ستاره صبح آنلاین - الهام روحانی: کرونا دوباره با یکسویه جدید با نام به کشورها بازگشته است. متأسفانه سویه جدید کرونا روز پنجشنبه در جهان جان بیش از ۱۲۵۰ نفر را گرفت و دوباره آمار مرگومیر 4 رقمی شد. این در حالی است که روز چهارشنبه، مجموع فوتیهای کووید در جهان حدود ۷۰۰ نفر بود. افزایش آمار کشتهها نشان میدهد که سویه جدید کرونا در حال گسترش است. همچنین روز پنجشنبه ۴۸۸ هزار و ۳۹۱ ابتلای جدید به کرونا در جهان ثبت شد. ژاپن با بیش از ۲۰۲ هزار ابتلا و ۲۷۱ فوتی، بیشترین آمار مبتلایان و مرگومیر کرونایی با سویه جدید را در جهان دارد. روز پنجشنبه سخنگوی وزارت بهداشت نیز از مشاهده نخستین مورد ابتلا به زیر سویههای جدید اومیکرون در کشور خبر داد و گفت: سه مورد ابتلا به زیر سویههای جدید اومیکرون مشاهدهشده است. در این ارتباط معاون درمان وزارت بهداشت در بخشنامهای به روسای دانشگاههای علوم پزشکی بر ضرورت آمادگی ارائه خدمات درمانی برای افزایش احتمالی موارد کووید ۱۹ در بیمارستانهای کشور تأکید کرد. لازم است که وزارت بهداشت دارو و تجهیزات مناسب برای مقابله با کرونا را تأمین و مردم ماسک بزنند و پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند.
پاک آیین افزود: از این سه مورد، دو نمونه مربوط به زیر سویه BQ1 و یک مورد مربوط به زیر سویه XBB است. وی افزود: این نمونهها در آزمایشگاه مرجع دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران تشخیص دادهشده است. پاک آیین اضافه کرد: با توجه به سرعت انتقال بالای این زیر سویهها در روزهای آینده شاهد افزایش آمار ابتلا به این زیر سویههای جدید خواهیم بود.
سرم و مسکن در دسترس مردم باشد رئیس جامعه متخصصان داخلی درباره شیوع احتمالی موج جدید کرونا در کشور میگوید: سرم باید بهاندازه کافی ساخته شود یا وارد شود. کرونا داروهای خاصی لازم ندارد و آنچه نیاز است امروز وجود دارد ولی در شیوع کرونا سرم و مسکن باید در دسترس مردم باشد. دکتر ایرج خسرو نیا در گفتوگو با شفقنا در پاسخ به این سؤال که با توجه به موج جدید کرونا که در برخی کشورها شایع شده است و همچنین تجربه کمبود دارو در موج اخیر آنفولانزا در کشور آیا ممکن است شیوع موج جدید کرونا بخش دارویی کشور را با مشکل روبرو کند؟ اظهار داشت: مهمترین دارویی که باید در دسترس مردم باشد سرم ها هستند که متأسفانه امروز کمبود اش حس میشود سرم باید بهاندازه کافی ساخته شود یا وارد شود. هنوز هم برخی بیماران مبتلا به کرونا در آی سی یو بستری هستند. وقتی امروز که بیماری به آن شکل وجود ندارد تعدادی بستری هستند طبیعتاً وقتی موج شیوع یابد تعداد مرگومیر و تعداد بستریها زیاد خواهد بود.
ضرورت زدن ماسک دکتر خسرو نیا درباره اینکه آیا توصیه میشود رعایت پروتکلهایی چون ماسک یا اعمال محدودیتها از امروز الزامی شود؟ گفت: فعلاً ماسک را باید زد چون آنفولانزا وجود دارد کرونا هم قطع نشده است. رعایت اصول بهداشتی هم الزامی است ولی برای بیشترین توجه به مسافرانی باشد که از خارج از کشور وارد میشوند تا کرونا را شیوع ندهند، این افراد باید تحت نظر باشند.
تشدید مراقبتهای مرزی عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با تأکید بر لزوم تشدید مراقبتهای مرزی برای جلوگیری از ورود افراد بیمار به کشور، گفت: این موضوع با توجه به کاهش بار بیماری در کشور نسبت به گذشته کمتر موردتوجه قرار میگیرد؛ درحالیکه باید پایانههای مرزی به ویژه در مورد کسانی که از آسیای جنوب شرقی وارد کشور میشوند به شکل دقیق رصد شود. دکتر مهرداد حق ازلی در گفتوگو با ایسنا، درباره آخرین وضیعت بروز کرونا در دنیا و ایران، گفت: در قسمتی از کشورهای دنیا به ویژه در آسیای شرقی و چین شاهد افزایش قابلتوجه بروز بیماری بودهایم ولی تاکنون این افزایش منجر به افزایش گزارش بروز مرگومیر نشده است. وی تأکید کرد: این انتظار وجود دارد که طی چند هفته آتی موارد کرونای کشور ما همافزایشی شود. حق ازلی افزود: همچنان سویه غالب کرونا در ایران اومیکرون BA۴ و BA۵ است اما، در بُعد جهانی صبحت از کرونای BQ۱ مطرح میشود که هنوز اطلاعات دقیقی از آن وجود ندارد اما طبق آخرین گزارشها سازمان بهداشت جهانی که ظرف ۴۸ ساعت گذشته منتشرشده است به نظر میرسد که BQ۱ هم از نظر بیماریزایی خیلی تفاوتی با سویه اومیکرون ندارد. وی درباره تزریق دزهای یادآور واکسن کرونا، تأکید کرد: در حال حاضر توصیه سازمان بهداشت جهانی این است که اگر یکساله از آخرین تزریق واکسن افراد گذشته است حتماً برای تزریق دز یادآور اقدام کنند و خوشبختانه در کشور ما هم واکسن به میزان کافی وجود دارد.