کد خبر : 144157 تاریخ : ۱۴۰۰/۳/۵ - 00:30
معاون اول رئیس‌جمهور، رئیس سابق مجلس، رئیس‌جمهور پیشین و دو نایب‌رئیس مجلس دهم رد صلاحیت شدند اشاره: (امیرحسین گرشاسبی، ستاره صبح) روز گذشته شورای نگهبان از میان 592 نفر که برای ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کرده بودند، تنها 7 نفر را تائید و به وزارت کشور ابلاغ کرد. از 7 نامزد تاییدصلاحیت‌شده، 5 تن اصولگرا و 2 تن نزدیک به اصلاح‌طلبان هستند. برخی اصولگرایان تأییدشده از نزدیکان جبهه‎‌ی پایداری هستند. رد صلاحیت نامزدهای اصلاح‌طلب موجی از تعجب را در بین اصلاح‌طلبان و مردم به وجود آورد و حتی پرسش برخی از فعالان اصولگرا را در پی داشت. هنوز مشخص نیست چطور شورای نگهبان صلاحیت علی لاریجانی رئیس مجلس هشتم نهم و دهم که صلاحیت او در سال 1384 برای ریاست‌جمهوری تائید شده بود را رد کرده و درعین‌حال صلاحیت محسن مهر علیزاده که دفعه قبل برای نمایندگی مجلس رد صلاحیت شده بود، تائید شده است. مهم‌تر ازآن چطور شورای نگهبان صلاحیت اسحاق جهانگیری که پیش‌ازاین دو دوره نماینده مجلس، استاندار اصفهان، وزیر صنایع و 8 سال معاون اولی رئیس‌جمهور بوده رد کرده است. موضوع قابل‌تأمل دیگر اینکه شورای نگهبان صلاحیت دو نایب‌رئیس مجلس دهم را نیز رد کرده است و تنها صلاحیت محسن مهر علیزاده و عبدالناصر همتی را تائید کرده است. گفته‌شده که رئیس‌جمهور در نامه‌ای به رهبری خواستار تاییدصلاحیت تعدادی نامزدها شده است. فعالان سیاسی و مطبوعاتی می‌گویند رد صلاحیت کاندیداها باعث کاهش مشارکت در انتخابات می‌شود. سخنگوی دولت دراین‌ارتباط گفت: هیچ‌کس برنده‌ی مشارکت حداقلی نیست. ستاره صبح در گزارش پیش رو اخبار این موضوع را بررسی کرده است که در ادامه می‌خوانید:

بیانیه‌ی جهانگیری و لاریجانی در واکنش به رد صلاحیت 
در بیانیه جهانگیری آمده است: با اعلام اسامی نامزدهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان، "عدم احراز صلاحیت " این‌جانب نیز مشخص شد. به‌طور طبیعی مسئولیت این تصمیم و مبانی و معیارهای حقوقی و قانونی و نیز آثار سیاسی و اجتماعی مترتب بر آن متوجه شورا است، اما بار بزرگ مسئولیت در پیشگاه خداوند و تعهد در برابر شما هم‌وطنان عزیز را از دوش من برداشت. وی اضافه کرد: من به‌قصد گشایش در زندگی مردم، توسعه ایران و آغاز مرحله نوینی از اصلاحات وارد عرصه انتخابات شدم. به‌رغم میل و مصلحت شخصی، با توکل به خداوند بزرگ از قبول مسئولیت شانه خالی نکردم و آبرو و تجربه‌ام را که متعلق به مردم است، تقدیم ملت کردم. داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: من به درخواست شخصیت‌های دلسوز اصلاح‌طلب، تشخیص "جبهه اصلاحات ایران" و اصرار بسیاری از جوانان و فعالان سیاسی و مدنی که دغدغه امروز و فردای ایران رادارند، با آگاهی از تنگناها و شرایط دشوار پیش رو برای دور کردن خطر مشارکت پایین و دفاع از صندوق رأی و حق مردم در پیشبرد دموکراسی و عدالت همه‌جانبه قدم در این راه نهادم. رأی و حقی که پایه جمهوریت نظام است و امام بزرگوار و رهبر معظم انقلاب همواره بر آن تأکید داشته‌اند.
علی لاریجانی نیز در بیانیه‌ای درواکنشی آرام نسبت به رد صلاحیتش نوشت: متن بیانیه او به این شرح است: ملّت عزیز و عظیم‌الشأن ایران! در این دوره از انتخابات، برحسب وظیفه اسلامی، ملّی و انقلابی و بر اساس تأکید رهبر معظّم انقلاب اسلامی مبنی بر حضور حداکثری در انتخابات و توصیه مراجع عظام تقلید و برخی صاحب‌نظران دانشگاهی و اقشار مختلف مردم، لازم دیدم برای خدمتگزاری به ملّت، به صحنه انتخابات وارد شوم. با حمایت شما عزیزان بخصوص نخبگان جامعه، برای رفع مشکلات پیش روی ملّت، عزمی راسخ داشتم؛ اما حال‌آنکه روند انتخابات این‌گونه رقم‌زده شد، بنده وظیفه خویش را در پیشگاه الهی و ملّت عزیز انجام داده‌ام و راضی به رضای الهی هستم و از همه کسانیکه در این مدّت کوتاه، ابراز لطف فرمودند، سپاسگزارم و امیدوارم برای اعتلای ایران اسلامی، در انتخابات حضور یابید.

از منع لاریجانی تا تصمیم پزشکیان برای عدم اعتراض
به گزارش اعتماد آنلاین حاج مصطفی مولوی، از نزدیکان دکتر مسعود پزشکیان خبر داد که او به رد صلاحیتش اعتراضی نخواهد کرد: "ضمن تشکر از اقشار مختلف مردم از تمام استان‌ها، شخصیت‌ها و احزاب که لطف و حمایت خود را از آقای دکتر پزشکیان اعلام کرده‌اند، اعلام می‌کنیم که ایشان قصد اعتراض به تصمیم شورای نگهبان را نداشته و هیچ‌گونه رایزنی جهت احراز صلاحیت خود نکرده و نخواهد کرد؛ چون اعتراض به تصمیم گرفته‌شده مؤثر نیست."همچنین مهدی فضائلی، معاون اطلاع‌رسانی دفتر نشر آثار رهبر انقلاب در واکنش به رد صلاحیت علی لاریجانی در توییتی نوشت: "آزمون دشوار و مهم سیاست ورزی مؤمنانه برای دکتر لاریجانی ان‌شاءالله سربلند بیرون می‌آیند!" با توجه به مقام و مسئولیت فضائلی به نظر می‌رسد لاریجانی با نوعی منع یا جواب منفی برای نامه‌نگاری یا درخواست دیگر مواجه شده است. رهبری پیش‌ازاین و در انتخابات دوره نهم ریاست‌جمهوری برای تاییدصلاحیت معین و مهر علیزاده به شورای نگهبان نوشته بود.

نامه روحانی به رهبری؟
اقتصادنیوز: سخنگوی دولت درباره توییت یکی از فعالان رسانه‌ای مبنی بر نامه‌نگاری رئیس‌جمهوری با مقام معظم رهبری درباره رد صلاحیت‌های کاندیداها توسط شورای نگهبان گفت: معمولاً آقای رئیس‌جمهور، در موارد مهم نامه‌نگاری می‌کنند؛ ازآنجاکه از صبح درگیر بحث سخنگویی بودم آخرین اطلاعات را ندارم. دقیق می‌پرسم و اطلاع‌رسانی می‌کنم، چون نمی‌خواهم اطلاع‌رسانی غلط داشته باشم فعلاً اطلاع دقیقی از این موضوع ندارم. محمد مهاجری فعال اصول‌گرا از نامه رئیس‌جمهور به رهبر انقلاب درباره صلاحیت کاندیداها خبر داد. وی در توئیتی گفته است؛ بااطلاع می‌گویم حسن روحانی رئیس‌جمهور در نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب از ایشان درخواست کرده که تغییراتی در لیست اعلام‌شده از سوی شورای نگهبان انجام گیرد.

جواب شورای نگهبان
سخنگوی شورای نگهبان درباره برخی واکنش‌ها به لیست نهایی نامزد‌های احراز صلاحیت شده سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری توضیحاتی ارائه کرد. سخنگوی شورای نگهبان در مورد حضور همه سلایق در لیست منتشرشده نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری گفت: به‌طور طبیعی ملاک و معیار اعضای شورای نگهبان قانون اساسی است، این‌گونه مسائل در طول رسیدگی‌ها به‌طور خودکار انجام می‌شود، یعنی ضرورتی ندارد شورای نگهبان نسبت به جناح‌ها و گروه‌های سیاسی بخواهد تصمیم‌گیری کند، چون از جهت قانونی نیز معیاری ندارد و ممکن است یک دوره‌ای از یک جناح افراد بیشتر باشند در دوره دیگر از جناح دیگری؛ این موضوع بستگی دارد به انطباق معیار‌های قانونی که افراد ثبت‌نام کردند.