کد خبر : 402310 تاریخ : ۱۴۰۱/۷/۳۰ - 03:03
حشمت الله فلاحت پیشه رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با ستاره صبح آنلاین: روسیه برنده شکست برجام است و در ادعای حضور ایران در اوکراین نیز نقش دارد ستاره صبح/پیام فیض: ایالات متحده روز پنج‌شنبه ادعا کرد که نظامیان ایران برای کمک به روسیه در شبه جزیره کریمه حضور دارند. بر اساس بیانیه کاخ سفید، نیروهای ایرانی برای کمک به روسیه در استفاده از پهپاد‌های «انتحاری» علیه اوکراین، در این منطقه حضور دارند.این در حالی است که ایران هرگونه حضور خود در جنگ روسیه را تکذیب کرده و در جنگ علیه اوکراین نیز اعلام بی طرفی کرده است.اما اتحادیه اروپا و برخی کشورها مانند کانادا به بهانه ارسال تجهیزات نظامی به روسیه،برخی اشخاص و نهادهای جمهوری اسلامی را تحریم کرده اند.در ارتباط با این موضوع ستاره صبح گفتگویی با حشمت الله فلاحت پیشه رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس انجام داده که در ادامه می خوانید:

ستاره صبح آنلاین-  به نظر شما چرا با وجود اینکه مقامات ایران ارسال تجهیزات به روسیه را تکذیب می کنند اما توسط اتحادیه اروپا تحریم می شود؟
روسیه بیش از اروپا در جرم انگاری ادعای حضور ایران در جنگ اوکراین نقش دارد.روس ها به این نتیجه رسیده اند که اگر در جنگ اوکراین شریک داشته باشند به سودشان است.شریکی مثل ایران سودی از جنگ اوکراین نمی برد و تنها ضررهایش را با روسیه تقسیم می کند.
از ابتدا ادعای ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه توسط مقامات کرملین مطرح شد.مقامات کرملین گفتند که از کیفیت پهپادهای ایرانی راضی نیستند این موضع هدفی دوگانه داشت.ابتدا تلاش کردند غرور صنایع تسلیحاتی خود را حفظ کنند و ایران را در جایگاه درجه 2 تعریف کنند از طرفی هم به گونه ای اعلام کنند که با ایران در تجاوز به اوکراین شریک هستند.
روس ها عادت کردند که از سهل انگاری سیاست خارجی ایران سود ببرند.مشخصا در موضوع مذاکرات هسته ای برنده اصلی شکست برجام روسیه بود که تحریم های انرژی اروپا را بر ضد ایران تحمیل کرد.به همین دلیل ایران نتوانست در بازار تشنه انرژی دنیا جایگاهی کسب کند.
بنده در مجلس هشتم طرحی را مطرح کردم که تبدیل به قانون شد.نام این طرح«الزام دولت به احقاق حقوق جانبازان و بازماندگان شهدای جنگ تحمیلی» بود. این طرح می خواست از کشورهایی که صدام را مسلح کردند غرامت بگیرد.در آن طرح 350 شرکت اروپایی و آمریکایی و 36کشور از نقاط مختلف دنیا به صدام اسلحه و تجهیزات دادند. در راس کشورهایی که در جنگ ایران و عراق نقش داشتند روسیه و شرکت های آمریکایی بودند که صدام را تجهیز و مسلح کردند.
طبیعی است که در دنیای امروز کشورها برای تامین تجهیزات نظامی خود تلاش کنند.امروز در جنگ روسیه "تنوع استفاده از سلاح های مختلف در طول تاریخ جنگ های دنیا بی سابقه بوده است".تقریبا تمام کشورهای دنیا به اوکراین اسلحه داده اند.حتی برخی کشورهایی که سیاست شان به روسیه نزدیک است تجهیزات نظامی خود را با واسطه به کی یف داده اند.
در این شرایط تنها موضوعی که مطرح می شود ادعای پهپادهای ایرانی است.طبق کنوانسیون های مربوط به جنگ در عرصه بین‌المللی اگر وزارت خارجه  یک کشور اعلام بی طرفی کرد آن اصل است.دولت ایران بارها رسما اعلام بی طرفی کرده است.
ممکن است همانطور که ایران با مهندسی معکوس برخی سلاح های غربی و شرقی را بازتولید کرده است ،روسیه نیز چنین کاری انجام دهد.البته ایران و روسیه بیشترین مناسبات را در 30 سال گذشته داشته اند.
در شرایطی که غرب سیاست فشار محاصره ساز رو علیه ایران شکل داده از هر عنوانی برای فشار علیه ایران استفاده می شود.مهم این است که روسیه برنده اصلی جرم انگاری ادعای حضور ایران در جنگ روسیه است زیرا ایران تحریم شده به سود روس هاست.در جنگ اوکراین بهره راهبردی آن را روسیه می برد اما در تقسیم هزینه ان بخشی از فشار را از دوش روسیه برمی دارد.متاسفانه در هفته های اخیر مشاهده شده که جنگ اوکراین تا حد زیادی تحت شعاع مسائل ایران قرار گرفته است.
این مسائل به دلیل زیرکی سیاستمداران روسی و متاسفانه ساده انگاری سیاستمداران ایرانی است .

  به نظر شما اگر ادعای غرب علیه ایران تایید شود پرونده ایران به شورای امنیت می رود؟
ادعای ارسال پهپادهای ایران به روسیه نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد است.اگر به لحاظ حقوقی نگاه کنیم این قطعنامه پشتیبان برجام محسوب می شود و طبق برجام تحریم تسلیحاتی ایران پایان پذیرفت و حتی این تحریم در زمان ترامپ به پایان رسید.بنابراین بستر حقوقی برای طرح موضوع علیه ایران در سازمان ملل مطرح نیست ولی باید دقت کرد که تمام مسائل دنیا سیاسی است و در این بازار سیاسی است که سیاستمداران ایرانی باید بهتر عمل کنند.

  به نظر شما چرا ایران نتوانست مثل ترکیه نقش میانجی را در جنگ ایفا کند؟
ترکیه میانجی جنگ روسیه علیه اوکراین نیست.زمانی که جنگ فرسایشی می شود و طرفین تلاش می کنند مواضعشان را حفظ کنند استفاده از پهپادها در جنگ تهاجمی با تلفات انسانی کم در دستور کار قرار میگیرد.در این جنگ پهپادهای ترکیه بیشتر از پهپادهای روسیه مورد استفاده قرار گرفته  اند .این نشان دهنده پختگی سیاستمداران ترکیه در قبال اوکراین است.