کد خبر : 400607 تاریخ : ۱۴۰۱/۴/۲۶ - 03:58
ترجمه اختصاصی ستاره صبح آنلاین؛ بازدید بایدن از عربستان برای جلب حمایت نفتی و ژئوپلیتیکی

توسط وانگ چی

15 ژوئیه 2022

تارنمای گلوبال تایمز

برگردان و کوتاه‌سازی علی‌اصغر شهدی

[email protected]

 

 جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا روز جمعه وارد عربستان سعودی شد. ایالات‌متحده برای تقویت تولید نفت، اعمال‌نفوذ برای پیش‌دستی در پر کردن «خلأ» در صفحه ژئوپلیتیک منطقه ناشی از خروج آمریکا از خاورمیانه نیاز فوری به مماشات با این کشور غنی از انرژی دارد.

علیرغم اینکه رسانه‌های آمریکایی تصمیم اخیر عربستان سعودی مبنی بر باز کردن حریم هوایی خود را به روی همه هواپیماهای غیرنظامی ازجمله هواپیماهای اسرائیلی متحد آمریکا، «نشانه‌ای از گرم شدن روابط» می‌دانند، کارشناسان منطقه گفتند که سفر بایدن به عربستان به‌سختی به اهداف دیپلماتیک خود دست خواهد یافت و حتی ممکن است در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای به میزان محبوبیت او آسیب بیشتری وارد کند.

بایدن با کم‌اهمیت جلوه دادن این ادعا که ایالات‌متحده به دنبال پایین آوردن سرعت جهش قیمت‌های نفت و گاز داخلی از طریق ترغیب عربستان سعودی برای پمپاژ بیشتر نفت است، تأکید کرد که در تلاش است تا از ایجاد «خلائی» در منطقه که می‌تواند توسط چین و روسیه پر شود، جلوگیری کند.

در مقاله‌ای که توسط «واشنگتن‌پست» منتشر شد، بایدن توضیح داد که سفر او به دنبال تقویت شراکت استراتژیک با عربستان سعودی، «مقابله با تجاوز روسیه» و قرار دادن ایالات‌متحده در «بهترین موقعیت ممکن برای پیشی گرفتن از چین» است.

«وانگ ونبین»، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز جمعه در پاسخ به این سؤال که «خاورمیانه سرزمین مردم آن است، نه حیاط‌خلوت کسی و هیچ به‌اصطلاح خلأ در آنجا وجود ندارد» گفت: «مردم خاورمیانه بیش از هر چیز خواهان توسعه و امنیت هستند. جامعه بین‌المللی به‌ویژه کشورهای بزرگ، باید آن را در اولویت قرار دهند و برای کمک به کشورها و مردم این منطقه در جهت تحقق توسعه و امنیت تلاش سازنده داشته باشند، نه غیر آن.»

یک کارشناس امور بین‌الملل مستقر در پکن روز جمعه به گلوبال تایمز گفت: «استراتژی کلی دیپلماتیک دولت بایدن جذب کشورهای دیگر، تضعیف روابط آن‌ها با روسیه و منزوی ساختن روسیه بوده است. آمریکا در تلاش است تا از عربستان سعودی به‌عنوان یک‌مهره برای دستیابی به منافع ژئوپلیتیکی خود استفاده کند.»

 

این برای بایدن آسان نخواهد بود. از زمان تشدید مناقشه روسیه و آمریکا در ماه فوریه، ایالات‌متحده در تلاش بوده است تا کشورهای دیگر را مجبور به قطع قراردادهای انرژی با روسیه کند که تأثیر محدودی داشته است.

«وال‌استریت ژورنال» به نقل از مقامات عربستان سعودی گزارش داد که این کشور «بیش از همیشه به روسیه نزدیک است» و با پمپاژ نفت بیشتر برنامه‌ای برای کمک به واشنگتن ندارد.

کارشناسان گفتند که سفر بایدن همچنین باهدف گرم کردن روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل صورت می‌گیرد تا بتوانند با ایران که روابط نزدیک با روسیه دارد، مقابله کنند.

این کارشناس مستقر در پکن گفت: «عربستان سعودی به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای بیشتر بر اساس منافع خود عمل می‌کند. هدف مهم از تعامل عربستان سعودی با آمریکا این بار دستیابی به تسلیحات پیشرفته‌تر است، زیرا موازنه قدرت نظامی در خاورمیانه عمدتاً از طریق معاملات تسلیحاتی با کشورهای خارج از منطقه به دست می‌آید. ازآنجایی‌که ایالات‌متحده و غرب محدودیت‌های قیمتی را برای واردات نفت و گاز روسیه در نظر می‌گیرند، بقیه جهان نیز ممکن است شاهد کاهش شدید درآمدشان باشند. شکی نیست که عربستان سعودی خواهان قیمت‌های بهتر برای نفت خود است.»

 

وی در ادامه خاطرنشان کرد: «احتمال شکست دموکرات‌ها در کنگره در انتخابات میان‌دوره‌ای زیاد است. اگر یک مرد بیمار در خانه‌اش به‌هم‌ریخته شود، تقریباً غیرممکن است که بیرون از خانه به‌زور عمل کند.»

به گزارش رسانه‌های آمریکایی، بایدن که همیشه نقاب «مدافع حقوق بشر» بر تن دارد، در جریان این سفر با انتقاد و مخالفت‌هایی روبه‌رو است. مقامات آمریکایی می‌گویند احتمالاً بایدن در جریان دیدار با ولیعهد عربستان سعودی قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار را مطرح کند. بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی خود در سال 1398(2019) عربستان سعودی را به دلیل این حادثه «منفور» توصیف کرد.

به گفته کارشناسان، سفر بایدن به عربستان سعودی، کشوری که ارزش‌های آن با ارزش‌های آمریکا متفاوت است و بارها موردانتقاد رسانه‌های آمریکایی قرار گرفته است، مردم را بار دیگر متوجه تناقض سخنان بایدن درباره دموکراسی، حقوق بشر و آزادی خواهد کرد.