اعتراضات اخیر انباشت مطالبات پاسخ نداده شده است شایسته سالاری در عرصه های اقتصاد،سیاست، فرهنگی و اجتماعی می تواند مانع بروز اعتراضات خیابانی شود انرژی جوانان باید به شیوه درست،منطقی و قانونی تخلیه شود
به نظر شما علت خشم جوانان در اعتراضات اخیر چیست؟
ازنظر رفتارشناسی تنشهای اجتماعی نتایج مستقیم و شناخته شده از انباشت خشم های فروخورده می باشد. از سوی دیگر مشاهده تبعیض های اقتصادی،اجتماعی و افزایش شکافهای طبقاتی که منجر به بیکاری اقشار تحصیلکرده وفرهیخته میگردد باعث بروز خشونت در بزنگاه های اجتماعی می شود. نگاههای فرادستانه به اقشار کم درامد و تهیدست مخصوصا در قشر جوانان می تواند در این حوزه آسیب زا باشد.فقدان شانس وفرصت یکسان برای بهره گیری از مواهب اجتماعی به مشکلات موجود نیز دامن می زند. از نگاه رفتار شناسی اجتماعی انباشت انرژی هایی که فرصتی برای تخلیه پیدا نکرده است به اضافه ملاحظه تبعیض ها،ناکامی ها و شکست های اجتماعی تحصیلی و عاطفی باعث می شود به محض مشاهده اعتراضات رادیکال جوانان به تخلیه انرژی خود اقدام کنند.
آمدن به خیابان و سر دادن شعارهای تند و خارج از چارچوب یکی از راه های تخلیه انرژی برای قشر جوان است.
تحریک اقشار مختلف به وسیله شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی سهم قابل توجهی در شعله ور شدن خشم جوانان دارند.
عدم وجود احزاب فعال و همه گیر که بتوانند بخش عمده جوانان و نخبگان را به سمت خود جذب کنند باعث شده در بحران های اجتماعی مطالبات آنها به دست بیگانگان افتاده و از خواسته های انها سو استفاده شود.
اگر در کشور احزاب قوی وجود داشت و جوانان به عضویت آنها در میآمدند و فرصت به جوانان برای بروز و ظهور داده می شد جوانان مطالبات خود را در خیابان دنبال نمی کردند.به طور مثال در بحث ایجاد کرسی های آزاد اندیشی همین هدف دنبال می شد که متاسفانه به محض تولد جوانمرگ شد. به جوانان فرصت تعامل اجتماعی و بیان مطالبات داده نمی شود. در سفری که به یکی از شهرهای غربی کشور داشتم عده ای از جوانان بدون اینکه بدانند پرچم اقلیم کردستان را در دست داشتند و ان را به اهتزاز درآورده بودند.برخی کشورهای منطقه در اینگونه فرصت ها اهداف خود را دنبال می کنند و سعی می کنند از احساسات پاک جوانان بهره گیری سیاسی و امنیتی داشته باشند.
به نظر شما چه کسانی باعث افزایش خشم مردم در اعتراضات اخیر شدند؟
به عنوان یک رفتار شناس اجتماعی عرض می کنم کسانی که با فسادهای کلان اقتصادی برای خود موقعیت های عالی ایجاد کردند و در مقابل اجازه رشد اقتصادی به جوانان مستعد را ندادند علت اصلی خشم جوانان در اعتراضات اخیر بودند.این افراد با رویکردهای اشرافی جوانان را به نداشته های خود حساس کردند.حضور فساد آلود برخی افراد در عرصه های کلان اقتصادی باعث انحصارطلبی آنها شده که دیگر به هیچکس فرصت بروز و ظهور در این عرصه داده نشده است.
اعتراضات اخیر چه اثراتی برای جامعه خواهد داشت؟ با مرگ دختر جوانی که توسط گشت ارشاد بازداشت شد اعتراضاتی در سطح خیابان شکل گرفت و باعث شد از قشرهای مختلف به خیابان آمده و معترض شوند.اعتراضات به شهرهای دیگر کشیده شد و مطالبات در حوزه های مختلف فرهنگی،اجتماعی و سیاسی مطرح شد.با حضور نیروهای امنیتی و انتظامی این اعتراضات دیر یا زود به پایان خواهد رسید اما بعد از ان باید منتظر یک جامعه دو قطبی باشیم.با هر مرحله از اینگونه حضورها در شهرها و خیابان بخشی از حرمت ها و حجاب ها از سازمان ها و مردم کنار زده می شود و دیگر به قواعد قبلی خود باز نخواهد گشت. علت اصلی حل نشدن مسائل فرهنگی و اجتماعی حضور افراد غیر متخصص در مناصب است.بارها گفته شده مسائل اجتماعی و فرهنگی بی صاحب ترین بخش ها در کشور هستند و هر کسی خود را واجد صلاحیت میبیند که درباره آن نظر بدهد. شایسته سالاری در عرصه فرهنگی و اجتماعی می تواند مانع بروز اعتراضات خیابانی شود.این مسئله از جدا شدن طبقاتی اجتماعی از یکدیگر جلوگیری می کند.در صورتی که با رویه فعلی جامعه را مدیریت کنیم آتش زیر خاکستر می ماند و منتظر جرقه ای می شود که بازهم اتفاقات اخیر تکرار شود.بنابراین نباید مدیران ارشد اجازه دهند هرکس در هر زمینه ای اظهار نظر غیر کارشناسانه بدهد.باید به فکر تخلیه درست،منطقی و قانونی انرژی جوانان باشیم.