کد خبر : 204979 تاریخ : ۱۴۰۰/۵/۳ - 00:14
ستاره صبح آنلاین بررسی می‌کند افزایش فقر در جامعه/ افزایش ۴۳ درصدی هزینه خانوارها نسبت به تیرماه سال گذشته خوراکی‌ها بیش از 50 درصد افزایش قیمت داشته‌اند مرکز آمار ایران به‌طور فصلی یا سالانه دخل‌وخرج ایرانی‌ها را برآورد و منتشر ‌می‌کند. اخیراً مرکز آمار ایران گزارشی را منتشر کرده که نشان می‌دهد، درآمدهای خانوار شهری و روستایی در سال 99 نسبت به سال 98 افزایش‌یافته اما به دلیل اینکه قیمت خوراکی‌ها افزایش پیداکرده است در عمل قدرت خرید خانوارهای ایرانی کاهش‌یافته که معنای این فرایند این است که دخل‌وخرج خانوارهای ایرانی با یکدیگر هم‌خوانی نداشته و تورم باعث شده تا هزینه‌ها از درآمدها سبقت گیرند. در ادامه گزیده‌ای از گزارش مرکز آمار ایران را می‌خوانید.

ستاره صبح آنلاین-گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد با وجود افزایش هزینه‌ها در سال 99، اما درآمد خانوارها بیشتر از هزینه‌های خانوارها در سال گذشته بوده است. بررسی گزارش مرکز آمار ایران درباره وضعیت درآمد و هزینه خانوارهای ایرانی در سال ۱۳۹۹ نشان می‌دهد که متوسط هزینه‌ کل خالص سالانه‌ یک خانوار شهری ۶۲.۱ میلیون تومان بوده این رقم که نسبت به رقم مشابه در سال 98 حدود ٣١ درصد افزایش را نشان می‌دهد. 

هزینه‌های غیرخوراکی خانوارها 
از هزینه‌ کل سالانه‌ خانوار شهری بیش از ۱۶.۱ میلیون تومان با سهم ٢٦ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی و حدود ۴۲ میلیون تومان با سهم ٧٤ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است. در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی، بیش‌ترین سهم مربوط به هزینه‌ آرد، رشته، غلات، نان و فرآورده‌های آن و گوشت هر کدام با سهم ٢١ درصد و در بین هزینه‌های غیرخوراکی بیش‌ترین سهم با ٥٠ درصد مربوط به هزینه مسکن، سوخت و روشنایی بوده است.

متوسط درآمد خانوارهای شهری
متوسط درآمد اظهارشده‌ سالانه‌ یک خانوار شهری در سال 99 بیش از ۷۶ میلیون تومان بوده است که این رقم نسبت به سال قبل، ٣٨ درصد افزایش داشته است. بر این اساس در سال ١٣٩٩ رشد متوسط درآمد سالانه خانوارهای شهری در سال گذشته بیشتر از رشد متوسط هزینه کل سالانه بوده است. منابع تأمین درآمد خانوارهای شهری نشان می‌دهد که ٣١,٤ درصد درآمد از مشاغل مزد و حقوق‌بگیری، ١٥.٧ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیر کشاورزی و ٥٢.٩ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تأمین‌شده است.

هزینه خانوار روستایی در روستا
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران متوسط هزینه‌ کل خالص سالانه‌ یک خانوار روستایی در سال گذشته حدود ۳۴ میلیون تومان بوده که  این رقم نسبت به سال ۱۳۹۸ حدود ٣٠,٥ درصد افزایش را نشان می‌دهد. از هزینه‌ کل سالانه‌ خانوار روستایی ۱۳.۶ میلیون تومان با سهم ٤٠ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی و بیش از ۲۰ میلیون تومان با سهم ٦٠ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است. در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی، بیش‌ترین سهم  به هزینه‌ آرد، رشته، غلات، نان و فرآورده‌های آن با ٢٥ درصد و در بین هزینه‌های غیرخوراکی، بیش‌ترین سهم با ٣٢.٠ درصد مربوط به مسکن، سوخت و روشنایی اختصاص داشته است. متوسط درآمد اظهارشده  سالانه‌ یک خانوار روستایی ٤٢٠,٤٧٠ هزار ریال بوده است که نسبت به سال قبل ٤١,٦ درصد افزایش داشته است. منابع تأمین درآمد خانوارهای روستایی نشان می‌دهد که ٣٢,٧ درصد از مشاغل مزد و حقوق‌بگیری، ٢٩.٧ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیر کشاورزی و ٣٧.٥ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تأمین‌شده است.

افزایش ۴۶.۲ درصدی هزینه‌ پایین‌ترین دهک درآمدی
بررسی‌ها نشان می‌دهد که پایین‌ترین دهک درآمدی، بالاترین تورم را در تیرماه تجربه کرده‌ است.
به گزارش اقتصاد آنلاین، بررسی روند تورم نقطه‌ای میان دهک‌های مختلف درآمدی نشان می‌دهد که پایین‌ترین دهک درآمدی، بالاترین تورم را در تیرماه تجربه کرده است. به‌بیان‌دیگر، هزینه دهک اول درآمدی (پایین‌ترین دهک درآمدی) در تیرماه امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته بیش‌ترین افزایش را داشته است. تورم نقطه‌ای دهک اول برابر با ۴۶.٢ درصد بوده‌ که این میزان برای بالاترین دهک درآمدی ۴۴ درصد ثبت‌شده است. این موضوع به خوبی نشان می‌دهد که بازنده فضای تورمی، بیش از همه اقشار آسیب‌پذیر هستند؛ به ویژه که باید توجه داشت درآمد گروه‌های پایین درآمدی از جنس دستمزد و حقوق است که غالباً نسبت به تورم به کندی تعدیل می‌شود. بهداشت و درمان در بین بیشترین گرانی ها  در فاصله اردیبهشت تا تیرماه بیشترین افزایش قیمت کالا مربوط به هتل و رستوران با ۶.۸، بهداشت و درمان ۶.۳ و میوه و خشکبار با ۶.۵ درصد است. حوزه بهداشت و درمان در شرایطی در بین بیشترین تورم ماهانه قرار گرفته که نسبت به تیرماه سال گذشته هزینه‌های این بخش برای مردم بالغ بر ۴۴ درصد بوده است.

افزایش ۴۳ درصدی هزینه خانوارها
خانوارهای ایرانی نسبت به سال گذشته به طور متوسط افزایش بیش از ۴۳ درصدی هزینه در خرید کالا و خدمات مورد نیاز خود داشته‌اند.
به گزارش ایسنا، بررسی جزئیات تورمی که اخیرا مرکز آمار برای تیرماه سال جاری اعلام کرد نشان داد که شاخص های تورم سالانه و ماهانه به روند افزایشی ادامه داده است اما تورم نقطه به نقطه که به نوعی نشان دهنده جریان افزایش هزینه خانوارها در مقایسه با مدت مشابه سال قبل است اندکی کاهش داشت. با این وجود همچنان رشد ۴۳.۶ درصدی افزایش هزینه خانوارها نسبت به پارسال مشهود است.
آنچه از آمار بر می آید تمامی کالا و خدمات مورد نیاز و مصرفی مردم نسبت به خرداد امسال و تیرماه پارسال و همچنین در دوره ۱۲ ماهه منتهی به تیرماه یعنی سه شاخص اصلی تورم افزایش دارد و هیچ کالایی با کاهش قیمت مواجه نبوده است.

 گرانی روغن در صدر
در بین اقلام مصرفی، خوراکی‌ها و آشامیدنی ها بالغ بر ۵۷ درصد گران شده است که در بین آن ها گروه روغن و چربی ها با ۱۰۹.۴ درصد در صدر قرار دارد. البته این گروه کالایی چندین ماه است که افزایش قیمت قابل توجهی نسبت به قبل داشته و در مقاطعی بالغ بر ۱۳۰ درصد نیز رشد داشته است.
 
افزایش بیش از 50 درصدی اقلام خوراکی
افزایش قیمت بالایی ۵۰ درصدی قیمت نیز در بسیاری از اقلام دیده می‌شود، گوشت قرمز و سفید با ۵۳.۸، گوشت قرمز و گوشت ماکیان ۵۱.۳، ماهی ها و صدف داران ۷۱.۵، شیر، پنیر و تخم مرغ ۶۶.۱، سبزیجات ۷۲.۷، شکر، مربا، عسل و شیرینی ۶۵.۶، چای، قهوه و کاکائو ۷۶.۶ و یا در سایر گروه ها مبلمان و لوازم خانگی با ۵۹.۶ و هتل و رستوران با ۶۲.۳ از جمله اقلامی هستند که افزایش قیمت بالای ۵۰ درصد دارند.