ روبه‌رو شدیم و نیاز بود از مسیری که هیات نظارت بر انتخابات یا انجمن نظارت و شورای مرکزی انتخابات تعیین کرده بودند صلاحیت شرکت کنندگان در انتخابات مورد پرسش قرار بگیرد و نظر دستگاه‌های امنیتی و نظارتی به عنوان پیش شرط در روند انتخابات اتاق بازرگانی مورد توجه قرار بگیرد. این اولین انتخابات اتاق بازرگانی بود که با این پیش شرط انجام گرفت.
نمایندگان اتاق بازرگانی به عنوان کسانی که از نزدیک با مسائل اقتصادی کشور درگیر هستند از کارکرد اتاق بازگانی رضایت ندارند و علت مشکلات را دولتی بودن اقتصاد می دانند.
اقتصاد کشور تحت تاثیر سلایق دولتمردان، تصمیمات سیاسی و اقتصاد نفتی و تحریم ها است. بخشی از قدرت در ایران به منافع اقتصاد نفتی دست پیدا کرده است. اقتصادی که در حدود 80 درصدش دولتی باشد نیازی به بخش خصوصی ندارد.
امروز درآمدهای نفتی کشور مثل سابق بالا نیست. مسائلی که تجربه شده اهمیت اقتصاد بخش خصوصی را به دولتمردان متذکر شده است. اقتصاد باید به سمتی برود که بخش خصوصی ثروت تولید کند.
اعضای اتاق بازرگانی سال ها به دنبال این بودند که نقش بخش خصوصی را در معادلات اقتصادی افزایش بدهند. چنین هدفی با نمایندگانی مستقل میسر می‌شود.
اگر نمایندگان بخش خصوصی از افرادی انتخاب شده باشند که حاکمیتی و وابسته به اقتصاد دولتی هستند رسالت اتاق بازرگانی محقق نمی شود.

  حواشی ایجاد شده حول انتخابات اتاق بازرگانی از تفکری خبر می دهد که درصدد تاثیرگذاری بر این مجموعه است ایا اتاق بازرگانی اراده ای بر حفظ استقلال خود دارد؟
برخی از رده های تصمیم‌گیر اقتصاد دولتی را دنبال می کنند و نگاه ارباب رعیتی به اقتصاد دارند. این طیف به بخش خصوصی ظلم می کند و حق این بخش اقتصادی مستقل را پایمال می کند.
امروز سهم بخش خصوصی و اتاق بازرگانی در اقتصاد کم است. از این رو این تصور وجود دارد که این طیف هم در مشکلات اقتصادی سهیم هستند. تا جاییکه برخی از مردم اتاق را به دولت منتسب می کنند.
حتی برخی از فعالان اقتصادی هم می گویند در لحظه ورود به اتاق گویی به یکی از وزارت خانه‌ها وارد شده ایم. متاسفانه رسانه های بیگانه و همچنین برخی از مسئولان در داخل اتاق را تضعیف می کنند. اتاق بازرگانی باید این نگاه را تغییر بدهد.
برگزاری انتخابات در اتاق بازرگانی نشان می دهد که اراده حفظ استقلال در مجموعه اتاق بازرگانی وجود دارد. انتخابات به معنی دهن کجی به نهادهای نظارتی و امنیتی نیست. اتاق بازرگانی همواره به دنبال تعامل با حاکمیت بوده و هست. رگ حیات بخش خصوصی به این تعامل وابسته است.
کشور مشکلات اقتصادی دارد. از هر طرف به این مسائل نگاه کنید به این نقطه می رسید که چگونه باید بخش خصوصی را تقویت کنیم؟
ایجاد مشکل و ساختن دست انداز در مسیر استقلال اتاق بازرگانی به بخش خصوصی و به دنبال آن به معیشت مردم لطمه خواهد زد. اعضای اتاق بازرگانی وارد این مجموعه شده‌اند تا بخش خصوصی توانمند شود.