به گزارش ستاره صبح آنلاین تلفات جانی در زمین لرزه های 7.7 و 7.6 ریشتری روز 6 فوریه با مرکزیت قهرمان مرعش که 11 استان را لرزاند به 40 هزار و 642 نفر رسید.
یونس سزر، رئیس اداره مدیریت بحران و موقعیت اضطراری در بیانیهای گفت: "40 هزار و 642 نفر از شهروندانمان جان خود را از دست دادهاند. تلاشهای جستجو و نجات تا عصر فردا تا حد زیادی پایان مییابد. تمرکز زیادی در سرتاسر ختای وجود دارد، نزدیک به 13 هزار نفر از پرسنل جستجو و نجات در آنجا مشغول به کار هستند."
فخرالدین کوجا وزیر بهداشت ترکیه نیز در مرکز هماهنگی AFAD در ختای اطلاعاتی در مورد فعالیتهای بهداشتی در منطقه زلزلهزده ارائه کرد.
کوجا تعداد بیماران بستری شده در اثر زلزله را 6 هزار و 108 نفر، تعداد کل بیماران بستری شده در سایر استانها را 21 هزار و 859 نفر و تعداد بیماران ترخیص شده را 13 هزار و 612 تن اعلام کرد.
از سوی دیگر، خلوصی آکار وزیر دفاع ملی به همراه ژنرال یاشار گولر، رئیس ستاد کل ارتش ترکیه و موسی آوسور، فرمانده نیروی زمینی، به دفتر ارتباط نیروهای مسلح ترکیه در مرکز آنتاکیا رفتند تا اطلاعاتی از فعالیت های گشت زنی، جستجو و نجات و همچنین فعالیتهای حمایت از زندگی کسب کنند. اما در حالی که شهرهای ۱۰ استان ترکیه در اثر زمین لرزه مرگبار اخیر ویران شدهاند، یک شهر کوچک به نام «ارزین» در استان هاتای در جنوب این کشور به گونهای شگفتانگیز سالم مانده و وضع عادی در آن جریان دارد. ارزین در ۱۱۰ کیلومتری مرکز زمین لرزه قرار داشته و در حالی از آسیب بر کنار مانده است که خانهها در شهرهای دورتر از مرکز زمین لرزه و همچنین شهرهای نزدیک ارزین مانند عثمانیه که تنها ۲۰ کیلومتر از آن فاصله دارد، در اثر زلزله ویران شده و کسانی که جان سالم به در بردهاند هنوز در تلاش برای دریافت کمک هستند.
هرچند نشانههای زلزله در سطح این شهر به چشم میخورد و روی منارهها و در ایستگاههای اتوبوس آثاری از زمین لرزه پیدا است، ساکنان و مقامات این شهر میگویند ارزین هیچ تلفات جانی نداشته و هیچ ساختمانی در این زلزله قدرتمند فرو نریخته است. اما چرا این اتفاق افتاده است و این شهر چه مزیتی نسبت به شهرهای دیگر داشته است؟
مقامات ارزین میگویند این قضیه به عزم سالیان گذشته آنها در عدم اعطای مجوز به ساختوساز غیرقانونی در شهر مربوط میشود. امره تیبیک اوغلو، ۳۹ ساله، که به مدت ۶ سال است در شهرداری ارزین کار میکند، میگوید: «ما میدانیم که در منطقه زلزلهخیز هستیم و مقامات متوجه این امر هستند. در نتیجه اگر متوجه بشوند ساختمانهایی بدون رعایت ضوابط قانونی ساخته شدهاند، آنها را خراب میکنند.»
او اضافه میکند: «برخی از مردم محلی واقعاً از این موضوع عصبانی بودند، اما شهردار با علم به اینکه ممکن است روزی یک زلزله بزرگ رخ دهد محکم ایستاد.»
آقای تیبیک اوغلو میگوید مطمئن نیست چرا شهرداریهای دیگر این کار را انجام ندادهاند، با این حال وی مشکوک است که بین سیاستمداران محلی و پیمانکاران زد و بندی وجود داشته به نحوی که باعث دور زدن مقررات سختگیرانه دولتی شده است.
ارزین همچنین در احاطه کوهها و تپهها قرار دارد و مردم محلی معتقدند همین موقعیت جغرافیایی از آنها محافظت کرده است. این در حالی است که کارشناسان میگویند در این شهر هیچ ساختمان بلندطبقهای وجود ندارد و همین خطرات را کاهش داده و باعث شده ارزین از ویرانی مناطق مجاور در امان بماند. مهندسان در ترکیه با توجه به آسیبپذیری این کشور در برابر زلزلههای بزرگ، سالها نگران ساختمانهای سست و ضعیف بودند. این نگرانیها پس از آن افزایش یافت که به موجب یک قانون مصوب سال ۲۰۱۸، ساختمانهایی که به طریق غیرقانونی ساخته شده بودند مشمول بخشش شدند و قرار شد تا زمانی که مالکان آنها به دولت جریمه پرداخت میکنند استفاده از آنها بلامانع باشد.
از زمان وقوع زلزله هزاران آواره از شهرهای دیگر به ارزین آمدهاند. این در حالی است که در بقیه شهرهای زلزلهزده عملیات امدادرسانی ادامه دارد و شمار جانباختگان در ترکیه به بیش از ۳۸ هزار نفر رسیده است.
در پی زلزله مهیب این ماه، دولت ترکیه متعهد شده است تا تحقیقات کاملی در این خصوص انجام دهد و هماکنون نیز دستور بازداشت بیش از ۱۰۰ نفر را به دلیل دست داشتن در ساخت و ساز بناهای فروریخته صادر کرده است. گروههای مخالف در ترکیه، رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری را متهم میکنند که نسبت به اجرای درست قوانین ساخت و ساز «اهمال» کرده است.