کد خبر : 346914 تاریخ : ۱۴۰۰/۹/۲۱ - 19:00
گزارش خبری - تحلیلی ستاره صبح آنلاین از نتیجه انتخابات عراق: عراق همچنان در بن‌بست سیاسی/ هادی العامری: به هر قیمتی که شده، ما این نتایج ساختگی را نمی‌پذیریم یک منبع آگاه در "چارچوب هماهنگی" شیعیان عراق از آغاز تحرکات این چارچوب برای تشکیل دولت آتی و روی میز بودن دو گزینه برای نامزدی نخست‌وزیری خبر داد. به گزارش فارس، یک منبع آگاه در هیأت هماهنگی گروه‌های سیاسی شیعی موسوم به «چارچوب هماهنگی» که علاوه بر گروه‌های سیاسی شیعی، گروه‌های سیاسی سنی و کُردی معترض به نتایج اعلامی انتخابات پارلمانی اخیر را نیز شامل می‌شود، از احتمال تاخیر دادگاه فدرال در تصمیم گیری در خصوص انتخابات خبر داد و به آغاز حرکتی جدی در چارچوب هماهنگی برای تعیین هویت و شکل دولت بعدی با معرفی دو نامزد نخست‌وزیری اشاره کرد.

صدور حکم دادگاه فدرال احتمالاً به پنجشنبه موکول می‌شود
به گزارش ستاره صبح آنلاین این منبع در گفت‌وگو با وبگاه شفق نیوز، تصریح کرد: «اطلاعاتی از دادگاه فدرال به‌دست‌آمده مبنی بر این‌که این دادگاه ممکن است به دلیل شکایات ارائه‌شده از سوی «ایاد علاوی» نخست‌وزیر پیشین، تصمیم‌گیری در مورد شکایات ارائه شده توسط چارچوب هماهنگی را به تعویق بیاندازد. زیرا به دلیل ضرورت بررسی همه موارد شکایات و ادله و اسناد مربوطه، دادگاه فدرال به زمان بیشتری نیاز دارد تا تصمیم نهایی خود را اتخاذ کند».
وی پیش‌بینی کرد که حکم این دادگاه تا روز پنجشنبه آینده، به تأخیر افتد.  دادگاه به دلیل حمایت‌های بین‌المللی از انتخابات اخیر، نتایج اعلامی را ابطال نخواهد کرد اما احتمال صدور حکم بازشماری و شمارش دستی کامل یا جزئی وجود دارد که درهرصورت، چارچوب هماهنگی از تصمیمات این دادگاه تبعیت خواهد کرد.
این منبع افزود: «اگر دادگاه نتایج انتخابات را تأیید کند، گویی وتویی بر خواسته عدم بازگشت نیروهای چارچوب به صحنه سیاسی وجود دارد. ضمن این‌که کشور را به‌سوی هرج‌ومرج و درگیری داخلی پیش می‌برد و ما امیدواریم که کار به آن‌جا نرسد».
«هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح در پارلمان عراق، هفته گذشته تخلفات و اعتراضات مستدل در خصوص انتخابات اخیر را به دادگاه فدرال ارائه کرد و دادگاه نیز ۱۳ دسامبر جاری (فردا؛ دوشنبه) را زمان اعلام حکم خود در این خصوص اعلام کرد.
پس‌ازآن، ائتلاف الوطنیه به ریاست ایاد علاوی طی بیانیه‌ای اعلام کرد که این ائتلاف چهارده کارشکنی فنی و اداری در جریان انتخابات گذشته را به همراه تخلفاتی قانونی و حقوقی که کمیساریای انتخابات مرتکب آن شده، به دادگاه فدرال گزارش کرده است.
ائتلاف ایاد علاوی اضافه کرد که به همراه شکایت، ادله و شواهد قاطعانه‌ای به دادگاه فدرال ارائه شده است که از تغییر نتیجه انتخابات حکایت دارد. تغییراتی که پس از بررسی چند صندوق در نتیجه نهایی ایجاد شد، دلیلی آشکار مبنی بر دست‌کاری درنتیجه انتخابات است.
ائتلاف الوطنیه در پایان خواستار ابطال کامل روند انتخاباتی مطابق با مواد قانون اساسی عراق و احکام فقهی و حقوقی این کشور شد و عنوان کرد: «آنچه مبنای باطلی داشته باشد، باطل است».

تحرکات سیاسی برای انتخاب روسای قوای سه‌گانه
این منبع آگاه در ادامه در خصوص تحرکات برای تشکیل دولت آتی عراق توضیح داد: رهبران چارچوب هماهنگی به رهبری «نوری المالکی» نخست وزیر سابق، نزدیک‌ترین افراد به تشکیل دولت هستند؛ زیرا آن‌ها تعدادی از نمایندگان پیروز از مستقل‌ها و سایر احزاب سیاسی را  جذب کرده‌اند که شمار آن‌ها با چارچوب هماهنگی به بیش از ۱۰۱ نفر می‌رسد.  با این اقدام ممکن است اکثریت ساده‌ای تشکیل شود که در این صورت چارچوب هماهنگی فضای کافی را دارد تا بتواند پس از ائتلاف با برخی از احزاب اهل سنت و کُرد، فراکسیون بزرگتر را تشکیل دهد و نخست‌وزیر آتی را انتخاب کند.
نیروهای چارچوب هماهنگی پیشتر از جذب تعدادی از نمایندگان مستقل و برخی لیست های خارج از چارچوب خبر داده بودند که این امر موجب افزایش تعداد کرسی‌های این چارچوب و بازترشدن فضا و عرصه برای مذاکرات آن می‌شود.

حمایت چارچوب هماهنگی از نامزد ائتلاف عزم برای ریاست پارلمان
وی تصریح کرد: «در این توافق جایگزینی سه ریاست با شخصیت‌های جدید پیش‌بینی شده است، به عنوان مثال رئیس مجلس از (ائتلاف عزم) خواهد بود، با توجه به این‌که این ائتلاف به چارچوب هماهنگی نزدیک‌تر است؛ بنابراین چارچوب از نامزد پیشنهادی آن حمایت خواهد کرد».

دو گزینه پیشنهادی چارچوب هماهنگی» برای نخست‌وزیری
در خصوص نامزد پیشنهادی نخست‌وزیری، این منبع تصریح کرد: «در داخل چارچوب هماهنگی در خصوص نامزدی دو شخصیت که عبارت‌اند از «محمد شیاع السودانی» و «اسعد العیدانی» توافق شده است. هر چند که العیدانی پیشتر اعلام کرده بود که برای نخست‌وزیری نامزد نخواهد شد اما این اقدام در چارچوب تاکتیک سیاسی و دور کردن توجه‌ها بر روی او صورت گرفت».
محمد شیاع السودانی از رهبران حزب الدعوه و اسعد العیدانی استاندار بصره است.

تلاش برای کم کردن شروط جریان صدر عراق
وی در ادامه از تحرکات و تلاش‌های موجود با هدف تحت‌فشار قرار دادن جریان صدر برای کم کردن شروط خود در خصوص تشکیل دولت اکثریت، ارجاع عاملان اتلاف بیت‌المال و محکومان فساد به قوه قضاییه، خلع سلاح و تحویل آنها به دولت، ادغام  الحشد الشعبی در نهاد امنیتی و ... همگی شروط بسیار سختی هستند.
انتخابات پارلمانی عراق در ۱۸ مهر ماه برگزار شد و پس از اعلام نتایج بسیاری از گروه‌های سیاسی معتقد به تقلب گسترده بودند تا جایی که در ورودی‌های منطقه سبز تحصن و درگیری رخ داد. کمیته هماهنگی شیعیان عراق موسوم به «الاطار التنسیقی» شامل احزاب و گروه‌های شیعه شامل ائتلاف الفتح، «دوله القانون»، «عصائب اهل الحق» به اضافه «کتائب حزب‌الله»‌ و دیگر جریان‌های شیعی است که بیشترین انتقاد و اعتراض را به این نتایج داشت.
شمارش آرا در انتخابات عراق به صورت الکترونیک انجام شد؛ اما کمیساریای عالی مستقل انتخابات در روز انتخابات نیز اعلام کرد به منظور اطمینان از نتایج شمارش الکترونیک، آراء برخی مراکز را به قید قرعه به صورت دستی شمارش خواهد کرد و با شمارش الکترونیکی آراء مقایسه خواهد کرد. پس از شمارش دستی آراء در این شعب اخذ رأی، کمیساریا از انطباق کامل شمارش آرای دستی و الکترونیکی خبر داد؛ مسئله‌ای که با اعتراض مجدد ائتلاف‌های‌ سیاسی و طرفداران آن‌ها همراه شد.
برخی سیاستمداران عراقی نیز با تایید نفوذ امارات، انگلیس و آمریکا در انتخابات اخیر این کشور، فرضیه دستکاری و دخالت این طرف‌های خارجی در نتایج انتخابات پارلمانی اخیر را تأیید کردند.
هادی العامری رئیس ائتلاف الفتح عراق پس از اعلام نتیجه انتخابات بیانیه‌ای صادر و تأکید کرد: «به هر قیمتی که شده، ما این نتایج ساختگی را نمی‌پذیریم و از آرای نامزدهای خود و رأی‌دهندگانمان با تمام قدرت دفاع خواهیم کرد»
کمیساریای انتخابات عراق پس از اعلام نتیجه اولیه در پاسخ به حدود ۱۴۰۰ درخواست تجدیدنظر از سوی نامزدها و جناح‌های سیاسی، بازشماری آرای ۲۰۰۰ حوزه انتخاباتی را آغاز و چندی پیش اعلام کرد که شمارش دستی آراء تمامی حوزه‌ها پایان یافته و تطابق کامل با نتایج الکترونیکی آراء دارد یا به عبارتی هیچ تقلبی در انتخابات صورت نگرفته است. 

هدف گذاری تروئیکا برای تغییر ریل مذاکرات وین
تروئیکای اروپایی در ادامه اقدامات خود پس از نشست هفته قبل، تلاش بسیاری را برای تغییر ریل مذاکرات انجام داده‌اند تا از این رهگذر سه هدف «امتیاز گیری از چین و روسیه»، «امتیازگیری از ایران» و «امتیازگیری از اتحادیه اروپا» را برآورده سازند
دور دوم از فرآیند جدید مذاکرات ایران و ۱+۴ در حالی از دیروز پنجشنبه در وین آغاز به کار کرده که در کنار اخبار متعدد از مثبت بودن روند مذاکرات، ضلع غربی حاضر در وین به پیروی از واشینگتن همچنان می‌کوشد با استفاده از تاکتیک‌های مختلف، فضا را به سمت تشدید فشار بر ایران تغییر دهد.
در این خصوص؛ اخبار رسیده به نورنیوز از وین حکایت از آن دارد که نمایندگان سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در ادامه اقدامات خود پس از پایان دور جدید مذاکرات در هفته قبل، تلاش بسیار زیادی را برای تغییر ریل مذاکرات انجام داده‌اند تا از این رهگذر سه هدف «امتیازگیری از چین و روسیه»، «امتیازگیری از ایران» و «امتیازگیری از اتحادیه اروپا» را برآورده سازند.
این رفتار تروئیکای اروپایی به طور ویژه ماموریت «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و «انریکه مورا» معاون و نماینده او در کمیسیون مشترک برجام را نیز با اختلال روبرو کرده است.
در این میان؛ مقامات برخی دیگر کشورهای مهم عضو اتحادیه اروپا نیز در قبال سیاست‌های سه کشور مذکور واکنش‌های غیرعلنی داشته و رفتار تروئیکا را در راستای منافع و منویات ایالات متحده و در هم شکننده جایگاه اتحادیه اروپا دانسته‌اند.
چنانچه از اتمسفر حاکم بر مذاکرات وین بر می‌آید، پیشنهادات روشن و عملیاتی هیئت مذاکره‌کننده ایران به دلیل فنی و مستند بودن، آمریکا و سه کشور اروپایی حاضر در ۱+۴ را به شدت نگران کرده و به دلیل نداشتن هیچ‌گونه استدلال حقوقی در برابر آن، با مشورت «رابرت مالی» لاجرم در حال طرح موضوعاتی هستند تا در برابر جدیت ایران و حمایت چین، روسیه و نماینده اتحادیه اروپا از آن، مسیر مذاکرات را به سوی دیگری تغییر دهند.   
به بیان بهتر؛ پیشنهادات ایران که عینا مبتنی بر تعهدات پذیرفته شده همه طرف‌ها در برجام تنظیم شده و مسیر حصول توافق را روشن کرده، گرچه به مذاق تروئیکا خوش نیامده، اما به دلیل حمایت چین، روسیه و نماینده اتحادیه اروپا از آن، عملا ضلع غربی مذاکرات را به بازی خراب‌کنی برای تشدید فشار و کسب امتیازات بیشتر واداشته است.
چنانچه پیش از این هم بارها در ملاقات‌های دوجانبه مذاکره‌کننده ارشد ایران با نمایندگان سه کشور اروپایی تاکید شده بود تا زمانی که این کشورها اراده مستقل از واشینگتن نداشته باشند، طبعا فضای مذاکرات به سمت حصول یک توافق خوب پیش نخواهد رفت و مقصر آن قطعا غربی‌ها خواهند بود.
به نظر می‌رسد با توجه به اظهارات صریح «میخاییل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات وین و تاکید او بر از میان رفتن برخی سوء تفاهمات که مذاکره‌کنندگان را با شرایط دشواری روبرو کرده بود، با آغاز «کار عملی» در میز مذاکرات، واکنش آمریکا و اروپایی‌ها طی روزهای آینده باید به اهداف واقعی‌شان نزدیک‌تر شده و از دایره لفاظی‌های رسانه‌ای وقت‌گیر و بی‌نتیجه خارج شود.