کد خبر : 154640 تاریخ : ۱۴۰۰/۴/۸ - 12:59
خطر شیوع موج پنجم کرونا برای سلامت ایرانیان
ستاره صبح آنلاین-ویروس کرونا که نخستین بار در آذرماه 98 در شهر ووهان چین شناسایی شد تاکنون بیش از 4 میلیون انسان را به کام مرگ برده و بیش از 180 میلیون نفر مبتلا داشته است. این بیماری خطرناک هر از چند گاه به شکل ویروس انگلیسی، آفریقایی و به تازگی دلتا عرض‌اندام می‌کند و با جهش جدید سلامت انسان‌ها را به خطر می‌اندازد. شواهد و قرائن نشان می‌دهد که کرونا خطرناک دلتا از استان‌های جنوبی وارد ایران شده و در حال حرکت به دیگر نقاط کشور است. اکنون در ایران 32 شهر جنوبی کشور در وضعیت قرمز قرار دارند. اعضای ستاد ملی کرونا روز گذشته هشدار ‌دادند که خیز موج پنجم کرونا آغازشده است و باید محدودیت‌ها در شهرهای قرمز با جدیت بیشتری اعمال شود. گزارش پیشرو به این موضوع می‌پردازد.

شیوع کرونا دلتا در آسیا
افزایش موارد ابتلا به سویه دلتای کرونا در دنیا، محدودیت‌های شدیدتری برای مقابله با شیوع این ویروس در برخی از کشورها اعمال‌شده است. مسکو، پایتخت روسیه بالاترین نرخ مرگ‌ومیر ناشی از کروناویروس را دارد. سویه دلتای کروناویروس از قدرت سرایت بالایی برخوردار است. شیوع سریع سویه دلتای کرونا به این مفهوم است که تا پایان همه‌گیری مسیر طولانی باقی‌مانده است. هرچند روند سریع واکسیناسیون در دنیا باعث شده فعالیت‌های روزمره شهروندان در برخی از کشورها اتحادیه اروپا و آمریکا به تدریج برداشته شود اما کارشناسان سلامت همچنان هشدار داده‌اند که شیوع سریع سویه دلتای کرونا به این مفهوم است که تا پایان همه‌گیری مسیر طولانی باقی‌مانده است. سازمان جهانی بهداشت (WHO) در جدیدترین گزارش خود هشدار داده که سویه دلتای کروناویروس که اکنون در ۹۲ کشور گسترش پیدا کرده، موجب موج مرگبار بیماری در کشورهای مختلف از اندونزی تا روسیه شده است.

محدودیت‌ها در شهرهای قرمز اعمال می‌شود
استاندار تهران با اشاره به تزریق بیش از یک‌میلیون دُز واکسن کرونا در استان تهران از احتمال بروز خیز پنجم کرونا در تهران خبر داد.
به گزارش شفقنا، انوشیروان محسنی بندپی در پایان جلسه ستاد مقابله با کرونا استان تهران در جمع خبرنگاران گفت: در جلسه امروز گزارشی در خصوص آخرین وضعیت شیوع کرونا ویروس ارائه شد که نشان می‌داد از هفته گذشته میزان بیماران سرپایی افزایش پیدا کرده و علاوه بر آن شاهد افزایش بیماران بخش عادی و ویژه نیز هستیم که در مجموع این نشان می‌دهد کم‌کم وارد خیز پنجم می‌شویم.
وی افزود: باید آنچه به عنوان عامل بازدارندگی افزایش ابتلا به کرونا ویروس است شامل رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، پروتکل‌های بهداشتی و تشدید نظارت‌ها را در دستور کار قرار دهیم.
بندپی ادامه داد: نه‌تنها در شهرستان فیروزکوه و دماوند که هم‌اکنون در شرایط قرمز قرار دارند باید در سایر شهرستان‌ها نیز تدابیر و مؤلفه‌های تأثیرگذار را در دستور کار قرار دهیم.
استاندار تهران در بخش دیگری از صحبت‌های خود به تشکیل ۷۷ مرکز تزریق واکسن در استان تهران اشاره کرد و افزود: شهرداری تهران نیز آمادگی خود را برای تشکیل مراکز بیشتر اعلام کرده تا با تخصیص سهمیه واکسن‌های خریداری‌شده و همچنین واکسن تولید داخل به لحاظ مکان و نیروی انسانی با مشکلی مواجه نباشیم.
وی افزود: تاکنون یک‌میلیون و ۶۲ هزار واکسن در استان تهران تزریق‌شده و تدابیر لازم برای گروه‌های سنی ثبت نامی در سامانه و گروه‌هایی که از قبل برای تزریق اعلام‌شده تا به مراکز مراجعه کنند، اتخاذشده تا تجمعی شکل نگیرد.
استاندار تهران در خصوص اعمال محدودیت‌ها با توجه به احتمال بروز خیز پنجم در تهران گفت: شهرهایی که در وضعیت قرمز قرار گرفتند محدودیت‌ها در آنها اعمال خواهد شد و در سایر شهرستان‌ها نیز مقررشده فرمانداران نسبت به تشدید نظارت‌ها اقدام کنند.

آماده‌باش تهران در برابر موج پنجم کرونا
فرمانده عملیات ستاد مقابله با کرونا استان تهران با اشاره به اینکه دو شهر دماوند و فیروزکوه در استان تهران در وضعیت قرمز قرار دارند، افزود: با در اختیار قرار گرفتن واکسن موردنیاز سرعت واکسیناسیون در استان تهران افزایش پیدا خواهد کرد. به گزارش ایسنا، علیرضا زالی عصر امروز در پایان جلسه ستاد مقابله با کرونا استان تهران در جمع خبرنگاران گفت: در تلاش هستیم ازدحام در مراکز واکسیناسیون را کاهش دهیم و شهروندان اطمینان داشته باشند که واکسن به قدر کفایت برای گروه‌های سنی بالای ۷۰ سال وجود خواهد داشت.
وی ادامه داد: همچنین تمامی افراد هر واکسنی که در دوز اول دریافت کرده‌اند از همان برند در دوز دوم به آنها تزریق خواهد شد و نگرانی در این زمینه وجود ندارد. لازم است که شهروندان از مراجعات غیرضرور به مراکز واکسیناسیون خودداری کنند و با توجه به بحث نوبت دهی به مراکز مراجعه کنند که بهترین راه مراجعه نوبتی سامانه https://salamat.gov.ir/ است.

فیروزکوه و دماوند در شرایط قرمز
وی در تشریح وضعیت رنگ‌بندی کرونایی استان تهران نیز گفت: در حال حاضر در کشور شهر آبی نداریم که به‌تبع آن نیز در تهران نیز شهر آبی وجود ندارد. عمده شهرها در تهران در وضعیت نارنجی قرار دارند ولی فیروزکوه و دماوند در شرایط قرمز قرارگرفته‌اند. استان‌های جنوبی و مرکزی کشور قرمز شدند که باید قرمز شدن شهرهای تهران در هفته‌های آتی را جدی بگیریم.

مراکز پرازدحام دو شیفته کار می‌کنند
زالی در پاسخ به سؤالی در خصوص ازدحام در مراکز واکسیناسیون استان تهران نیز گفت: ۷۷ مرکز واکسیناسیون در تهران فعال است که ۱۱ مرکز خودرویی هستند. هر سه دانشگاه علوم پزشکی در تهران در حال گسترش این مراکز هستند تا ازدحام کاهش پیدا کند. همچنین اکثر مراکز پرازدحام مقررشده به صورت دو شیفته کار کنند.وی ادامه داد: در خصوص رعایت پروتکل‌های بهداشتی و استفاده از ماسک نیز در طول هفته گذشته ۷۸ درصد رعایت را شاهد بوده‌ایم اما در آخرین جمع‌بندی ۷۶.۸ درصد را شاهد بودیم که مقداری کاهش پیدا کرده است.

تکمیل ظرفیت بیمارستان‌ها در شیراز
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز به همه شهروندان هشدار داد که اگر شیوه‌نامه‌های بهداشتی به دقت و با حساسیت رعایت نشود، گرفتار موج سهمگین کروناویروس از نوع دلتا خواهیم شد.دکتر مهرزاد لطفی دوشنبه هفتم تیر در سیصد و پنجاه و یکمین نشست ستاد مدیریت کرونای دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با اعلام تکمیل ظرفیت تخت‌های کرونایی بیمارستان‌های شیراز، گفت: صدای موج پنجم شیوع کروناویروس به‌وضوح شنیده می‌شود.لطفی با اشاره به شیوع سویه‌ی دلتا (هندی) کروناویروس در استان‌های جنوبی و شماری از شهرستان‌های جنوب فارس، گفت: گونه هندی کرونا، یک نوع جهش‌یافته است که نسبت به سایر گونه‌های کروناویروس شناسایی‌شده، قدرت سرایت، شیوع و ابتلای بیشتری دارد.وی با یادآوری اینکه در حال حاضر ۸۰ کشور با نوع دلتای کروناویروس درگیر هستند، گفت: این درگیری حتی در کشورهایی که واکسیناسیون عمومی علیه کرونا را انجام داده‌اند، دیده‌شده است.

گسترش شهرهای قرمز کرونا از جنوب به سمت مرکز کشور
شهرهای قرمز کرونا از جنوب به سمت مرکز کشور در حال گسترش هستند و این زنگ خطری است برای بروز موج پنجم بیماری. آن هم درزمانی که شاهد شناسایی مواردی از ابتلا به جهش‌های هندی و آفریقای جنوبی در برخی مناطق جنوبی کشور هستیم.در حال حاضر به گفته وزارت بهداشتی‌ها، در هفته گذشته شاهد تداوم روند افزایشی در موارد سرپایی مثبت کرونا بوده‌ایم و تعداد بیماران سرپایی مثبت در کشور نسبت به هفته قبل‌تر حدود ۴ درصد افزایش داشته است. در استان‌های جنوبی کشور به ویژه ۵ استان بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان و یزد شاهد افزایش روند بیماری هستیم.

شهرهای قرمز کدم‌اند؟
در حال حاضر بر اساس اعلام وزارت بهداشت، شاهد گسترش شهرهای قرمز کرونا از جنوب به مرکز کشور هستیم. به طوری که شهرستان مهران در استان ایلام، شهرهای تنگستان، دشتستان، دشتی، دیر، عسلویه و کنگان در استان بوشهر، شهرهای دماوند و فیروزکوه در استان تهران، شهرهای ایرانشهر، خاش، زابل و زاهدان در استان سیستان و بلوچستان، شهرهای گراش، لارستان و لامرد در فارس، شهرهای بم، رودبار جنوب، قلعه گنج، کرمان و منوجان در استان کرمان، شهرهای بستک، بندرلنگه، بندرعباس، پارسیان، جاسک، حاجی‌آباد، خمیر، رودان، قشم و میناب در استان هرمزگان و شهرستان یزد در استان یزد در وضعیت قرمز کرونا قرار دارند.

روند کرونا در تهران
تهران در هفته اخیر از ۲۸ خردادماه تا ۳ تیرماه ۱۴۰۰، تعداد موارد مثبت سرپایی شناسایی‌شده بالغ بر ۵۹۹۳ نفر، تعداد موارد بستری جدید ۱۶۰۱ و تعداد فوتی‌های جدید طی این مدت ۱۲۰ نفر بوده است. بر این اساس در تهران شاهد کاهش ۱۰.۵ درصدی در تعداد بیماران بستری، کاهش ۳۲ درصدی در تعداد بیماران فوت‌شده و افزایش ۸.۷ درصدی در بیماران سرپایی هستیم. همچنین در استان تهران در هفته اخیر موارد بستری و فوت استان کاهش‌یافته، اما بروز موارد بستری از متوسط کشوری بالاتر و مرگ‌ومیر از متوسط کشوری کمتر شده است.

کرونا جان ۱۴۰ ایرانی دیگر را گرفت
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: با فوت ۱۴۰ تَن دیگر از هم‌وطنان مبتلا به کووید ۱۹، تعداد جان‌باختگان این بیماری در ایران به ۸۳ هزار و ۹۸۵ نفر رسید. به گزارش ایرنا از وبدا، تاکنون ۴ میلیون و ۴۲۴ هزار و ۸۵۵ نفر دُز اول واکسن کرونا و یک‌میلیون و ۳۷۹ هزار و ۴۳۱ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در کشور به ۵ میلیون و ۸۰۴ هزار و ۲۸۶ دُز رسید. تا روز ۷ تیرماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۲ هزار و ۳۵۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۴۱۷ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به سه میلیون و ۱۸۰ هزار و ۹۲ نفر رسید. روز گذشته، ۱۴۰ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری به ۸۳ هزار و ۹۸۵ نفر رسید. به گزارش وزارت بهداشت، تاکنون دو میلیون ۸۴۸ هزار و ۴۲ نفر از بیماران، بهبودیافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. همچنین سه هزار و ۱۸۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. ضمن اینکه تاکنون ۲۳ میلیون و ۴۲۱ هزار و ۲۲۲ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام‌شده است. در حال حاضر ۳۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۷۴ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۴۲ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.