کد خبر : 114017 تاریخ : ۱۴۰۰/۲/۲۲ - 00:21
در روز جهانی پرستار عنوان کرد ابتلای 100.000 پرستار به کرونا

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری گفت: بیش از ۱۰۰ هزار پرستار به عنوان مدافعان سلامت در مبارزه با کرونا به بیماری مبتلا شدند. از این تعداد ۱۲۰ نفر جان باختند. مشکل اصلی کمبود پرستار است و با وجود ۵۳ هزار مجوز استخدامی فقط سه هزار پرستار استخدام شدند.به گزارش ایرنا، محمد میرزا بیگی روز سه‌شنبه در نشست خبری روز جهانی پرستار در باغ موزه دفاع مقدس افزود: پرستاران در ۱۴ ماه گذشته ایثارگری کردند، بیش از ۱۰۰ هزار نفر آنان به کرونا مبتلا شدند، ۱۲۰ نفر در این راه جان باختند و اگر فداکاری پرستاران در مراقبت از بیماران نبود، بحران کووید ۱۹ به این راحتی‌ها کنترل نمی‌شود.
وی گفت: به‌طورمعمول همواره بین ۶ تا ۷ هزار پرستار در کشور به علت ابتلا به کرونا یا قرنطینه هستند، یا در استعلاجی به سر می‌برند، با این وجود به محض بهبود بر بالین بیماران حاضر می‌شوند و صحنه‌های زیبا و تعجب‌برانگیز فداکاری را رقم می‌زنند.

آموزش تخصصی پرستاران
رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به پیشرفت‌های حوزه پرستاری در ایران گفت: در زمان پیروزی انقلاب فقط یک دانشکده پرستاری فیروزگر را داشتیم، کارشناسی ارشد و دکترای پرستاری در کشور معنا نداشت اما اکنون ۱۹۵ دانشکده پرستاری و ۶۰ هزار دانشجوی پرستاری در مقاطع مختلف داریم. علاوه بر آن ۱۷ دوره و گرایش تخصصی پرستاری در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا تعریف‌شده است، فارغ‌التحصیلان این دوره‌های علاوه بر فعالیت در بالین و هیئت‌علمی دانشگاه می‌توانند به عنوان هیئت‌علمی بالینی در آموزش پرستار در بالین و بیمارستان‌ها فعالیت کنند و آیین‌نامه هیئت‌علمی بالینی پرستاری نیز سال‌هاست اجرا می‌شود و پرستاران پا به پای پزشکان به سمت دوره‌های تخصصی و میکرو تخصصی پیش می‌روند.

کمبود پرستار
میرزا بیگی با اشاره به مشکل مزمن کمبود پرستار در ایران گفت: اوایل انقلاب نسبت پرستار به تخت بیمارستانی ۲ دهم به ازای هر تخت بود اما اکنون به ۸ دهم پرستار به ازای هر تخت رسیده است. با وجود پیشرفت‌های صورت گرفته اما هنوز با استاندارد جهانی ۲.۵ پرستار به ازای هر تخت فاصله زیادی داریم.
دانشگاه‌های علوم پزشکی وضعیت بحرانی را درک نمی‌کنند
وی افزود: در یک سال گذشته و بعد از کرونا با تلاش‌های انجام‌شده بیش از ۵۳ هزار مجوز استخدامی برای پرستاران اخذ شد اما با وجود توصیه سازمان برنامه و بودجه و برگزاری آزمون استخدامی توسط وزارت بهداشت حداکثر سه هزار پرستار در عمل استخدام شدند. دانشگاه‌های علوم پزشکی وضعیت بحرانی را درک نمی‌کنند و با همان روال عادی بوروکراتیک ۱۰ سال پیش و ۵ سال پیش برای استخدام عمل می‌کنند. رئیس‌کل سازمان نظام با اشاره به اهمیت فعالیت پرستاران در مبارزه با کرونا گفت: اگر مراقبت‌های پرستاران نبود، بحران کرونا به مراتب بیش آنچه امروز هست در ایران کشته می‌داد، زیرا کرونا درمان و داروی مشخصی ندارد و فقط مراقبت و مراقبت است که جان بیماران را نجات می‌دهد. وی افزود: علاوه بر پرستاران فعال در بیمارستان‌ها، هزاران پرستار با گرایش بهداشت جامعه و جامعه نگر تربیت‌شده‌اند، ۱۷۰۰ مرکز مراقبت در منزل نیز تأسیس‌شده است که ۱۲۰۰ مرکز آنها فعال هستند. ۴۰۰ مرکز از آنها در بحران کرونا به بیماران خدمت ارائه کردند نقش این مراکز در مراقبت از بیماران در منزل فوق‌العاده بود، نه‌تنها در کاهش هزینه‌های درمان بلکه در کاهش مسائل و مشکلات روانی و عاطفی مؤثر بودند و حتی یک مورد از بیمارانی که تحت مراقبت پرستاران در منزل بودند، فوت نکردند.

سهمیه کم واکسن برای پرستاران
وی درباره واکسیناسیون پرستاران نیز گفت: پرستارانی که در بیمارستان‌ها بوده‌اند اغلب واکسن زده‌اند اما با وجود سهمیه بالایی که به نظام پزشکی برای پزشکان بخش خصوصی در مطب‌ها و حتی منشی‌های مطب‌ها داده شد، این سهمیه به علت عملکرد معاونت بهداشتی به‌موقع در اختیار پرستاران بخش خصوصی و مراکز مراقبت در منزل قرار نگرفت و تازه سه روز است که اعلام کرده‌اند لیست پرستاران واجد شرایط را بدهیم تا سهمیه واکسن اختصاص دهند. رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری افزود: تاکنون حدود پنج هزار پرستار در استان تهران در سایت نظام پرستاری اعلام کرده‌اند که هنوز واکسن نگرفته‌اند و امیدواریم با مساعدت معاونت بهداشت وزارت بهداشت به زودی این تعداد پرستار از مجموع ۴۵ هزار پرستار این استان واکسینه شوند و به سرعت در کل کشور این مشکل برطرف شود تا پرستاران هم در بالین بیماران و هم واکسیناسیون سراسر بتوانند نقش خود را بهتر ایفا کنند.میرزا بیگی افزود: شعار امسال این سازمان در سال ۱۴۰۰، هویت، همدلی حرفه‌ای، رفع موانع خدمتی و تأمین سلامت اجتماعی است. رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری گفت: در دولت‌های یازدهم و دوازدهم حدود ۴۰ هزار تخت بیمارستانی اضافه شد، یعنی باید ۱۰۰ هزار پرستار برای این تخت‌های استخدام می‌شد. هر سال نیز حدود ۵ هزار پرستار بازنشسته می‌شوند، به‌طور مداوم نیز حدود ۶ هزار پرستار بیمار و در استعلاجی هستند با این وجود فقط ۵۳ هزار مجوز استخدام صادر شد و از این مجوزها تاکنون فقط حدود سه هزار پرستار در عمل استخدام‌شده‌اند و روند کند بوروکراتیک گذشته در دانشگاه‌های علوم پزشکی ادامه دارد. دستگاه‌های سنتی اداری باید چابک شوند.

استخدام‌های ۸۹ روزه 
غیرقانونی و غیراخلاقی است
میرزا بیگی ادامه داد: هنوز استخدام‌های ۸۹ روزه پرستاران در دانشگاه‌های علوم پزشکی ادامه دارد به محض اوج گرفتن کرونا اطلاعیه جذب پرستار ۸۹ روزه می‌دهند و با فروکش کردن آن با این نیروهای جوان و کارآمد تسویه حساب می‌کنند. مسئولانی که این‌طور رفتار می‌کنند، پیش خدا گیر هستند، سازمان نظام پرستاری در مورد این مسئله نیز کوتاه نمی‌آید و اگر دانشگاه‌های علوم پزشکی این روند را متوقف نکنند از مجاری حقوقی پیگیری می‌شود.

تناقض در اجرای قانون ارتقای بهره‌وری
رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری گفت: دانشگاه‌های علوم پزشکی در اجرای کامل قانون ارتقای بهره‌وری نیروهای بالینی کوتاهی می‌کنند، به صورت اجباری به پرستاران ۲۰۰ تا ۳۰۰ ساعت اضافه‌کاری اجباری می‌دهند و بعد می‌گویند چون بر اساس این قانون سقف اضافه‌کار ۸۰ ساعت است یا باید پول اضافه‌کار را نگیرید یا از مزایای قانون بهره‌وری محروم می‌شوید.
وی افزود: پرستاران یا باید بر اساس قانون ارتقای بهره‌وری از مزایای قانونی مثل کاهش ساعت کار، افزایش مرخصی و مزایای سختی کار و بازنشستگی پیش از موعد با ۲۰ سال برخوردار شوند یا بر اساس آیین‌نامه کارکنان غیر هیئت‌علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی در صورت فعالیت بیش از ۶۰ ساعت به عنوان نیروی تمام وقت اضافه‌کار یک حقوق و مزایای اضافه دریافت کنند.
وی گفت: سازمان تأمین اجتماعی نیز در بازنشستگی پیش از موعد پرستاران اخلال ایجاد می‌کند، بر اساس نص صریح قانون ارتقای بهره‌وری، پرستاری جزو مشاغل سخت است و این نیروها بعد از ۲۰ باید بازنشسته شوند اما سازمان تأمین اجتماعی می‌گوید چون حق بیمه مشاغل سخت را نداده‌اند برای برخورداری از مزایای این قانون باید ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان بپردازند و پاداش بازنشستگی آنان را گرو می‌گیرند، در حالی در طول خدمت مزایای دیگر قانونی پرستاران مانند حق سختی کار و کاهش ساعت کاری را به آنان نداده‌اند.