کد خبر : 414148 تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۹ - 03:00
نگرانی آمریکا از حضور ایران در حیاط‌خلوت خود

به گزارش ستاره صبح آنلاین ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه 7 بهمن به واشنگتن فری بیکن (وب‌سایت روزنامه‌نگاری سیاسی محافظه‌کار آمریکایی) گفت که ایالات‌متحده از نزدیک فعالیت ایران در کانال پاناما را پس‌ازاینکه تهران گفت: «نیروی دریایی این کشور در اوایل ژانویه کشتی‌هایی را در آبراه مستقر خواهد کرد» زیر نظر دارد.

پرایس گفت که واشنگتن «تلاش‌های ایران برای حضور نظامی در نیمکره غربی» را زیر نظر دارد.

 امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ایران اوایل ژانویه گفته بود که نیروهای ایرانی در اواخر سال جاری در کانال پاناما حضور خواهند داشت و این اولین باری است که ارتش ایران به اقیانوس آرام می‌رسد.

پرایس گفت: ما از ادعاهای نیروی دریایی ایران مطلع هستیم. ما به نظارت بر تلاش‌های ایران برای حضور نظامی در نیمکره غربی ادامه می‌دهیم. بااین‌حال، وی از ارائه اظهارنظر در مورد هرگونه اقدام بالقوه‌ای که دولت بایدن در ارتباط با حضور نظامی ایران در آمریکای لاتین ممکن است انجام دهد، خودداری کرد.

جوزف هومیر، تحلیلگر امنیت آمریکا و مدیر اجرایی مرکز جامعه آزاد امن که تمرکز اصلی آن بر مسائل آمریکای لاتین است، گفت که دولت بایدن از قبل فرصتی برای تحریم شبکه‌های ایران در آمریکای لاتین داشت.

این کارشناس افزود: کشتی‌های جنگی ایران که در ریودوژانیرو برزیل قرار دارند، حدود یک یا چند هفته بیشتر تا ورود به منطقه کانال فاصله دارند که به دولت بایدن زمان می‌دهد تا تحریم‌های آمریکا را اعمال کند. بازدارندگی یکپارچه که موضع دفاعی دولت بایدن است، مستلزم ادغام در سراسر طیف مناقشه است تا از تغییر وضعیت موجود توسط رقبا به شیوه‌هایی که به منافع حیاتی آمریکا آسیب می‌زند، جلوگیری شود.

پیش‌بینی می‌شود شناورهای ایرانی تا پایان ژانویه برزیل را ترک کنند. آن‌ها سپس قبل از ورود به کانال پاناما در 18 بهمن (7 فوریه) به سمت ونزوئلا حرکت خواهند کرد. این در حالی است که ایران در سال‌های اخیر در چارچوب نقشه راه توسعه این کشور روابط خود با کشورهای آمریکای لاتین به‌ویژه ونزوئلا را تقویت کرده است.

کشتی‌های ایرانی در ونزوئلا پهلو می‌گیرند، زیرا دو کشور سابقه مشابهی در تحمل تحریم‌های ایالات‌متحده و متحدانش دارند.

ایران اغلب سوخت و فرآورده‌های سوختی به ونزوئلا تحویل می‌دهد و اغلب به آن کمک می‌کند تا نفت خود را به خارج از کشور بفروشد، زیرا ایران پالایشگاه‌های لازم برای تبدیل نفت خام به محصولات مصرفی با ارزش مانند بنزین را دارد.

جوزف هومیر قبلاً استدلال می‌کرد که ایران با برگزاری رزمایش‌های مشترک با متحدانی مانند روسیه و چین که هر دو روابط خود را با کشورهای آمریکای لاتین تقویت کرده‌اند، برای این نوع سفر برنامه‌ریزی کرده است.

هومیر افزود: «این چیزی است که ایران در 30 یا 40 سال گذشته با ایجاد سفارتخانه‌ها و توافق‌های دوجانبه با بسیاری از کشورها در آمریکای لاتین ساخته است».

دریادار ایرانی در این خصوص اظهار داشت که حضور نیروی دریایی ارتش در کانال پاناما به‌منظور تقویت حضور دریایی ما در آب‌های بین‌المللی بوده است. اکنون می‌توان گفت که هیچ مانع علمی برای رشد در آن زمینه وجود ندارد.

ند پرایس در پایان به فری بیکن گفت: «مجلس ایران در حال بررسی اقدامی است تا حرکت تجاری اروپا از طریق این خط کشتیرانی را محدود کند.»

المیادین انگلیسی

منبع: آژانس‌های خبری

27 ژانویه 2023

برگردان علی‌اصغر شهدی

[email protected]