کد خبر : 445462 تاریخ : ۱۴۰۲/۱/۳۱ - 14:59
قاسم محبعلی در گفتگو با ستاره صبح آنلاین: برقراری روابط دیپلماتیک بین کشورها به معنای حل اختلافات نیست /اختلافات زیادی بین ایران و عربستان وجود دارد که باید روی آن مذاکره شود دیپلمات پیشین کشورمان گفت:امنیت خاورمیانه به نفع غرب، چین،عربستان و ایران است

ستاره صبح آنلاین:سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود گفت:«ایران از ملک سلمان پادشاه عربستان برای سفر به تهران دعوت کرده است.»این دعوت در حالی انجام می شود که پیشتر رئیسی دعوت پادشاه عربستان را پذیرفته بود و قرار است او طی سفری به ریاض با مقامات سعودی دیدار و گفتگو کند.روند تنش زدایی و عادی سازی روابط بین تهران-ریاض سرعت گرفته است. به نظر می رسد هر دو طرف نسبت به آغاز دور جدید برقراری روابط انگیزه دارند. همچنین خبرها حاکی از ان است که سفارت خانه های دو کشور تا 19 اردیبهشت در تهران و جده بازگشایی می شود.در ارتباط با این مضوع ستاره صبح آنلاین گفتگویی با قاسم محبعلی انجام داده که در ادامه می خوانید:
-به نظر شما عادی سازی روابط تهران-ریاض چه تاثیری بر منطقه خلیج فارس می گذارد؟
بهتر است تا زمان بازگشایی سفارت‌خانه‌ها منتظر باشیم. زیرا بازگشایی سفارت خانه ها یک گام عملی برای نشان دادن جدیت دو طرف در راستایعادی سازی روابط دو کشور است. برقراری روابط دیپلماتیک بین کشورها به معنای حل اختلافات نیست. اختلافات متعددی بین ایران و عربستان وجود دارد که باید روی آن مذاکره شود.
 یمن یکی از اختلافاتی است که به دلیل مسائل امنیتی و همجواری با این کشور برای دولت سعودی مهم است. در عراق،سوریه، لبنان ، خلیج فارس و برنامه هسته‌ای ایران هم اختلافات بین دو کشور وجود دارد. همچنین رقابت‌های منطقه ای بین تهران - ریاض نیز از عواملی است که می تواند رویکرد دو کشور را نسبت به یکدیگر در تعارض نشان دهد. عواملی که از آنها یاد شد لازم است مورد بحث قرار گیرد.دو طرف برای نزدیک کردن نگاه خود به مسائل بیان شده باید راه حل ارائه بدهند تا نگاه دو کشور به مسائل مورد اختلاف نزدیک شود در غیر این صورت مسائلی که نمی تواند بین دو کشور به یک راه حل مشترک برسد باید با خویشتن داری مدیریت شود تا مسئله ای برای تنش و درگیری بین دو کشور به وجود نیاید.
-شما شرایط یمن بعد از توافق را چگونه ارزیابی می کنید؟
آتش بس در یمن از مدتی قبل برقرار شده بود و حالا هم تمدید شده و مذاکرات برای حل و فصل آن در جریان است. جنگ یمن جنگی بی سرانجام بود که نتیجه‌ای جز خسارت برای مردم این کشور نداشته است. راه‌حل این است که دولتی فراگیر متشکل از همه اقوام در یمن تشکیل شود. ایران می‌تواند به این قضیه کمک کند. البته عربستان نقش کلیدی در این ماجرا دارد. انتظار عربستان هم این است که ایران به دوستانش در یمن توصیه کند که وارد گفتگوهای سیاسی برای حل مساله یمن شوند و وارد چارچوبی شوند که سازمان ملل و... به آن اصرار دارند.
-به نظر شما وضعیت سوریه چگونه خواهد شد؟
 حتما در سوریه هم اتفاقات بهتری می‌افتد. البته مساله اساسی که در حال حاضر برای عربستان و سوریه مطرح است، نحوه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب است و تاثیراتی که این بازگشت بر جهان عرب خواهد گذشت. انتظار این است که هم در سیاست خارجی و هم سیاست داخلی سوریه تحولاتی صورت بگیرد. البته این انتظار از سوی عربستان و متحدانش است. همچنین باید ببینیم وضعیت نیروهای خارجی مستقر در سوریه به چه سمت خواهد رفت.
-به نظر شما پس از توافق کدام چالش ها بین ایران و عربستان باقی می ماند یا خیر؟
 بعد از موضوع یمن،‌ مساله بحرین وجود دارد. موضوع بحرین برای طرف ایرانی و سعودی مهم است. آنها مدعی هستند که از مداخله ایران در بحران نگرانی‌ هستند. بحرین به عربستان سعودی چسبیده است و تحولاتش بر امنیت داخلی عربستان سعودی اثر می‌گذارد. همچنین از آنجایی که اکثریت جمعیت این کشور شیعه هستند برای ایران - بحرین مهم است. حمایت ایران از گروه‌های شیعی و حمایت عربستان از گروه‌های سنی علاوه بر بحرین در عراق و لبنان و سوریه هم وجود دارد. از جمله تنش‌ها مناسبات ایران با غرب و مساله هسته‌ای است و سعودی‌ها مدعی هستند در مذاکرات منافع آنها هم حفظ شود. منافع مشترکی هم مانند مسائل انرژی و نفت و مساله امنیت خلیج فارس وجود دارد که می‌تواند موضوع مذاکرات بعدی ریاض و تهران باشد.
-شما شرایط منطقه را در آینده چگونه ارزیابی می کنید؟ 
بعد از بهار عربی که مناسبات کشورهای عربی بهم ریخت، حالا کشورهای منطقه در حال رفع و حل کردن مسائل خود با کشورهای اطراف هستند. مهم ترین این روابط بازسازی روابط ایران و عربستان و تاثیر آن بر منطقه است. هم برای عربستان که پروژه‌های بزرگی دارد امنیت مهم است و هم برای بقیه کشورهایی که آسیب زیادی از تحولات دیده‌اند، امنیت بسیار مهم است. مساله اصلی خاورمیانه امنیت است. این موضوع نه تنها برای خود کشور ها اهمیت دارد بلکه برای آمریکایی ها و اروپایی ها و حتی چینی ‌ها که می‌خواهند در خاورمیانه سرمایه گذاری کنند، یک ضرورت است.